Paul Sinha: ‘Van je hobby je beroep maken’
Tot de grootste artiesten van Nederland behoren, internationale stappen zetten en alles wat daarbij komt kijken. Dát is waar aanstormend talent Paul Sinha van droomt en over vijf jaar bereikt hoopt te hebben. De 21-jarige zanger uit Deventer zwemt sinds vorig jaar in de veelbelovende talentenvijver van platenlabel TopNotch en lijkt het dit jaar helemaal te gaan maken. We spraken met hem voor onze rubriek Fab&Famouz.
Voor de klas
De liefde voor muziek ontstond bij Paul op zeer jonge leeftijd. ‘Ik schreef al teksten toen ik nog maar een jaar of 6 was’, blikt hij terug. ‘Mijn liedjes waren geïnspireerd op de muziek van Eminem en 50 Cent. Ik schreef waar zij ook over schreven, ook al begreep ik nog niet veel van de politieke teksten van Eminem. Maar die hele cultuur, de kleding en muziek spraken me enorm aan. Vooral dat rebelse en dat gescheld vond ik heel cool. Op mijn eigen manier trad ik toen ook al op: kleine voordrachtjes voor de klas op instrumentals die er al waren.’
Van je hobby je beroep maken
‘Ik droomde ervan om later rapper te worden’, grinnikt Paul bij de herinnering. ‘Het leek me geweldig om bekend te zijn. Die optredens, de gillende fans en natuurlijk al het geld wat ik ermee zou verdienen. Het is toch geweldig wanneer je van je hobby je beroep kunt maken?’ Paul deed er dan ook alles aan om zich verder te ontwikkelen in de muziek. ‘Ik was 16 toen ik meedeed aan een talentenjacht en die won ik nog ook. Niet lang daarna ben ik samen gaan werken met Burak Sagir, die onder zijn artiestennaam Purp door het leven gaat. Ik ken hem van de middelbare school. We hadden elkaar via een gemeenschappelijke vriend leren kennen. Hij rapte ook en we besloten om als duo Van’s ‘n Purp verder te gaan. Onze teksten schreven we zelf en we hebben samen een EP uitgebracht.’
Popmuziek met hiphopinvloeden
Zowel Purp als Paul studeert aan de Herman Brood Academie. ‘Ik zit in mijn laatste jaar en dat wil ik goed afronden. Vanwege mijn muziekopleiding en mijn carrière maak ik fulltime muziek: ik sta ermee op en ik ga ermee naar bed. Purp en ik zijn inmiddels wel allebei solo gegaan. Zowel hij als ik had het gevoel dat we een andere kant op wilden en als duo moet je toch altijd rekening met elkaar houden. Terwijl Purp verder wil gaan als rapper, ben ik steeds meer gaan zingen. Ik richt me op de popmuziek in de breedste vorm. Je zou het kunnen omschrijven als popmuziek met hiphopinvloeden. Daar was meteen publiek voor en alles raakte in een stroomversnelling. Eind 2015 zijn Purp en ik uit elkaar gegaan, medio vorig jaar tekende ik bij TopNotch en in september 2016 kwam mijn eerste singel uit. Tot nu toe zijn al mijn liedjes Nederlandstalig, maar ik sluit niet uit dat ik in de toekomst ook in het Engels ga zingen.’
Autobiografisch
Nog steeds schrijft Paul zijn teksten zelf. ‘Er zitten veel autobiografische elementen in, alhoewel die soms ook wel wat uitvergroot worden. Neem nu bijvoorbeeld die zin ‘Ze wil een papa van me maken’ uit het liedje ‘7 Dagen’. Dat moet je met een korrel zout nemen. Het is mij niet zelf overkomen hoor’, grijnst de roodblonde zanger. ‘Maar het staat gewoon symbool voor het feit dat veel meisjes direct een serieuze relatie willen. Zulk soort dingen zie ik om me heen gebeuren en daar haal ik inspiratie uit voor mijn liedjes. Dat vind je ook terug op mijn nieuwe album ‘Niet zomaar’ dat in maart uitgekomen is.’
Stijgende lijn
Paaspop, Bevrijdingsfestival Zwolle, Dauwpop, Melkweg Amsterdam, het zijn niet de minste podia waar Paul dit jaar te zien en te horen is. ‘Ik kan duidelijk merken dat er een stijgende lijn in mijn carrière zit’, zegt Paul niet zonder trots. ‘Maar ik kan nog gewoon over straat hoor, het is slechts een enkele keer dat ik herkend word. Maar het is wel gaaf als je merkt dat bij een optreden mijn fans alle liedjes uit hun hoofd kennen. Dat is ook wat ik wil bereiken: dat mijn muziek de mensen wat doet, dat ze er lekker naar kunnen luisteren en er een goed gevoel bij krijgen.’
