Au! Pijn aan je knie
Je bent aan het sporten hebt net het eerste sprintje achter de rug. Plots voel je het weer, die pijnsteek bij de knie. En dat net terwijl het de vorige keer zo goed ging. Het leek echt over te zijn, maar niets is minder waar. Als je dit herkent, ben je waarschijnlijk heel benieuwd naar wat dit is. Want hoe vreemd, de ene dag zoveel pijn dat zelfs traplopen niet gaat, en de andere dag kun je praktisch alles. Daar is dus een duidelijke reden voor.
Langdurig kniepijn
De ziekte van Osgood Schlatter klinkt ernstig, maar dat is het gelukkig niet! Het is alleen enorm vervelend als je er last van hebt. Eigenlijk is het woord ‘ziekte’ een verkeerd woord. Het is beter te omschrijven als langdurige aandoening of chronische irritatie die vooral voorkomt bij jonge mensen (9-16 jaar), en zich bevindt bij de aanhechting van de kniepees op het scheenbeen. Daar zit een benig botuitsteeksel, bij mensen met de stoornis zijn hier vele heel kleine beschadigingen veroorzaakt. Ook typeert de aandoening zich door het uitsteken van het botuitsteeksel. Dit is meestal heel goed met het blote oog te zien.
Knieklachten
De klachten bij deze aandoening dienen zich sluipend aan. Ze zijn in het begin vrij mild en verschijnen zo nu en dan. Maar later ontstaat meer pijn, ook bij bijvoorbeeld het trappen van een bal, springen en hurken. Vooral bewegingen als traplopen, hurken en knielen worden pijnlijk. De klachten zullen meestal voorkomen bij sportieve kinderen, in het begin van de groeispurt. Soms zijn er klachten op latere leeftijd, maar dan zijn er vaak ook op jongere leeftijd klachten geweest.
Soms pijn, soms niet
Bepaalde sporten kunnen de pijn verergeren. Denk hierbij aan sprong- en sprintonderdelen, waarbij de kniepees flink aan de aanhechting trekt. Het vreemde is bovendien dat op sommige dagen bijna alles, en op andere dagen bijna niets pijnvrij is. Gemiddeld duren de klachten bij deze aandoening één tot anderhalf jaar. En ook al verdwijnen de klachten, dan blijft het botuitsteeksel nog aanwezig als een soort aandenken.
Bepaalde sporten kunnen de pijn
Sporten
Als je knieklachten hebt ten gevolge van deze aandoening, betekent dat niet dat een jeugdige sporter onmiddellijk helemaal moet stoppen met sporten. Tijdelijk minder vaak of minder intensief sporten kan bij minder heftige klachten al een heel adequate maatregel zijn. Omdat het zo’n grillig klachtenpatroon heeft, is er niet één leidend advies. Voel goed aan wat wel en niet kan, of neem een tijdje rust. Onthoud: normaal gesproken gaat het klachtenbeeld geheel over!
Kniepijn behandelen
Hoe behandel je zo’n klacht?
- Neem een periode van rust
- Koel de knie na sportactiviteit, of bij veel klachten
- Oefen rekken van de bovenbeenspieren voor betere stabiliteit en minder trekkracht op de peesaanhechting
- Gebruik een patellapeesbandje
- In uitzonderlijke situaties: gebruik gips om de knie rust te geven
- Als laatste redmiddel: een operatie. Dit alleen bij blijvende klachten op latere leeftijd.
-
Het beeld wat wij nog steeds hebben is dat hoge hakken vrouwelijk en sexy zijn en staan geweldig onder bijna elke jurk, jeans of rok. Maar wat weinig vrouwen weten, is dat het lopen op hakken ook grote nadelen voor ons lichaam heeft. Door het lopen op hakken ga je eigenlijk op de tenen lopen, waardoor je gedwongen wordt met een holle rug te gaan lopen.
-
Wanneer je kanker hebt gehad, overheerst natuurlijk in eerste instantie vooral de opluchting en blijdschap dat je alles achter de rug hebt en weer beter bent. Toch kunnen er nog (blijvende) restverschijnselen zijn, waar je behoorlijk last van ondervindt.
-
Veel mensen denken bij het woord ‘artrose’ aan veroudering en slijtage, alsof mensen die artrose hebben oud en versleten zijn. Dat is niet juist! Artrose is een reumatische ziekte die iedereen kan krijgen. Ook kan artrose ontstaan na een gewrichtsontsteking of bij zwakke gewrichtsbanden.
-
Au! Wéér die pijn in je knie. Je hebt er een tijd lang eigenwijs mee rond gelopen, maar je merkt nu écht dat je steeds gehinderd wordt door pijn in je knie.
-
Stefan van 14 kwam met zijn moeder naar de praktijk vanwege knieklachten. Stefan zit op hockey en voetbalt vrijwel iedere dag buiten met zijn vrienden.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.