Wel of geen uitvaartverzekering? Dit is de invloed op je uitvaart!
Je uitvaart regelen blijft een persoonlijke kwestie. Iedereen wil het op zijn eigen manier vormgeven. Je denkt na over de locatie, muziek, eventuele attributen, maar ook de financiën is een aspect dat je aandacht verdient. Kies jij er bijvoorbeeld voor een uitvaartverzekering te nemen of niet? Deze keuze heeft invloed op je uitvaart. Graag vertel ik je meer over wat er gebeurt met je afscheid met of zonder verzekering.
Algemene kosten
Een uitvaart kan behoorlijk in de papieren lopen. Voor veel mensen geldt dat het een bedrag is dat je niet zomaar kunt ophoesten. Een gemiddelde uitvaart kost tussen de 5000 en de 8000 euro. Het hangt echter altijd af van hoe jij je uitvaart wilt inrichten en welke wensen je hebt. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om zo min mogelijk kosten te maken. Om ervoor te zorgen dat je nabestaanden niet voor verrassingen komen te staan, is het raadzaam na te denken over het wel of niet nemen van een verzekering, de uitvaartwensen en de daarbij horende kosten.
Rust bieden
Wanneer je ervoor kiest om een uitvaartverzekering te openen, vorm je voor jezelf financiële zekerheid. Dat biedt rust voor zowel jezelf al voor je nabestaanden. Je bent namelijk direct gedekt en dat maakt dat er tijdens het regelen van de uitvaart een zorg minder is. Wel kan het zijn dat een deel van de rekening bij de nabestaanden komt te liggen. Dat hangt er vanaf waarvoor je precies verzekerd bent. Laat je daarom altijd goed adviseren.
Soorten uitvaartverzekeringen
Er zijn verschillende opties waaruit je kunt kiezen. Bij een kapitaalverzekering krijgen de nabestaanden een bedrag uitgekeerd. Hiermee kunnen ze dan de uitvaart betalen. Hoe hoog dit bedrag is, hangt af van de premie en polisvoorwaarden. Bij een koopsom uitvaartverzekering leg je eenmalig een bedrag vast. Van dat geld mag dan een (deel van de) uitvaart worden betaald. Daarnaast kun je kiezen voor een naturaverzekering. Je ontvangt dan geen geld, maar goederen en diensten die bij een uitvaart horen. Een combinatie tussen natura en kapitaal is ook altijd mogelijk.
Of jij je wel of niet laat verzekeren is altijd een vrije keus
Niet verzekerd
Het kan ook zijn dat je ervoor kiest om niet te verzekeren. Je hebt bijvoorbeeld genoeg gespaard of hebt in de erfenis al rekening gehouden met je uitvaart. Maar wanneer je geen verzekering en budget hebt, wordt de rekening naar je nabestaanden geschoven. Dit kan vervelend zijn en leiden tot onenigheid of onduidelijkheid.
Voorkom verrassingen
Of jij je wel of niet laat verzekeren is altijd een vrije keus, maar het is vaak wel wenselijk om je wensen helder op papier te hebben staan. Zo komen jij en je nabestaanden niet voor verrassingen te staan. Communiceer met elkaar over de kist of urn, manier van afscheid nemen en opbaren, het vervoer en alle andere zaken die er toe doen. Een uitvaart is een persoonlijke aangelegenheid, die aandacht en voorbereiding verdient.
Ondersteunen bij uitvaart
Betrokken Uitvaarten helpt graag wanneer je ondersteuning nodig hebt bij het regelen van je uitvaart. Ik luister naar je wensen en denk mee over de mogelijkheden. Op verzoek kan ik ook contact leggen met de verzekeraar en de uitkering van de uitvaartverzekering verzorgen. Ik vind het belangrijk dat je uitvaart helemaal op maat is gemaakt, zowel voor jou als je nabestaanden. Zit je met vragen en wil je meer informatie? Dan kun je altijd vrijblijvend contact opnemen.
-
De dood is onlosmakelijk verbonden met het leven, maar we denken er liever niet te veel over na. We schuiven dat onderwerp meestal ver voor ons uit.
-
Wanneer het einde van het leven nadert, kunnen gedachten over de eigen uitvaart naar de oppervlakte komen. Hoewel dit onderwerp voor velen gevoelig is, is het van groot belang om uw wensen duidelijk vast te leggen en te bespreken met uw naasten.
-
We verzekeren ons voor van alles en nog wat en over de ene verzekering denken we liever net wat langer na dan de andere. Toch denken en praten we liever nog niet altijd over een uitvaartverzekering. Ook al praten we er niet veel over, zo’n 70 procent van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering afgesloten.
-
Heb jij weleens nagedacht over rouwvervoer? Meestal wordt een rouwauto gebruikt om de overledene naar de laatste rustplaats te vervoeren, maar er zijn nog zoveel meer mogelijkheden.
-
Een groene uitvaart: waarom zou je daar, wanneer je altijd milieubewust leeft en duurzame keuzes maakt, niet voor kiezen? Er zijn veel mogelijkheden om de impact van jouw afscheid op het milieu zo klein mogelijk te maken.
-
Ooit heb je er eentje afgesloten: een uitvaartverzekering. Maar weet je eigenlijk (nog) wel voor welke soort verzekering je hebt gekozen?
-
Ieder mens is uniek en waarom zou iedere uitvaart daarom ook niet uniek zijn? Waar vroeger ‘standaard’ nog de norm was, mag een uitvaart nu bijzonder zijn. Passend bij de persoon die is overleden.
-
Als afscheidsfotograaf kan ik jou heel goed vertellen waarom je als nabestaande een afscheid moet laten vastleggen, maar het is nog beter als je hoort wat andere nabestaanden hiervan vinden. De mensen die al eerder de keuze hebben moeten maken om het afscheid van hun dierbare te laten fotograferen. Want dat is het natuurlijk. Al krijg ik ook wel eens de vraag waarom je zoiets triests zou laten fotograferen.
-
Kinderen en rouw. Dat zijn twee begrippen die je het liefst niet naast elkaar ziet staan. Kinderen zouden een onbezorgde jeugd moeten hebben en daar hoort de dood, en dus ook rouw, niet in thuis.
-
Hoe vaak beginnen we in ons leven niet aan iets nieuws? We willen allemaal weleens iets anders of zijn toe aan iets nieuws. Soms is die drang zó sterk dat er echt iets móét veranderen en er een frisse wind door je leven moet waaien, omdat het plezier of de passie uit je leven verdwenen is.