Fibromyalgie: oorzaak en gerichte aanpak
De letterlijke vertaling van fibromyalgie (FM) is ‘pijn in bindweefsel en spieren’. Fibromyalgie is een chronisch pijnsyndroom, dat gepaard gaat met meerdere zeer belemmerende klachten. De belangrijkste klachten zijn extreme vermoeidheid of uitputting,depressies (88%), darmklachten (83%), ochtendstijfheid (82%) slaapstoornissen (80%) en chronische hoofdpijn (60%). Verder komen ook allergieën en concentratie- en geheugenstoornissen regelmatig voor. Deze klachten zorgen ervoor dat mensen met fibromyalgie vaak niet meer in staat zijn om op een normale manier deel te nemen aan de maatschappij.
Een ingrijpende aandoening
Fibromyalgie is een zogenaamde auto-immuunziekte en meestal ingrijpende aandoening waarbij je vaak ook (dagelijks) te maken hebt met (soms hevige) spierpijn. Via de reguliere weg is meestal geen oorzaak aan te wijzen. In Nederland lijden tienduizenden mensen in meer of mindere mate aan dit syndroom. Een bijkomend probleem voor mensen met fibromyalgie is dat deze aandoening zeer lastig te definiëren is in de ‘reguliere’ geneeskunde. Het ziektebeeld wordt vaak ontkend door de huisarts, specialist en de bedrijfsarts, vanwege de normale resultaten uit bloedonderzoek en het meestal gezonde uiterlijk van de patiënt. Dit heeft tot gevolg dat ook de directe omgeving van vrienden en familie en de werkgever de klachten vaak niet serieus nemen.
Behandelplan op maat
Toch zijn er altijd aanwijsbare oorzaken te vinden die ervoor zorgen dat je de klachten hebt. Het is de kunst om deze oorzaken, die vaak verschillend kunnen zijn, op te sporen. Hiervoor gebruiken we gespecialiseerd labonderzoek gericht op het achterhalen van de oorzaken. De pijn hoeft namelijk niet op de plek te zitten waar het probleem is ontstaan. Verstoring in de mitochondria (mitochondriale disfunctie) is de oorzaak. Aan de hand van de onderzoeken kunnen we kijken wat de verstorende factoren zijn. Dit kan voeding zijn (onjuiste voeding die ontstekingsreacties veroorzaken), voedingstekorten. Denk hierbij aan vitamines en mineralen. Maar ook toxische belasting. Als je eenmaal weet wat de verstorende factoren zijn, kunnen we een maatwerk plan opstellen wat is gericht op het zoveel mogelijk herstellen van de processen waardoor de klachten uiteindelijk minder worden of zelfs stoppen. Alles is dus gebaseerd op feiten. Eerder al schreef ik ook aan artikel over: “De meeste chronische klachten ontstaan vanuit je darmen!”
Als de pijn en klachten niet weggaan en chronisch zijn geworden
Iedereen krijgt wel eens te maken met spierpijn en andere klachten . Als je intensief hebt gesport of een nacht verkeerd hebt gelegen, kunnen je spieren beginnen te klagen. Iedere beweging die je vervolgens maakt waarbij je die spier nodig hebt, gaat er weer een pijnscheut door je lichaam heen. Sommige mensen kampen alleen met chronische spierpijn of andere chronische pijnen. Soms spelen meerdere pijnen of klachten tegelijk op, zoals aan het begin van het artikel genoemd. Als pijn blijvend (chronisch) is, dan zit er onderwater structureel iets niet goed. De meeste mensen ervaren ook buikklachten in meer of mindere mate. En dat is meestal ook de kern van het probleem. Zoals eerder aangegeven vinden de meeste klachten de oorsprong in de darmen. Daar ligt bijna altijd de sleutel tot het vinden van de oorzaken.
Zoek je verlichting bij fibromyalgie?
Een pijnstiller lost het probleem niet op
Zodra je alleen bij de huisarts komt voor deze klachten, zit je snel met een pijnstiller weer thuis. Kenmerkend aan fibromyalgie is namelijk dat het regulier moeilijk is om een lichamelijke oorzaak van de pijn gevonden vast te stellen. Het gebeurt dan ook vaak dat mensen met fibromyalgie slecht met hun klachten geholpen kunnen worden. Je ziet er vaak gezond uit en lichamelijk kan de oorzaak niet gevonden worden. De conclusie luidt: je bent gezond, je mag weer naar huis. Zo blijf je alleen lang met je klachten rondlopen, wat meestal niet nodig is.
Op zoek naar de oorzaak is de start van verbetering/genezing
Het is de kunst om de oorzaken op te sporen. Frank Jonkers, specialist bij BodySwitch Heemskerk, maakt gebruik van gespecialiseerd labonderzoek (meestal ontlasting en bloed) om de oorzaken vast te stellen. Dit onderzoek gaat vele, vele malen verder dan wat er regulier wordt bekeken.
BodySwitch Heemskerk: totale aanpak gericht op oorzaken
Heb je fibromyalgie of chronische klachten zoals in dit artikel genoemd? Of is er een zogenaamde auto-immuunziekte geconstateerd? Medicatie zal de klachten onderdrukken, maar neemt het uiteindelijke probleem niet weg. Frank Jonkers is specialist bij BodySwitch Heemskerk en is gespecialiseerd in chronische ziektebeelden en auto-immuunziekten. We brengen de uitlokkende factoren die leiden tot het ziektebeeld zo goed mogelijk in kaart om dit vervolgens gericht te behandelen. Dit doen we op een gezonde en natuurlijke manier waarbij de focus ligt op het herstel van je lichaam. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken. Onder begeleiding van specialist Frank Jonkers wordt een persoonlijk plan van aanpak opgesteld. Met een volledig persoonlijk plan zullen (chronische) klachten minder worden of geheel verdwijnen. Dat is mogelijk door de complete diagnostiek en het persoonlijk behandelplan gebaseerd op feiten en onderbouwing. Zo maak ook jij de Switch naar een sterker en gezonder lichaam! Tot ziens in mijn praktijk in Heemskerk?
Meer weten? Bel gerust met Frank Jonkers, specialist bij BodySwitch Heemskerk: 0251 – 234 000
Een hele goede gezondheid gewenst!
-
Vaak realiseer je je pas hoe waardevol het is om pijnvrij te bewegen, op het moment dat dat niet meer vanzelfsprekend is. Je hebt last van chronische pijn in je spieren en je voelt je stijf. ‘s Morgens moet je moed verzamelen om op te staan en heb je tijd nodig om ‘op gang’ te komen.
-
Fibromyalgie is een chronisch pijnsyndroom dat voor komt bij 2% van de volwassenen tussen de 20 en 60 jaar, vooral bij vrouwen. Fibromyalgie wordt ook wel ‘wekedelenreuma’ genoemd en betekent letterlijk ‘pijn in bindweefsel en spieren’.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.