
Ik ben langdurig ziek. Hoe kom ik hier weer uit?
Een paar uur achter je computer zitten, je aandacht bij een belangrijke vergadering houden en je houden aan strakke deadlines. Ondertussen sociale contacten onderhouden met je collega’s en na je werk thuis de boel op regel zetten. Allemaal voorbeelden van een werkroutine die heel vanzelfsprekend zijn. Ten minste, voor de meeste mensen. Maar niet voor iedereen.
Verzuim heeft grote impact
Als je fysieke of mentale beperkingen, pijn of andere klachten ervaart, bijvoorbeeld als gevolg van ziekte of stress, zijn al deze bovenstaande werktaken helemaal niet vanzelfsprekend. En het ervaren van klachten op je werk kunnen verstrekkende gevolgen hebben, van niet optimaal presteren tot dreigende uitval en (langdurig) verzuim. Mogelijk ben je er niet van bewust, maar verzuim heeft een grote impact. Want een goede wisselwerking tussen werk en persoonlijk leven is erg belangrijk in een evenwichtig bestaan.
Gezonde geest in een gezond lichaam
Niet voor niets kennen we de uitdrukking: een gezonde geest leeft in een gezond lichaam. Als één van die factoren uitvalt, is het moeilijk om je in te zetten voor je baan. Op zo’n moment heb je ondersteuning nodig, bij je huisarts, specialist of psycholoog. Deze deskundigen helpen je bij het zodanig beter worden dat je weer goed kunt functioneren. Maar wanneer je ziek bent geweest en (gedeeltelijk) op je werk bent uitgevallen, kan het behoorlijk lastig zijn weer in het arbeidsproces terug te komen. Bij dat proces help ik je de brug te slaan naar een gezonde terugkeer op je werkplek.
Wanneer je langdurig ziek bent geweest kan de stap naar werk weer erg groot zijn.
Luisteren, kijken en spiegelen
Mijn begeleiding van jouw (re-integratie)proces krijgt een diepgaande start met de ACT-meting. Met het resultaat van deze meting stellen we jouw precieze hulpvraag scherp en gaan we samen aan het werk. Hierbij is het niet het doel dat ik jou vertel wat je moet doen of veranderen. In plaats daarvan vind ik het waardevol om zo te luisteren, kijken en te spiegelen dat jij in staat wordt gesteld je eigen verantwoordelijkheid te nemen voor jouw eigen proces en het resultaat daarvan. Samen onderzoeken we wat jouw natuurlijke kracht is en welke mogelijkheden jij onbewust al in je hebt, die je kunt aanboren om je sterk en krachtig in je werk terug te brengen.
Groei
De stap vanuit ziekte naar werk is niet altijd gemakkelijk, misschien moet je door een proces van verwerking, zelfontplooiing en verandering. Maar je hoeft het niet alleen te doen. Door samen te ontdekken wat je wel kunt, waar je wel energie voor hebt en wat je enthousiasmeert, kan ook jij weer aan de slag komen. Middels coaching aan de hand van NLP (Neuro-Linguistisch Programmeren) en met mijn brede en praktische ervaring daag ik je uit én doe ik een handreiking om dingen anders te gaan doen. Daarmee nodig ik je uit de stap te gaan zetten naar jouw eigen krachtige ontwikkeling, zodat er weer groei ontstaat. Want wíl je het anders? Dóe het dan anders!
Ontmoet Esther
Esther Uitman-van der Leest is van oorsprong docent en leidinggevende in het Voortgezet Onderwijs. Vanuit een passie voor mensen en organisaties is ze werkzaam als coach, trainer en adviseur. De ACT-meting, waaruit onbewuste drijfveren en kansrijke ontwikkeling duidelijk wordt, is de vliegende start van (coach)trajecten. Als certified Master Practitioner in de Art & Science of NLP, Time Line Therapy en Hypnotist is Esther een krachtige, realistische coach met doelgerichte resultaten op het gebied van persoonlijke en teamontwikkeling en organisatieadvies. Esther omschrijft haar werk als ‘echte arbeid. Niet met mijn handen, maar met mensen. Zodat we allebei aan het eind van de dag kunnen zeggen: het is toch weer gelukt.’
-
Stress op het werk is een veelvoorkomend probleem waar veel mensen mee te maken hebben. Het kan leiden tot burn-out, depressie en andere mentale gezondheidsproblemen.
-
Na een intensieve training of een zware wedstrijd heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. Spierpijn, vermoeidheid en kleine blessures kunnen je prestaties belemmeren en je trainingstraject verstoren.
-
Veel mensen vinden het lastig om van zichzelf te houden. Dat komt vaak doordat ze zich laten leiden door de verwachtingen van hun omgeving of de eisen van de maatschappij. Dat gold in ieder geval voor Susan (39). Ze had het gevoel de perfecte werknemer, partner en ouder te moeten zijn.
-
Ondergoed is niet meer alleen functioneel, het is uitgegroeid tot een fashion statement. Waar we vroeger simpelweg keken naar praktische oplossingen, zien we nu een duidelijke trend: comfort én stijl gaan hand in hand. De nieuwste collecties combineren zachte, ademende stoffen met trendy designs.
-
Heb je last van pijnklachten in je rug, nek of schouders, of ben je vaak vermoeid en/of misselijk? De oorzaak zou een gewrichtsblokkade kunnen zijn in je wervelkolom. Dit is met verschillende technieken goed te behandelen.
-
Hoofdpijn is een klacht die veel verschillende oorzaken kan hebben. Meestal trekt de pijn snel weer weg, maar in sommige gevallen blijft de pijn dagen, soms weken aanhouden. Dat is vaak erg belemmerend.
-
Voetreflextherapeut Krista: ‘Ik kreeg een telefoontje van Anna en zij vertelde me dat ze al tijden last van haar buik had. Een opgeblazen gevoel en daarbij pijn tot in haar onderrug. Naar het toilet gaan was lastig. Ze zat niet lekker in haar vel en wilde hiervan af.
-
Een bad nemen is een ontspannend moment voor je lichaam en geest. Daarnaast verbetert het ook je doorbloeding omdat je vaten door de warmte uitzetten.
-
Het nieuwe jaar staat voor deur en de goede voornemens worden weer uit de kast gehaald. In een wereld waarin fastfood en bewerkte producten de norm lijken te zijn, zijn bewuste keuzes in voeding belangrijker dan ooit. Wij helpen je daarom een eindje op weg met die goede voornemens over gezonder leven.
-
Heb je voetklachten, zoals pijn aan de bal van je voet of aan je hiel? Of heb je misschien te maken met een voetafwijking, zoals platvoeten, hielspoor, hallux valgus of holvoeten? Ook in het geval van diabetes of reuma kun je pijnlijke voeten krijgen.