
Wondermiddelen bestaan (niet)?
De kans is groot dat je de afgelopen maand over resveratrol hebt gehoord. Het stofje kwam aan bod in het televisieprogramma Jinek in verband met een opvallende ontdekking: het aantal personen met overgewicht en diabetes type 2 lopen een veel grotere kans op complicaties van het COVID-19 virus.
De crux
De oorzaak is hoogstwaarschijnlijk een verstoring van het hormoon leptine. Hoe werkt dit? Wanneer we voedsel eten, zetten we dit om in energie. Daarnaast gaat een deel naar de spieren en lever zodat die de komende paar uren kunnen functioneren. Wanneer je weer energie nodig hebt, komt deze extra opslag weer vrij. Maar omdat we in de afgelopen duizenden jaren vaak te maken kregen met honger, zet het lichaam elke extra maaltijd ook wat opzij voor krappe tijden. En daar zit de crux.
Seintje naar de hersenen
Deze extra voorraad wordt in onze vetcellen gestopt. Wanneer die vetcellen vol zitten, maken ze een hormoon aan genaamd leptine. Dat hormoon vertelt de hersenen dat we genoeg hebben gegeten. Het kan ook voorkomen dat leptine te veel wordt aangemaakt. De hersenen ‘horen’ het signaal niet en we noemen dit leptineresistentie. Overigens komt die resistentie lang niet altijd door eten. Het systeem kan namelijk ook overbelast raken door een chronische ontsteking of stress.
Te veel leptine
Hoe merk je dat je teveel leptine aanmaakt? Wanneer daar sprake van is, kun je typische klachten krijgen zoals:
- moeheid
- geen zin in beweging hebben
- grote trek hebben zonder gevoel van verzadiging na je maaltijd
- neiging tot overeten en het liefst vaak willen eten
Hormonale deurbel
De vetcellen hebben ACE2-receptoren, die kun je zien als een soort hormonale deurbellen. Dit zijn ook de receptoren waar het COVID-19 virus het lichaam binnenkomt. Hoe meer vetcellen, hoe meer ACE2- receptoren er zijn via welke het virus kan binnenkomen. Daarnaast helpt leptine het virus zichzelf te vermeerderen, ook wel replicatie genoemd.
Het enige wat ons uiteindelijk echt beschermt is een gezonde leefstijl
Giftig of gezond?
En daar komt resveratrol om de hoek kijken. Resveratrol is namelijk in staat om leptine te verlagen. Het is een beschermende stof die planten gebruiken om zich te verdedigen tegen schimmels en vraat. Supplementen kunnen we inzetten om onze gezondheid te ondersteunen. Eigenlijk zou het giftig moeten zijn voor ons, maar omdat we zo groot zijn werkt het juist als een gezonde prikkel. Het behoort tot de salvestrolen, een groep plantenstoffen die vooral in donkere vruchten voorkomt zoals blauwe druiven en zwarte moerbeien.
Gelijk aan 15 liter wijn
We weten al langer dat deze vruchten gezond zijn voor ons, maar sinds een aantal jaar is resveratrol ook als supplement te koop. Dat is ook wel prettig, want een capsule van 180 milligram staat gelijk aan 15 liter rode wijn. Lekker overigens, maar een beetje te veel van het goede als je voldoende resveratrol wilt innemen. Naast deze eigenschappen heeft resveratrol een ontstekingsremmende werking. Ook helpt het de glucosespiegel te normaliseren zonder dat het een hypoglykemie veroorzaakt. Het brengt talloze andere leuke bijkomstigheden met zich mee, zoals afbraak van overtollig vet en het beschermen van onze genen.
Wind mee!
Is resveratrol daarom een wondermiddel? Natuurlijk niet! Het enige wat ons uiteindelijk echt beschermt is een gezonde leefstijl: volwaardige voeding, verbondenheid, goed slapen en ons niet te druk maken. Maar het is toch prettig dat we resveratrol kunnen inzetten om ons te ondersteunen en weer richting gezondheid te buigen. Vergelijk een supplement met een trapondersteuning: we moeten zelf fietsen, maar het voelt als wind mee! Om te ontdekken welke supplementen voor jou geschikt zijn, loop gerust eens binnen bij Drogisterij De Rode Pilaren voor een vrijblijvend persoonlijk advies!
-
Na een intensieve training of een zware wedstrijd heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. Spierpijn, vermoeidheid en kleine blessures kunnen je prestaties belemmeren en je trainingstraject verstoren.
-
Ondergoed is niet meer alleen functioneel, het is uitgegroeid tot een fashion statement. Waar we vroeger simpelweg keken naar praktische oplossingen, zien we nu een duidelijke trend: comfort én stijl gaan hand in hand. De nieuwste collecties combineren zachte, ademende stoffen met trendy designs.
-
Heb je last van pijnklachten in je rug, nek of schouders, of ben je vaak vermoeid en/of misselijk? De oorzaak zou een gewrichtsblokkade kunnen zijn in je wervelkolom. Dit is met verschillende technieken goed te behandelen.
-
Hoofdpijn is een klacht die veel verschillende oorzaken kan hebben. Meestal trekt de pijn snel weer weg, maar in sommige gevallen blijft de pijn dagen, soms weken aanhouden. Dat is vaak erg belemmerend.
-
Voetreflextherapeut Krista: ‘Ik kreeg een telefoontje van Anna en zij vertelde me dat ze al tijden last van haar buik had. Een opgeblazen gevoel en daarbij pijn tot in haar onderrug. Naar het toilet gaan was lastig. Ze zat niet lekker in haar vel en wilde hiervan af.
-
Een bad nemen is een ontspannend moment voor je lichaam en geest. Daarnaast verbetert het ook je doorbloeding omdat je vaten door de warmte uitzetten.
-
Het nieuwe jaar staat voor deur en de goede voornemens worden weer uit de kast gehaald. In een wereld waarin fastfood en bewerkte producten de norm lijken te zijn, zijn bewuste keuzes in voeding belangrijker dan ooit. Wij helpen je daarom een eindje op weg met die goede voornemens over gezonder leven.
-
Heb je voetklachten, zoals pijn aan de bal van je voet of aan je hiel? Of heb je misschien te maken met een voetafwijking, zoals platvoeten, hielspoor, hallux valgus of holvoeten? Ook in het geval van diabetes of reuma kun je pijnlijke voeten krijgen.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.