Gevoelig met een ruig randje
‘Of roem mij zal veranderen? Nee, dat denk ik niet. Ik kan me niet voorstellen dat je familie en je vrienden minder belangrijk voor je worden omdat je toevallig beroemd bent. Volgens mij ben ik daar ook veel te nuchter voor. Mijn karakter is eigenlijk altijd hetzelfde gebleven, ik ben niet veranderd door de muziek. Ik ben een gevoelige jongen, maar er ik heb ook een ruigere kant. Ik kan bijvoorbeeld enorm druk zijn, vooral bij het uitgaan. Dat doe ik regelmatig met vrienden en dan is het lekker om even helemaal uit je dak te gaan. Compleet met drank en heel af en toe een pilletje of zo. Dat laatste moet je gewoon een keer meegemaakt hebben. Roken heb ik nooit gedaan. Dat zou ook niet goed zijn voor mijn stem want die is nogal fragiel. Over het algemeen ben ik een voorstander van gezond leven, zolang het maar niet ten koste van de gezelligheid gaat.
-
Nadat de verschijning van Kluuns nieuwe boek diverse keren werd uitgesteld, ligt zijn roman DJ sinds 13 februari dan eindelijk in de winkel. Een boek dat een kijkje biedt in het mannenbrein en gaat over jaloezie onder mannen.
-
Ik vind het geweldig om dit vak door te geven aan jonge mensen’, straalt Karin Bloemen. ‘Ik kan vooral zo genieten van het doceren van performancelessen die ik geef aan de Theaterschool, want daar zitten alle lessen van het leven in: performance, zang en gevoel. Daarin zit alles beklonken.
-
Ze komt binnen in een wijde slobbertrui en spijkerbroek, zonder make-up en haar haren bij elkaar gebonden met een elastiekje. Lachend schuift ze aan om even later van een verse kop koffie te genieten. We spreken haar voor onze rubriek Fab&Famouz. ‘Ik ben gewoon heel veelzijdig. Niet alleen in mijn muziek, maar ook in hoe ik eruitzie.
-
Op een of meer momenten in ons leven ervaren we allemaal een soort verlies. Het kan het verlies van een relatie zijn als gevolg van een relatiebreuk of scheiding, van een baan of bedrijf, van een huisdier, van een geliefde, van gezondheid of het gevoel van veiligheid na een traumatische gebeurtenis. Wat de tragedie ook is, de natuurlijke reactie is om te rouwen.
-
In 2015 schokte ze haar trouwe fans met het nieuws dat ze ging stoppen met schrijven, maar intussen heeft de bestsellerauteur haar besluit herzien. ‘Ik was even klaar met fictie schrijven, klaar met het thrillergenre’, bekent Marion Pauw. ‘Ik had een enorme faalangst ontwikkeld.
-
Ze nipt voorzichtig van de hete, zwarte drank. ‘Je moet altijd de tijd nemen om koffie te drinken’, zucht Tess Milne genietend.
-
In de afgelopen maanden toerde de talentvolle concertpianiste met haar voorstelling ‘Home’, die dit najaar in reprise gaat, langs de Nederlandse theaters. ‘In mijn theatervoorstelling vertel ik verhalen in woord en muziek over mensen met een bijzondere thuissituatie’, vertelt Iris.
-
Al vanaf haar 21ste had Annelies Rulkens-Zielman een leidinggevende functie in het bedrijfsleven. Toch bestond ook altijd de wens om een eigen organisatie op te bouwen. Na een hectische periode in haar leven was het tijd om de stap te wagen.
-
Samen met echtgenoot Wybren startte Grytsje Dykstra in 1995 Werpsterhoeke Tuinmeubelen, een zaak in exclusieve tuinmeubelen in het Friese Wytgaard. Dit bleek een gouden greep, want het bedrijf was direct een enorm succes. Er brak echter een zware tijd aan toen Wybren plotseling overleed, maar Grytsje zette het bedrijf voort.
-
Mannen zijn anders dan vrouwen. Ze denken anders, voelen anders, communiceren anders en hebben op een andere manier lief. Het is voor ons vrouwen vaak een groot raadsel hoe dat mannenbrein precies werkt. Dat zorgt nog weleens voor het nodige onbegrip.