oncologiefysiotherapie

Oncologiefysiotherapie: extra aandacht bij kanker

Wie kanker heeft, krijgt in of na het behandeltraject vaak te maken met allerlei vervelende bijeffecten: vermoeidheid, pijn, stijve spieren en gewrichten, een gevoelige huid, spanning en stress. Dit nodigt niet uit om intensief te bewegen en misschien durf je het niet eens. Maar weet je wat het oplevert als je het wél doet? Conditiebehoud, (mentale) weerbaarheid, zelfvertrouwen, spierkracht, botaanmaak, een betere nachtrust en energie.

Zekerheid

Bewegen bij kanker onder leiding van een oncologiefysiotherapeut geeft je de zekerheid dat het goed en veilig gebeurt. Je leert je grenzen kennen, maar gaat het er niet overheen. Je conditie blijft langer op peil, waardoor je hormoon- en chemotherapie beter kunt verdragen. Je traint specifieke spiergroepen en krijgt steeds de fysiotherapeutische aandacht die je op dat moment nodig hebt.

Beweging geeft zelfvertrouwen

Naast fysieke winst levert beweging ook andere pluspunten op die goed zijn voor het herstel- en verwerkingsproces. Door bewegen worden endorfines aangemaakt: stofjes die pijn en angstgevoelens verzachten en energie opwekken. Je wordt je bewuster van je lichaam en leert het opnieuw te vertrouwen.

Intakegesprek

Natuurlijk begin je niet zomaar. Allereerst krijg je een intakegesprek met de oncologiefysiotherapeut. Je kunt hier je verhaal vertellen, en er worden kracht- en conditietesten gedaan. Hierna wordt de training gestart, individueel en/of in een oefengroep ‘Bewegen bij kanker’.

Oefengroep ‘Bewegen bij kanker’

Na de behandeling van kanker kun je je extreem moe voelen. Dit kan je overvallen op onverwachte momenten. Toch is het belangrijk om actief te blijven. Wanneer je niets doet, neemt je uithoudingsvermogen verder af en raak je nog vermoeider! Speciaal hiervoor zijn er bij Ann Taveirne oefengroepen ‘Bewegen bij kanker’. Iedereen werkt hier op zijn of haar eigen niveau aan conditieopbouw.

De power van krachttraining

Krachttrainen bij kanker, kan dat wel? Jazeker, er zijn zelfs heel goede redenen voor! Vooral chemotherapie heeft invloed op de spiercellen. Je spieren kunnen hierdoor stijver aanvoelen. Krachttraining zorgt voor doorbloeding van de spieren, waardoor deze juist soepeler worden. Krachttraining stimuleert ook de botaanmaak, en dat is weer heel belangrijk bij hormoontherapie.

Iedereen werkt hier op zijn of haar eigen niveau aan conditieopbouw

Werken aan conditieopbouw

Door het trainen van je uithoudingsvermogen stimuleer je jezelf om een activiteit langer vol te houden. Je gaat dieper ademhalen en je longen nemen meer zuurstof op. Je hartslag gaat omhoog en pompt zuurstof krachtiger rond, waardoor dit sneller bij je spieren wordt afgeleverd. Die profiteren daar optimaal van en jij voelt je weerbaarder.

De kracht van de groep

Contact hebben met lotgenoten kan heel fijn zijn. Zij weten hoe het is om de draad weer op te pakken. Je deelt ervaringen en leert van elkaar. Tijdens de groepstrainingen blijven de therapeuten altijd bijhouden hoe het met je gaat. Er zijn ook vaste evaluatie- en testmomenten na 6, 12 en 24 weken. In de groepsbijeenkomsten kan ook mindfulness bij kanker worden gegeven.

Fysiotherapie bij oedeem en littekenklachten

Na een operatie, bestraling of chemotherapie kan lymfoedeem ontstaan: vochtophoping door een storing in het lymfsysteem. Wat je merkt, is een dikke arm of gezwollen been, een zwaar gevoel en een gespannen huid. Soms zijn de klachten vager, met een wat vermoeid en pijnlijk gevoel. Maar ook dit kan het leven al behoorlijk beperken! De aanpak bestaat uit massage, oefeningen en goed leren omgaan met de aandoening.

Wat doet oedeemfysiotherapie voor je?

  • lymfedrainage (ritmische massage)
  • (leren) zwachtelen
  • compressiekousen en -mouwen
  • bewegingstherapie
  • ademhalingsoefeningen
  • (huid)verzorging
  • leefstijladvies
Datum: 04 oktober 2018