Kniepijn, blijf er niet mee rondlopen!
Au! Wéér die pijn in je knie. Je hebt er een tijd lang eigenwijs mee rond gelopen, maar je merkt nu écht dat je steeds gehinderd wordt door pijn in je knie. Bij het sporten, bij het slenteren in de stad, als je reikt naar het onderste schap in de supermarkt. Blijf er niet te lang mee rondlopen en pak je kniepijn aan!
Erwin Schell
Kniepijn
De meeste knieklachten voel je aan de voorkant van je knie, maar concentreren zich ook onder en rond de knieschijf. Dit worden ook wel ‘retropatellaire klachten’ genoemd. De klachten lijken op een soort overbelastingproblemen. Deze patellofemorale klachten ontstaan bij specifieke belasting van het kniegewricht, dus denk aan zwaar fietsen, de trap af lopen, lang in één houding blijven zitten met gebogen knieën, hurken of een knietrauma. De oorzaak ligt in het ‘niet sporen’ van de patella (knieschijf) in de groeve van het bovenbeen, of door een te grote druk van de patella tegen het bovenbeen.
Alle leeftijden
Problemen als deze kunnen zich in elke leeftijdsfase voordoen. Wel is opvallend dat jongeren in de leeftijd van 12 tot 18 jaar aanzienlijk meer pijn- en functieklachten rapporteren. Meisjes kampen daarbij vaker met deze klachten dan jongens.
Overbelasting
De oorzaak kan in eerste instantie worden gezocht in de belasting van het kniegewricht. Mogelijk hebben de klachten te maken met een te hoge intensiteit van het trainen. Maar daarnaast is er nog een categorie bestaande uit mensen die totaal niet sporten of niet te maken hebben met overbelasting, maar tóch kampen met knieklachten.
Kniepijn? Reken daar eindelijk mee af!
Hoe?
De precieze oorzaak van de pijnklachten is een overbelasting van het kraakbeen aan de achterkant van de knieschijf. De knieschijf is een stukje bot in de pees die over de knie loopt. De functie van de knieschijf is de krachten van de strekspier reguleren. Deze strekspier moet de knie stabiliteit geven. De spier die de knieschijf naar boven trekt, heet de ‘musculus quadriceps’.
Knieschijf
Het is belangrijk dat deze spier evenwichtig zijn werk doet, anders wordt de knieschijf scheef naar boven getrokken. In veel gevallen blijkt dat het gedeelte van deze spier aan de binnenzijde van de knie verzwakt is. Daardoor trekt het deel harder aan de buitenzijde, en wordt de knieschijf scheef aangetrokken. Het kraakbeen aan de onderzijde van de knieschijf wordt op die manier overbelast, raakt beschadigd en gaat pijnklachten geven.
‘Eerste hulp bij kniepijn’
In de beginfase van de irritatie van het kraakbeen zijn de klachten goed tegen te gaan, namelijk door gebruik van het zogenaamde ‘patellabandje’. Dit is een bandage rondom de knie, vlak onder de knieschijf. Met zo’n bandje is het vaak mogelijk om pijnloos te oefenen en te trainen. Zijn de klachten dermate ernstig of chronisch, dan kan fysiotherapie uitkomst bieden. Dat kan bijvoorbeeld door het geven van speciale oefeningen ter versterking van de bovenbeenspieren en het aanleggen van een specifieke tape, waardoor je knieschijf beter ‘spoort’. Het trainen van je spieren blijft echter het aller belangrijkst. Het is essentieel om je conditie te verbeteren en om de stabiliteit van het kniegewricht te vergroten.
-
Het beeld wat wij nog steeds hebben is dat hoge hakken vrouwelijk en sexy zijn en staan geweldig onder bijna elke jurk, jeans of rok. Maar wat weinig vrouwen weten, is dat het lopen op hakken ook grote nadelen voor ons lichaam heeft. Door het lopen op hakken ga je eigenlijk op de tenen lopen, waardoor je gedwongen wordt met een holle rug te gaan lopen.
-
Wanneer je kanker hebt gehad, overheerst natuurlijk in eerste instantie vooral de opluchting en blijdschap dat je alles achter de rug hebt en weer beter bent. Toch kunnen er nog (blijvende) restverschijnselen zijn, waar je behoorlijk last van ondervindt.
-
Je bent aan het sporten hebt net het eerste sprintje achter de rug. Plots voel je het weer, die pijnsteek bij de knie. En dat net terwijl het de vorige keer zo goed ging. Het leek echt over te zijn, maar niets is minder waar.
-
Veel mensen denken bij het woord ‘artrose’ aan veroudering en slijtage, alsof mensen die artrose hebben oud en versleten zijn. Dat is niet juist! Artrose is een reumatische ziekte die iedereen kan krijgen. Ook kan artrose ontstaan na een gewrichtsontsteking of bij zwakke gewrichtsbanden.
-
Stefan van 14 kwam met zijn moeder naar de praktijk vanwege knieklachten. Stefan zit op hockey en voetbalt vrijwel iedere dag buiten met zijn vrienden.
-
Je ziet het in steeds meer huidverzorgingsmiddelen terugkomen: tea tree oil. En terecht, want deze essentiële olie, afkomstig uit Australië, heeft verschillende krachtige eigenschappen. Zo kan het gebruikt worden voor de huishouding van mens en dier.
-
Het kan best een uitdaging zijn om een cadeau te vinden waar de ontvanger echt blij mee is. Of het nu gaat om een verjaardag, jubileum, feestdag of gewoon als blijk van waardering, je wilt een cadeau geven dat echt in de smaak valt.
-
Wanneer je te maken krijgt met letselschade, kan het vinden van het juiste juridisch advies bij letselschade cruciaal zijn voor je herstel en compensatie. Maar met zoveel opties beschikbaar, hoe weet je welk advies betrouwbaar is?
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Personal training klinkt misschien vooral relevant voor mensen in revalidatie, of met overgewicht. Maar een personal trainer kan iedereen die een fitter leven wil leiden een voordeel opleveren!