klachten

Het zijn gelukkig klachten die weer overgaan’

Stefan van 14 kwam met zijn moeder naar de praktijk vanwege knieklachten. Stefan zit op hockey en voetbalt vrijwel iedere dag buiten met zijn vrienden. Hij heeft al een tijdje last van pijn aan zijn knie, net onder de knieschijf. De pijn is niet altijd aanwezig, maar treedt vooral op tijdens en nadat Stefan gesport heeft.

Diagnose

Als ik de knie van Stefan onderzoek, kan ik al snel vaststellen dat er vocht in zijn knie zit en dat de knie warm aanvoelt. Ook kan hij de knie lastig strekken als ik weerstand geef. Na nog wat verder onderzoek en het stellen van een aantal vragen, stel ik de diagnose ‘Osgood-Schlatter’.

Bezorgdheid

Omdat Stefan en zijn moeder hier nog nooit van gehoord hebben, net als zoveel mensen, leg ik hen uitgebreid en geduldig uit wat dat inhoudt. Met name zijn moeder is bezorgd. Maar als ik uitleg dat de klachten na het sluiten van de groeischijf verdwijnen, meestal rond het 17e jaar, stelt haar dat wat gerust. Het is gelukkig geen aandoening waar Stefan de rest van zijn leven mee hoeft rond te lopen.

Oefeningen tegen klachten

Ik adviseer Stefan om eerst een paar weken rust te nemen en even niet te sporten. Hierdoor kan de pijnlijke aanhechting tot rust komen en de pijn afnemen. Een paar weken later zie ik Stefan en zijn moeder weer in de praktijk. De pijn is sterk afgenomen en het vocht is verminderd. Daarom leer ik Stefan een aantal rekoefeningen voor zijn bovenbenen die hij zelf thuis kan doen. Door de oefeningen worden de bovenbeenspieren sterker en dat zorgt ervoor dat de spanning op de geïrriteerde aanhechtingsplaats op den duur vermindert.

De meeste kinderen hebben klachten aan één knie en sommige aan twee knieën

Osgood-Schlatter

Op het scheenbeen zit een klein ‘heuveltje’ waar de bovenbeenspier stevig aan het scheenbeen vastzit. Bij de knieblessure ‘Osgood-Schlatter’ is deze plek geïrriteerd. Het heuveltje wordt groter en pijnlijk bij aanraking of knielen. De spieren van het bovenbeen kunnen meer gespannen zijn, strekken is pijnlijk en de knie voelt warm aan en houdt vocht vast. Deze aandoening komt typisch voor bij kinderen of jongvolwassenen die een snelle groeiperiode doormaken en veel sporten. De meeste kinderen hebben klachten aan één knie en sommige aan twee knieën.

Niet chronisch

Osgood-Schlatter is moeilijk te behandelen, maar de klachten verdwijnen vrijwel altijd wanneer de groeischijf gesloten is. Bij jongens is dit rond het 17e jaar en bij meisjes iets eerder. De klachten kunnen dus een lange tijd aanwezig zijn. Geruststelling van het kind en de ouders is daarom erg belangrijk. Rust en oefeningen helpen bij het verminderen van de klachten.

Date: 11 december 2017