
Meekomen in het basisonderwijs: Ik kan het wél!
Sommige kinderen zijn van nature snel. Ze kunnen snel leren of lezen al op een hoog niveau, maar dit geldt niet voor alle kinderen. Karin (42) weet hier alles van. Haar zoon Pim (9) kon op school maar niet meekomen, zijn zelfvertrouwen verdween en hij wilde zelfs niet meer naar school. Niet alleen zat zij met haar handen in het haar, maar ook Pims leerkrachten wisten niet hoe ze hem konden helpen.
Meekomen
‘Pim heeft altijd al moeite gehad met meekomen. Zijn oudere zus was overal heel snel mee. Praten, lopen, lezen. Bij Pim duurde alles daarentegen erg lang. Mijn man en ik dachten dat het normaal was, dat zijn zus zo snel was, dát was hier de uitzondering. Maar toen hij naar de basisschool ging, begonnen we te twijfelen. De, voor ons, simpelste opdrachten gingen hem moeizaam af. We moesten steeds vaker naar school komen om zijn voortgang te bespreken en we werden continu gevraagd of het niet beter was hem een jaar over te laten doen.’
Onzeker
‘We konden maar niet uitvinden waar het nou precies mee te maken had. Pim is geen domme jongen, maar op school leek dat soms wel zo. We zagen ook dat Pim langzaam begon te geloven dat het wel zo was. Hartverscheurend, maar niet onlogisch. Wanneer al je vriendjes fluitend hun opdrachten maken, en jij de grootst mogelijk moeite moet doen, dan gaat dat uiteindelijk ten koste van je eigen zelfvertrouwen. Helemaal op zijn leeftijd. Wanneer hij voor de zoveelste keer huilend thuiskwam, wisten we dat we ergens anders hulp voor hem moesten vinden. Zo kon het niet langer.’
Beelddenker
‘Na een korte zoektocht kwamen we De Leerboom tegen. Na het doen van de ‘Wat is mijn leerstijl’-test kwamen we erachter dat Pim hoogstwaarschijnlijk een beelddenker is. We namen contact met ze op en al snel bleek dat hun test het bij het goede eind had. Pim is inderdaad erg visueel ingesteld. Hij is dus absoluut niet dom, hij neemt informatie alleen anders tot zich. Via De Leerboom krijgt Pim nu begeleiding met zijn visuele leerstijl. Na een aantal sessies kon hij wél weer meekomen op school! Dat was niet alleen voor ons een enorme opluchting, maar ook voor Pim. We merken dat hij elke dag een stukje zekerder is en weer kan genieten van de nieuwe dingen die hij dagelijks op school leert.’
‘Pim heeft altijd al moeite gehad met meekomen. Zijn oudere zus was overal heel snel mee’
De Leerboom
Johanette Beereboom, eigenaar van De Leerboom, legt uit hoe het precies zit: ‘Visuele kinderen zoals Pim, maken voornamelijk gebruik van de rechterhersenhelft. Deze voorkeursmanier van denken komt veel voor bij beelddenkers, maar ook bij kinderen met dyslexie, en vaak bij kinderen met AD(H)D en autisme. Ons onderwijssysteem is juist linksgeoriënteerd, maar niet elk kind leert op dezelfde manier. Voor deze kinderen bieden we de Kernvisie methode aan, speciaal voor rechtsgeoriënteerde kinderen, dit sluit wel aan bij het huidige onderwijs. Naast de Kernvisie methode bieden we ook andere vormen van begeleiding zoals remedial teaching, bijles en huiswerkbegeleiding. Dit geven we in de praktijk en ook op scholen. Tijdens een uitgebreid intakegesprek kunnen we je hierover informeren.’
Meer weten?
Merk jij dat jouw kind moeilijk mee kan komen en krijgen jullie er niet de vinger op wat er precies aan de hand is? Op zo’n moment is het goed om contact op te nemen met De Leerboom. Johanette: ‘Het is onze passie om de ontwikkeling van kinderen zo goed mogelijk te stimuleren en iedereen te helpen die daarbij een rol kan spelen. Op basis van jaren ervaring en vanuit onze overtuiging dat we kunnen helpen, hebben we een visie ontwikkeld die heel in het kort aangeeft hoe wij naar de ontwikkeling van een kind en naar leren kijken. Voor meer informatie kun je contact met ons opnemen of een kijkje nemen op onze website.’
-
De introductie van babymelk aan je baby is een beslissing die een zorgvuldige overweging vereist. In de eerste levensmaanden speelt voeding een sleutelrol in de ontwikkeling en het welzijn van een kind.
-
Aan het einde van ieder kalenderjaar komen kinderopvangorganisaties met het nieuwe tarief voor het komende jaar. De tarieven lopen wel wat uiteen.
-
Spelen mag best een beetje spannend zijn! Kinderen gebruiken hun spel tenslotte om grenzen te verkennen. Wat durf ik? Wat kan ik? Kan ik het zonder hulp of heb ik een handje nodig?
-
Motorrijden is super gaaf en avontuurlijk! Het gevoel van vrijheid en de spanning tijdens een rit zijn geweldig. En het zou toch fantastisch zijn om je passie voor motorrijden te delen met je kinderen?
-
Midden in Leidschendam-Noord staat Integraal Kind- en Expertisecentrum De Waterlelie.
-
Je kind is je meest waardevolle bezit. De liefde die je voelt, is met niets te vergelijken, en je wilt hem of haar een fijne omgeving bieden. Wanneer je ziet dat het niet goed gaat, is dat dan ook enorm frustrerend.
-
Wil je samen met jouw kind op pad? Dan moet je ook zorgen voor voldoende veiligheid onderweg. Onderweg kan er immers veel gebeuren en je bent ook snel afgeleid als jouw kind overal naartoe kan. De veiligheid begint daarom al vanaf het moment dat je de auto in stapt. Hiervoor kan je een maxi cosi autostoel kiezen.
-
Zodra je binnenstapt in één van de spa’s van Sparkle voel je het al: een warme sfeer en oprechte aandacht. Welzijn, gezondheid en ontspanning komen hier samen. Het is méér dan leuk: floaten heeft tal van voordelen.
-
De stap naar hulp zoeken in de opvoeding en begeleiding van je kind is belangrijk.
-
Wist je dat maar liefst 76% van de Nederlandse moeders moeite heeft met het combineren van gezin en werk? En dan hebben we het nog niet eens over dat momentje voor haarzelf dat er veel te vaak bij inschiet. Daarom 5 gouden tips: Wat kost jou energie en waar krijg je energie van? Zet dat eens voor jezelf op een rijtje en zorg dat je minimaal driekwart van je tijd bezig bent met dingen waarvan je energie krijgt.