Is te veel schermtijd ongezond?
Steeds meer tijd besteden op je smartphone, tablet op computer is tegenwoordig heel normaal. Een groot deel van de mensen werkt op de computer, maar hoeveel schermtijd is nou eigenlijk ongezond. We doen veel meer dan werken op onze apparaten. We gebruiken de telefoon om op social media te scrollen, het nieuws te lezen of lekker het casino online nl in te duiken. De mogelijkheden zijn eindeloos en het is een vorm van ontspanning. Wanneer is het dan te veel? Is het verstandig om dat ene online spel niet te spelen? Wij hebben geprobeerd het uit te zoeken.
Wat is schermtijd?
Voor iedereen die de term niet kent. Schermtijd is de tijd die je achter een scherm besteedt. Dit kan elk soort scherm zijn, dus van je smartphone, tablet of bijvoorbeeld computer. Hoe meer tijd je op dit soort apparaten spendeert, hoe hoger je schermtijd is.
Handige smartphones van iPhone, Android en Google geven aan wat je schermtijd is. Dan zie je precies hoeveel uren en minuten je actief bent geweest op je telefoon. Ook zie je wat je in die tijd hebt gedaan. Scrollen op social media, spelletjes spelen of je mail checken.
Weten hoeveel tijd je besteedt op een apparaat kan helpen om je schermtijd te verminderen. Ben je uren doelloos op Twitter, Instagram of Facebook aan het scrollen? Zet een timer voor jezelf en stop op tijd. Je kan de tijd gebruiken om productief te zijn en lekker naar buiten te gaan.
Wanneer is schermtijd ongezond?
Hier hebben we geen vast antwoord op. Het is een heel persoonlijk antwoord dat per persoon verschilt. Sommige mensen worden echt in hun telefoon gezogen. Dit betekent dat ze uren niet actief zijn en later op de dag nog niks hebben gedaan. Dit kan voor enorme teleurstellingen zorgen. Als iemand daar bovenop al een burn-out heeft of depressief is, kan de schermtijd dat zeker verergeren. In dat geval is het belangrijk om je schermtijd te gaan reguleren. Dit kan je op je telefoon instellen of zet wekkers in om te stoppen.
Te veel schermtijd heeft ook fysieke gevolgen. In de meeste gevallen zitten mensen lang stil. Hierdoor verstijven je spieren en kan je hormoonhuishouding van slag raken. Daar bovenop kan je een telefoonverslaving krijgen. Vooral social media zijn iets waar veel mensen verslaafd aan raken. Het is een lastige verslaving omdat je het vaak pas door hebt als je uren op je telefoon spendeert per dag.
Schermtijd voor kinderen
De nieuwe generaties groeien op met smartphones en tablets. Het is erg makkelijk om kinderen stil te krijgen met een video op de tablet. Ouders moeten hier oppassen dat hun kinderen niet heel vroeg een verslaving ontwikkelen.
De schermtijd van kinderen zou absoluut gelimiteerd moeten worden. De echte wereld speelt zich niet af op een scherm. Neem de kids lekker mee naar buiten terwijl het scherm binnen blijft. Dit is lastig voor de kinderen en ouders, maar zeker de moeite waard.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Wil je elke dag casual en sportief voor de dag komen? Zorg er dan voor dat je voldoende items in je kledingkast hebt hangen om die ambitie waar te maken. Combineren is daarbij het toverwoord.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Naomi had er al haar hele leven last van: een vaak ongefundeerde angst die ieder moment de kop kon opsteken. Ze had geen idee hoe ze daar kon afkomen. Ze had al vele therapieën gevolgd en ondergaan.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.