baby

Heeft jouw baby een trauma van de zwangerschap?

In elke levensfase kan het evenwicht in het lichaam verstoord raken, zelfs bij baby’s die zich nog in de buik bevinden. Zo kunnen traumatische ervaringen tijdens de zwangerschap van invloed zijn op de ontwikkeling van het kindje. Als je bijvoorbeeld een ongeluk krijgt, pijn hebt, ziek bent of veel stress ervaart, geef je dit door aan het kind. Maar ook de ligging van de baarmoeder en moeite met de spildraai kunnen een traumatisch effect hebben. Wanneer je baby klachten ervaart als gevolg van een trauma, kan osteopathie hierbij ondersteunen.

Stresshormonen

Je bent je er misschien niet zo van bewust, maar zelfs wanneer je baby nog veilig in je buik zit, krijgt het al veel mee van de buitenwereld. De emoties die je voelt, maar ook het dag- en nachtritme, geluiden en fysieke ervaringen. Je hebt vast weleens gehoord dat stress slecht is voor de ontwikkeling van de baby. Dit komt omdat je eigenlijk alle hormonen die je aanmaakt deelt met je kind. Dit kunnen fijne hormonen zijn, maar ook stresshormonen. Het kind identificeert zich met jou en neemt deze emoties dus over.

Overlevingsstand

Emotionele stress tijdens de zwangerschap, maar ook fysieke complicaties bij de geboorte of andere ingrijpende gebeurtenissen hebben gevolgen voor het welzijn en de ontwikkeling van een kind. Je komt dan in de overlevingsstand terecht, wat ervoor kan zorgen dat er een verstoring plaatsvindt in de ontwikkeling van de primaire reflexen van het kind.

Traumatische ervaringen tijdens de zwangerschap kunnen van invloed zijn op je baby

Primaire reflexen

Deze primaire reflexen zijn automatische reflexen die het ongeboren kind helpen om zich voor te bereiden op de geboorte en het leven daarna. Ze leggen de basis voor een goede ontwikkeling van het kind. Als je als ouder stress ervaart tijdens de zwangerschap, terwijl de reflex in ontwikkeling is, kan de foetus in een primaire reflex schieten waar hij niet meer uitkomt. Deze reflexen kunnen problemen in het dagelijks functioneren veroorzaken.

Gevolgen van trauma

De gevolgen van een trauma tijdens de zwangerschap of geboorte lopen uiteen. Soms zijn gevolgen al direct zichtbaar bij het pasgeboren kindje. Voorbeelden hiervan zijn veel en lang huilen, erg aanhankelijk zijn, eet- of slaapproblemen, problemen met slikken, darmkrampen, overstrekken, onrust en een voorkeurshouding. Maar ook op latere leeftijd kan het trauma zich nog op allerlei manieren uiten. Het is daarom belangrijk om klachten zo vroeg mogelijk te behandelen. Een osteopathiebehandeling kan hierbij ondersteunen.

Osteopathie bij baby’s

Osteopathie is een veilige behandelmethode voor baby’s. De osteopaat laat het lichaam van je kindje op een zachte manier ontspannen en herstelt de natuurlijke beweeglijkheid middels corrigerende handgrepen. Mobiliteitsverlies en verhoogde weefselspanning bij de nek, schedel en wervelkolom door een trauma worden op deze manier behandeld. Wanneer dit niet gebeurt ontwikkelt het kindje zich met een verstoorde mobiliteit en werkt de schedel verstorend op het lichaam. Dit kan op den duur leiden tot vervelende klachten.

Over Mariska Meulman

Herken je bovenstaande klachten bij je baby of ervaar je zelf klachten? Ervaar dan zelf wat een osteopathiebehandeling kan betekenen. Bij Mariska Meulman kun je terecht voor ondersteuning bij baby’s, maar ook bij klachten rondom de zwangerschap. Wat je klacht ook is, Mariska helpt je bij het vinden van een passende oplossing om moeder en kind weer geheel tot ontspanning en in balans te laten komen.

Date: 06 november 2020