Veel gestelde vragen over pigmentvlekken!
Je huid heeft van nature al een goed beschermingssysteem. Het beschermt je tegen schadelijke invloeden van buitenaf, waaronder de zon. Maar wanneer je je huid voor een langere tijd blootstelt aan uv-straling, krijgt je huid het moeilijk. Daardoor kunnen er pigmentvlekken aan het licht komen. Maar wat moet je doen wanneer dit huidprobleem ontstaat? En hoe kom je er zo snel mogelijk weer vanaf? In dit artikel lees je antwoorden op prangende vragen over pigmentvlekken.
Wat zijn pigmentvlekken?
Pigmentvlekken zijn verkleuringen van je huid. Je pigmentcellen raken in de war en maken te veel of te weinig pigment aan. Wanneer er plaatselijk melanine wordt aangemaakt, verandert de kleur van je huid op die plekjes. Je krijgt donkere vlekjes. Maar ook een tekort aan pigment komt voor. Op zo’n moment zie je witte verkleuringen op de huid. Heb jij verkleuringen in je huid, maar weet je niet zeker of het pigmentvlekken zijn? Laat je altijd adviseren door een specialist.
Welke oorzaken zijn er bij het ontstaan van pigmentvlekken?
Er zijn verschillende oorzaken waardoor pigmentvlekken ontstaan. De meest beruchte boosdoener is de zon, maar ook hormonen zijn van invloed. Wanneer er veranderingen zijn in je hormoonhuishouding, kan dat de aanmaak van pigmentcellen stimuleren. Bij hormonale veranderingen kun je denken aan zwangerschap, maar ook het gebruik van de anticonceptiepil. Daarnaast kan er ook hyperpigmentatie ontstaan na huidschade door acne of een ontsteking.
Doen pigmentvlekken pijn?
Over het algemeen zijn pigmentvlekken een onschuldig huidprobleem. Ze zijn ontsierend, maar doen verder geen pijn. Soms kunnen ze licht schilferen, maar dit veroorzaakt geen andere irritaties. Let echter altijd goed op wanneer je vlekken wel gaan irriteren of jeuken. Dan kan er iets anders aan de hand zijn en is het belangrijk dit te laten zien aan een expert.
Je hebt last van pigmentvlekken, en nu?
Ik heb last van pigmentvlekken, wat nu?
Om ervoor te zorgen dat de pigmentvlekken niet verergeren, zijn er handelingen die je thuis kunt doen waarbij je je huid beschermt. Zo is het belangrijk de huid dagelijks in te smeren met een hoge SPF-factor. Zo krijgt uv-straling minder kans om de huid te beschadigen. Ook is het van belang om verzorgingsproducten uit te kiezen die de huid goed verzorgen en helpen herstellen. Denk hierbij aan ingrediënten zoals vitamine C, retinol, niacinamide en glycolzuur.
Welke behandeling helpt tegen de donkere vlekjes?
Wanneer je donkere vlekken wilt afzwakken, kun je een peeling overwegen. Tijdens een peeling worden dode huidcellen verwijderd en raakt de huid gestimuleerd te vernieuwen. Daardoor oogt de huid egaler en fitter. Een voorbeeld van een peeling is de LOOkX miracle peel-kuur. Deze behandeling bestaat uit vier behandelingen in vier weken, in combinatie met producten voor thuis. Het helpt de huid herstellen en draagt bij aan een egaler huidbeeld.
Meer weten?
Wil jij graag af van je pigmentvlekken en je huid goed beschermen? Bij Beauty & Skincare Spijkenisse help ik je graag verder. Zo kunnen we aan de slag met de LOOkX miracle peel-kuur, maar ook kan productadvies onderdeel van de behandeling zijn. In mijn salon behandel ik ook verschillende andere huidproblemen. Denk aan acne, droge huid, onzuivere huid, gevoelige huid, rokers huid en meer. Ook wanneer je huidproblemen hebt door ziekte sta ik voor je klaar. Ik ben gespecialiseerd in de verzorging voor, tijdens of na kanker. Neem gerust contact met mij op wanneer er onduidelijkheden zijn, vragen of voor het maken van een afspraak.
-
Oliën zijn ontzettend goed voor onze huid en ons haar. Ze helpen ons tot rust komen, helpen onze huid hydrateren en ons haar verzachten. Maar weet jij wat de werking is van de verschillende oliën, en hoe ze jou kunnen helpen?
-
Je lichaam bestaat grotendeels uit vocht. Het is essentieel voor het functioneren van je lichaam. Vocht zorgt bijvoorbeeld voor het transport van voedingsstoffen en voor smering van gewrichten. Ook voor je huid is vocht onmisbaar.
-
De harde waarheid als je ouder wordt: je krijgt te maken met rimpels en een slapper wordende huid. Voor de meeste mensen is dit een verandering die ze liever tegen willen gaan. Je wil je stralende huid behouden en rimpels zo veel mogelijk voorkomen.
-
Die grove poriën rond je neus en op je kin. Je stoort je eraan, elke keer als je in de spiegel kijkt. Natuurlijk, er zijn ergere huidproblemen. Maar mooi is anders!
-
Huidveroudering is een proces dat al begint vanaf je vijfentwintigste levensjaar. Naarmate de jaren verstrijken, zul je langzaam steeds meer rimpels op je huid zien verschijnen. De één accepteert het, voor de ander is het lastig.
-
De jaarwisseling komt er weer bijna aan (waar blijft de tijd?). Weet jij al hoe jij de show gaat stelen tijdens de feestdagen? Misschien breekt bij die vraag de stress al bij je uit.
-
Het kan confronterend zijn wanneer je ziet dat je huid ouder wordt. Je ziet meer kraaienpootjes, je lippenplooi wordt gedefinieerder, er komen steeds meer rimpels tevoorschijn en je huid oogt doffer dan vroeger. Natuurlijk is het een prachtig gegeven om ouder te worden, maar dat hoeft zich niet per se te vertalen in huidveroudering.
-
Wanneer je te maken hebt met borstkanker, kan het voorkomen dat je na de behandelingen last krijgt van ongewenste vochtophopingen. Dit staat bekend als ‘oedeem,’ en in dit geval, specifiek als ‘lymfoedeem.
-
De zomer ligt alweer achter je. Af en toe dagdroom je nog even lekker weg, denkend aan de zon op je gezicht, een drankje op het terras, zwemmen in de zee of een duik in het zwembad. Je bruine kleurtje is inmiddels alweer verleden tijd. Dat geldt eigenlijk ook voor de mooie glans van je huid.
-
Je slippers liggen weer in de kast, de strandlakens zijn gewassen, opgevouwen en opgeborgen, de zomer is officieel voorbij. Een seizoen met veel warmte en felle zonnestralen, wat heerlijk was om je huid een gezond kleurtje te geven. Maar na de zomer kan je huid ook wel wat voeding gebruiken.