supermarktsafari

Laat die hamburger liggen en ga op supermarktsafari!

Een van de moeilijkste dingen om te veranderen is je gedragspatroon. Op een gegeven moment zit je zo vastgeroest in je keuzes dat het een automatisme wordt. Dit geldt ook voor voeding. Als je moe bent of het druk hebt, heb je geen zin om uren in de keuken te staan. Je wilt een snelle hap, dus fastfood is de meest voor de hand liggende optie. Hoe vaker je dit herhaalt, hoe sneller je hiernaar teruggrijpt. Je gezondheid én je energieniveau nemen je dit niet in dank af. Ga daarom eens op safari in de supermarkt met onderstaande tips.

Keuzestress

De supermarkt puilt uit met producten, waardoor je soms niet meer weet wat je moet kiezen. Je blijft dan bij je vertrouwde producten hangen, waardoor de rest van de schappen grotendeels onontdekt blijven. Zie je door de bomen het bos niet meer in deze jungle aan keuze? Een boodschappencoach kan je helpen om verantwoorde producten van ongezonde producten te leren onderscheiden. Je krijgt dan een rondleiding door de supermarktschappen en leert etiketten te lezen.

Boodschappenplan

Als je onvoorbereid naar de supermarkt gaat, vul je je boodschappenkar al gauw met eten waar je op dat moment trek in hebt, met verpakkingen die je aandacht trekken. Trek daarom eerst de keukenkastjes open, voordat je dezelfde ongezonde dingen inslaat. Analyseer waar het vaak misgaat en wat je zwaktepunten zijn. Vervang die vervolgens door een verantwoord alternatief. Door vooraf te bepalen wat je wilt kopen en een boodschappenplan op te stellen, kom je in de winkel niet in de verleiding.

Verborgen suikers

Er zijn tegenwoordig veel etiketten die je beloven dat je een bewuste keuze maakt, dat het product geen E-nummers bevat en dat er geen suikers zijn toegevoegd, maar is dit wel echt zo? Zo zijn er veel producten die verkondigen dat ze gezond zijn, maar in de werkelijkheid allerlei verborgen suikers bevatten. Denk bijvoorbeeld aan ontbijtgranen, fruitsappen, vruchtenyoghurt, appelmoes, pindakaas en crackers.

Ongezond eten kan al snel een automatisme worden

Toegevoegde ingrediënten

Kook jij vaak met kant-en-klare pakjes en zakjes? Ook in sauzen, kruidenmixen, vleeswaren en bouillonblokjes zitten vaak toegevoegde ingrediënten als kleurstoffen, suikers, smaakversterkers en schadelijke vetten. Daarnaast gaan gezonde vezels, vitaminen en vezels vaak verloren in het bewerkingsproces. Wees dus bewust van wat er in je eten zit en laat je niet bedriegen door claims die te mooi lijken om waar te zijn. Vaak loont het om sauzen en kruidenmixen zelf klaar te maken, wat soms niet eens veel meer tijd kost.

Uit je comfortzone

Ben jij iemand die dezelfde vier groenten rouleert, omdat je zeker weet dat je die lust? Stap dan eens uit je comfortzone. Er valt nog veel te ontdekken op groentegebied! Probeer een groente waarvan je denkt dat je het vies vindt en maak het op een andere manier klaar. Het internet zit vol met recepten waarmee je elk gerecht naar jouw smaak kunt maken. Gezond eten is gevarieerd eten, dus daag jezelf uit door elke week uit elk gangpad iets nieuws te proberen.

Over HOEZO?

Lukt het je niet alleen om veranderingen door te voeren? Ga dan voor een leefstijlcoach. HOEZO? Leefstijlcoaching & training ondersteunt je graag bij het opstellen van een boodschappenlijstje en voedingsplan en leert je welke voeding je beter kunt laten staan. Tijdens een persoonlijk coachingstraject leer je je oude patronen te doorbreken en ga je automatisch gezonde keuzes maken. Benieuwd geworden? Neem dan contact op en ontdek de mogelijkheden!

Datum: 29 januari 2024