kniepijn

Kniepijn, blijf er niet mee rondlopen!

Au! Wéér die pijn in je knie. Je hebt er een tijd lang eigenwijs mee rond gelopen, maar je merkt nu écht dat je steeds gehinderd wordt door pijn in je knie. Bij het sporten, bij het slenteren in de stad, als je reikt naar het onderste schap in de supermarkt. Blijf er niet te lang mee rondlopen en pak je kniepijn aan!

Erwin Schell

Kniepijn

De meeste knieklachten voel je aan de voorkant van je knie, maar concentreren zich ook onder en rond de knieschijf. Dit worden ook wel ‘retropatellaire klachten’ genoemd. De klachten lijken op een soort overbelastingproblemen. Deze patellofemorale klachten ontstaan bij specifieke belasting van het kniegewricht, dus denk aan zwaar fietsen, de trap af lopen, lang in één houding blijven zitten met gebogen knieën, hurken of een knietrauma. De oorzaak ligt in het ‘niet sporen’ van de patella (knieschijf) in de groeve van het bovenbeen, of door een te grote druk van de patella tegen het bovenbeen.

Alle leeftijden

Problemen als deze kunnen zich in elke leeftijdsfase voordoen. Wel is opvallend dat jongeren in de leeftijd van 12 tot 18 jaar aanzienlijk meer pijn- en functieklachten rapporteren. Meisjes kampen daarbij vaker met deze klachten dan jongens.

Overbelasting

De oorzaak kan in eerste instantie worden gezocht in de belasting van het kniegewricht. Mogelijk hebben de klachten te maken met een te hoge intensiteit van het trainen. Maar daarnaast is er nog een categorie bestaande uit mensen die totaal niet sporten of niet te maken hebben met overbelasting, maar tóch kampen met knieklachten.

Kniepijn? Reken daar eindelijk mee af!

Hoe?

De precieze oorzaak van de pijnklachten is een overbelasting van het kraakbeen aan de achterkant van de knieschijf. De knieschijf is een stukje bot in de pees die over de knie loopt. De functie van de knieschijf is de krachten van de strekspier reguleren. Deze strekspier moet de knie stabiliteit geven. De spier die de knieschijf naar boven trekt, heet de ‘musculus quadriceps’.

Knieschijf

Het is belangrijk dat deze spier evenwichtig zijn werk doet, anders wordt de knieschijf scheef naar boven getrokken. In veel gevallen blijkt dat het gedeelte van deze spier aan de binnenzijde van de knie verzwakt is. Daardoor trekt het deel harder aan de buitenzijde, en wordt de knieschijf scheef aangetrokken. Het kraakbeen aan de onderzijde van de knieschijf wordt op die manier overbelast, raakt beschadigd en gaat pijnklachten geven.

‘Eerste hulp bij kniepijn’

In de beginfase van de irritatie van het kraakbeen zijn de klachten goed tegen te gaan, namelijk door gebruik van het zogenaamde ‘patellabandje’. Dit is een bandage rondom de knie, vlak onder de knieschijf. Met zo’n bandje is het vaak mogelijk om pijnloos te oefenen en te trainen. Zijn de klachten dermate ernstig of chronisch, dan kan fysiotherapie uitkomst bieden. Dat kan bijvoorbeeld door het geven van speciale oefeningen ter versterking van de bovenbeenspieren en het aanleggen van een specifieke tape, waardoor je knieschijf beter ‘spoort’. Het trainen van je spieren blijft echter het aller belangrijkst. Het is essentieel om je conditie te verbeteren en om de stabiliteit van het kniegewricht te vergroten.

Datum: 14 augustus 2018