pijn

Au! Pijn aan je knie

Je bent aan het sporten hebt net het eerste sprintje achter de rug. Plots voel je het weer, die pijnsteek bij de knie. En dat net terwijl het de vorige keer zo goed ging. Het leek echt over te zijn, maar niets is minder waar. Als je dit herkent, ben je waarschijnlijk heel benieuwd naar wat dit is. Want hoe vreemd, de ene dag zoveel pijn dat zelfs traplopen niet gaat, en de andere dag kun je praktisch alles. Daar is dus een duidelijke reden voor.

Langdurig kniepijn

De ziekte van Osgood Schlatter klinkt ernstig, maar dat is het gelukkig niet! Het is alleen enorm vervelend als je er last van hebt. Eigenlijk is het woord ‘ziekte’ een verkeerd woord. Het is beter te omschrijven als langdurige aandoening of chronische irritatie die vooral voorkomt bij jonge mensen (9-16 jaar), en zich bevindt bij de aanhechting van de kniepees op het scheenbeen. Daar zit een benig botuitsteeksel, bij mensen met de stoornis zijn hier vele heel kleine beschadigingen veroorzaakt. Ook typeert de aandoening zich door het uitsteken van het botuitsteeksel. Dit is meestal heel goed met het blote oog te zien.

Knieklachten

De klachten bij deze aandoening dienen zich sluipend aan. Ze zijn in het begin vrij mild en verschijnen zo nu en dan. Maar later ontstaat meer pijn, ook bij bijvoorbeeld het trappen van een bal, springen en hurken. Vooral bewegingen als traplopen, hurken en knielen worden pijnlijk. De klachten zullen meestal voorkomen bij sportieve kinderen, in het begin van de groeispurt. Soms zijn er klachten op latere leeftijd, maar dan zijn er vaak ook op jongere leeftijd klachten geweest.

Soms pijn, soms niet

Bepaalde sporten kunnen de pijn verergeren. Denk hierbij aan sprong- en sprintonderdelen, waarbij de kniepees flink aan de aanhechting trekt. Het vreemde is bovendien dat op sommige dagen bijna alles, en op andere dagen bijna niets pijnvrij is. Gemiddeld duren de klachten bij deze aandoening één tot anderhalf jaar. En ook al verdwijnen de klachten, dan blijft het botuitsteeksel nog aanwezig als een soort aandenken.

Bepaalde sporten kunnen de pijn

Sporten

Als je knieklachten hebt ten gevolge van deze aandoening, betekent dat niet dat een jeugdige sporter onmiddellijk helemaal moet stoppen met sporten. Tijdelijk minder vaak of minder intensief sporten kan bij minder heftige klachten al een heel adequate maatregel zijn. Omdat het zo’n grillig klachtenpatroon heeft, is er niet één leidend advies. Voel goed aan wat wel en niet kan, of neem een tijdje rust. Onthoud: normaal gesproken gaat het klachtenbeeld geheel over!

Kniepijn behandelen

Hoe behandel je zo’n klacht?

  • Neem een periode van rust
  • Koel de knie na sportactiviteit, of bij veel klachten
  • Oefen rekken van de bovenbeenspieren voor betere stabiliteit en minder trekkracht op de peesaanhechting
  • Gebruik een patellapeesbandje
  • In uitzonderlijke situaties: gebruik gips om de knie rust te geven
  • Als laatste redmiddel: een operatie. Dit alleen bij blijvende klachten op latere leeftijd.
Datum: 21 mei 2019