Kies voor weerbaarheid!
Merk je dat je kind het moeilijk vindt om voor zichzelf op te komen? Komt jouw zoon of dochter niet met eigen ideeën en doet hij of zij vooral wat de ander zegt? Of kan jouw kind onduidelijk ‘stop’ zeggen? Lees hieronder wat je kunt doen om je kind weerbaarder te maken.
Weerbaarheid
‘Weerbaarheid’ betekent dat je kind leert om in een spannende of oneerlijke situatie bewust te handelen, en daarbij zelfvertrouwen te ontwikkelen. Als je kind weerbaar is, durft het voor zichzelf op te komen, mét respect voor de ander. Het gaat niet alleen om situaties waarbij de ander iets vervelends doet, maar ook om weerbaar zijn tegen teleurstellingen, zelf dingen kunnen oplossen, én een eigen mening hebben. Voor jonge kinderen kan het best moeilijk zijn om voor zichzelf op te komen. Ze hebben nog weinig inzicht in hun gedrag en niet zoveel ervaring in hoe je (op tijd) kunt aangeven dat je iets niet wilt.
Vaardigheden
Heldere keuzes kunnen maken, lekker in je vel zitten, weten wat je wilt en wie je bent. Je eigen gebruiksaanwijzing leren kennen of leren om op een prettige manier voor jezelf op te komen. Dit zijn allemaal vaardigheden die je in het dagelijks leven kunt toepassen.
Spelenderwijs zelfvertrouwen vergroten
De Kinderhoeksteen geeft weerbaarheidstrainingen aan kinderen en pubers. ‘We gaan in de training uit van eigen kracht en mogelijkheden. Een kind dat weerbaar is, heeft een goed gevoel van eigenwaarde en is zich bewust van zijn of haar eigen gevoelens en die van anderen’, geeft Sabina Krijger van De Kinderhoeksteen aan.
Weerbaar zijn is niet altijd makkelijk, een weerbaarheidstraining kan hierbij helpen.
Weerbaarheidstraining
De Kinderhoeksteen geeft de training Methode B, een combinatie van Rots en Wateroefeningen en vanuit Marietje Kessels project. Er zijn twee groepen: kinderen tussen de 7 en 11 jaar en kinderen tussen de 12 en 16 jaar. De training van pubers start op 16 mei 2018 en die van de kinderen op 17 mei, en het is mogelijk om je aan te melden tot en met 9 mei 2018. De trainingen bestaan uit 7 bijeenkomsten van 75 minuten en vinden plaats op de donderdagmiddagen. Vol = Vol! Training gemist? Geen paniek: in het najaar starten weer nieuwe trainingen.
Uniek
Sabina: ‘Het unieke aspect aan deze trainingen is dat het voor mij niet stopt na het traject. Ik blijf altijd beschikbaar en bereikbaar voor de ouders. Tijdens de trainingen zijn de ouders niet aanwezig, maar ze kunnen na afloop van het traject wél contact met mij opnemen. Ook geef ik opdrachten mee die de ouders met de kinderen thuis kunnen oefenen.’
Luisterend oor
‘Na een training van 7 weken is het nog niet klaar. Een kind kan een verandering eigen maken na 8 of 9 weken. Dit verschilt per kind. Ik hoop de kinderen voor langere tijd wat mee te geven. Ik heb een medische en pedagogische achtergrond en in combinatie met deze trainingen kan ik de ouders én de kinderen goed helpen. Ik weet welke systemen er loskomen tijdens en na dit traject. En soms is een luisterend oor al voldoende voor de benodigde geruststelling.’
Alarmsysteem
Sabina: ‘Luisteren naar je lijf wordt tegenwoordig niet meer geleerd op school, terwijl dit zo belangrijk is. Als je lichaam aangeeft dat het niet goed is, moet je daarnaar luisteren: het is je alarmsysteem. Kinderen durven dit vaak niet.’
-
De introductie van babymelk aan je baby is een beslissing die een zorgvuldige overweging vereist. In de eerste levensmaanden speelt voeding een sleutelrol in de ontwikkeling en het welzijn van een kind.
-
Aan het einde van ieder kalenderjaar komen kinderopvangorganisaties met het nieuwe tarief voor het komende jaar. De tarieven lopen wel wat uiteen.
-
Spelen mag best een beetje spannend zijn! Kinderen gebruiken hun spel tenslotte om grenzen te verkennen. Wat durf ik? Wat kan ik? Kan ik het zonder hulp of heb ik een handje nodig?
-
Motorrijden is super gaaf en avontuurlijk! Het gevoel van vrijheid en de spanning tijdens een rit zijn geweldig. En het zou toch fantastisch zijn om je passie voor motorrijden te delen met je kinderen?
-
Midden in Leidschendam-Noord staat Integraal Kind- en Expertisecentrum De Waterlelie.
-
Je kind is je meest waardevolle bezit. De liefde die je voelt, is met niets te vergelijken, en je wilt hem of haar een fijne omgeving bieden. Wanneer je ziet dat het niet goed gaat, is dat dan ook enorm frustrerend.
-
Wil je samen met jouw kind op pad? Dan moet je ook zorgen voor voldoende veiligheid onderweg. Onderweg kan er immers veel gebeuren en je bent ook snel afgeleid als jouw kind overal naartoe kan. De veiligheid begint daarom al vanaf het moment dat je de auto in stapt. Hiervoor kan je een maxi cosi autostoel kiezen.
-
Zodra je binnenstapt in één van de spa’s van Sparkle voel je het al: een warme sfeer en oprechte aandacht. Welzijn, gezondheid en ontspanning komen hier samen. Het is méér dan leuk: floaten heeft tal van voordelen.
-
De stap naar hulp zoeken in de opvoeding en begeleiding van je kind is belangrijk.
-
Wist je dat maar liefst 76% van de Nederlandse moeders moeite heeft met het combineren van gezin en werk? En dan hebben we het nog niet eens over dat momentje voor haarzelf dat er veel te vaak bij inschiet. Daarom 5 gouden tips: Wat kost jou energie en waar krijg je energie van? Zet dat eens voor jezelf op een rijtje en zorg dat je minimaal driekwart van je tijd bezig bent met dingen waarvan je energie krijgt.