huilbaby

Van huilbaby naar blije baby

Chantal had het zich zo anders voorgesteld. Maandenlang keek ze uit naar de komst van de baby. Die eerste schopjes in haar buik; ze kan het zich nog zo voor de geest halen. Ze kon urenlang met haar handen op haar buik zitten, genietend van dat nieuwe leven dat in haar groeide en dromen over het kindje dat ze straks in haar armen zou houden. Maar nu Bas was geboren, huilde hij alleen maar. Urenlang zonder aanwijsbare reden. Chantal werd er wanhopig van!

Huilen, huilen, huilen

Op internet had ze al gegoogeld op ‘huilbaby’. Bas voldeed precies aan alle criteria: hij huilde beslist langer dan drie uur per dag, meer dan drie dagen per week en langer dan drie weken achter elkaar! Chantal controleerde altijd nauwkeurig de temperatuur van het flesje, of Bas misschien een vieze luier had, ze wreef over zijn buikje en liep uren met hem op de arm, maar niets hielp. Op aanraden van het consultatiebureau had ze zelfs al andere voeding geprobeerd, maar ook dat leverde niet het gewenste resultaat op. Het constante huilen en de gebroken nachten begonnen Chantal zo onderhand behoorlijk op te breken.

Oorzaak

Het hebben van een huilbaby is heftig, maar je kindje huilt niet zomaar. Het is zijn enige manier om aan te geven dat hij zich niet prettig voelt. Op die manier laat hij je weten dat hij honger heeft of een vieze luier. Maar hij kan ook huilen omdat hij pijn heeft of zich akelig voelt. Dat kan zijn oorsprong vinden in traumatische ervaringen terwijl hij nog in je buik zat, doordat jij bijvoorbeeld een ongeluk hebt gehad of door de ligging van jouw baarmoeder. Maar ook de geboorte kan de oorzaak zijn. Een heel zware of juist heel snelle geboorte of het gebruik van de vacuümpomp of tang kan zijn weerslag hebben op je kindje.

‘Gelukkig werd hij van osteopathie een stuk rustiger en ontspannender’

Grote krachten

Bij een bevalling via de natuurlijke weg worden er grote krachten op zowel het lichaam als de schedel van je kindje uitgeoefend. De schedel vouwt zich in elkaar tijdens het passeren van het geboortekanaal, doordat de wandbeenderen van het hoofdje over elkaar schuiven. Zodra je kindje is geboren horen die wandbeenderen zich weer te ontvouwen, maar soms gebeurt dat niet voldoende. Het kan ook zijn dat je baby moeite met de spildraai had toen hij geboren werd, waardoor hij last van zijn nekje heeft en dus alle reden heeft om zo hard te huilen.

Verhoogde weefselspanning

Via een andere moeder, die Chantal kende van zwangerschapsgym, dat osteopathie misschien iets voor Bas was en zo kwam ze bij mij terecht. Het huilen stond haar nader dan het lachen toen ze haar verhaal deed. Na een uitgebreide intake met Chantal heb ik de kleine Bas onderzocht. Chantal had al verteld dat hij zich bij het huilen vaak overstrekte en gebalde vuistjes had. Ik voelde duidelijk een verhoogde weefselspanning bij zijn nekje, schedel en wervelkolom. Op een heel zachte manier ben ik die gaan behandelen, waarna de kleine Bas heel ontspannen in slaap viel.

Blije bab

Daarna is Chantal nog één keer met Bas bij me geweest. Ze zag er een stuk uitgeruster en blijer uit. Bas huilde lang niet meer zo veel en ze begon eindelijk van haar kindje te genieten. Haar huilbaby was veranderd in een blije baby.

Osteopathie helpt

Klachten bij baby’s waarbij osteopathie kan helpen:

  • veel en lang huilen
  • darmkrampen
  • reflux
  • overstrekken
  • onrust
  • voorkeurshouding
  • slaapproblemen
Datum: 16 juli 2020