eczeem

Last van eczeem? Ga voor een brede aanpak

Huidaandoeningen bestaan in veel verschillende vormen. Een daarvan is eczeem. Een vervelende aandoening die de huid rood, schilferig, droog en jeukerig maakt. Heel logisch dat je op zoek bent naar een oplossing voor deze klacht en naar de huisarts stapt. Een huisarts is echter niet gespecialiseerd in huidklachten, en zal dus snel oplossingen aanraden die de symptomen verhelpen. Maar wil je jouw eczeem bij de bron aanpakken, dan kun je bij een huidspecialist terecht.

Eczeemklachten

Ongeveer vijf procent van de Nederlanders kampt met eczeemklachten. Eigenlijk is eczeem een verzamelnaam voor de verschillende verschijningsvormen van de huidaandoening die je kunt herkennen aan roodheid, jeuk en schilfertjes. Vaak is er ook sprake van ontsteking van de bovenste huidlagen, door verstoring van de huidbarrière. De huid raakt verdikt en verhard, wat verder verergert door krabben of wrijven na jeuk. En zo wordt de huid steeds onrustiger.

Oorzaken van eczeem

Het is niet duidelijk hoe eczeem ontstaat, meestal spelen verschillende factoren een rol. Het is daarom zonde wanneer er alleen gefocust wordt op de zichtbare symptomen van de huidaandoening. Onderliggende zaken die een rol kunnen spelen, zijn bijvoorbeeld stress en spanningen. Dit heeft invloed op het immuunsysteem en daarmee ook op de huid. Maar ook bepaalde cosmetica kan droogheid of eczeem veroorzaken of verergeren.

Verschillende soorten

Verschillende soorten eczeem:

  • Atopisch eczeem: ontstaat door overgevoeligheid
  • Allergisch contacteczeem: ten gevolge van allergie voor bepaalde planten, (chemische) stoffen of metalen
  • Dyshidrotisch eczeem: komt vooral voor op handen en voeten
  • Seborrhoïsch eczeem: komt vooral voor op plaatsen met veel talgklieren, zoals hoofdhuid, neusplooien, achter de oren
  • Erytrodermie: ernstige vorm van eczeem waarbij de huid strakgespannen is, rood, warm en jeukt.

De huid raakt verdikt en verhard

Huidanalyse

Bij Huidinstituut GAEA wordt altijd eerst een Environ Discovery treatment uitgevoerd. Tijdens deze huidanalyse kijkt de huidspecialist nauwkeurig naar de huid en brengt de problemen in kaart. Op die manier kan geconstateerd worden waar de klachten vandaan komen, wat de huid nodig heeft en welke behandeling de huid kan verbeteren. Op die manier kan er aan een brede en constructieve oplossing worden gewerkt.

Herstellen van de huidbarrière

In de meeste gevallen hebben mensen met eczeemklachten baat bij het herstellen van de huidbarrière. Hierdoor is de huid beter bestand tegen schadelijke invloeden van buitenaf, waardoor de huid kans krijgt te herstellen. Ook kan het zinvol zijn bepaalde aanpassingen in het dieet te doen, meer rust te nemen of de huidverzorgingsroutine aan te passen. Bij al deze zaken kan de expert bij Instituut GAEA je adviseren.

Datum: 15 december 2020