Osteopathie: ook voor kinderen met gedragsproblemen!
Op alles is het antwoord nee, of je het nu vriendelijk vraagt, boos wordt of straf uitdeelt. Je kind wil maar niet luisteren. Wanneer je kind het ergens niet mee eens is, volgt een driftbui of zet hij of zij het op een krijsen. Als ouder kan het een enorme uitdaging zijn wanneer je kind voortdurend dit soort ongewenst gedrag vertoont. Een oplossing is dan niet snel gevonden, maar wist je dat osteopathie hierbij kan ondersteunen?
Prikkelverwerking
Het zenuwstelsel filtert de hele dag alle zintuiglijke indrukken die we binnen krijgen. Kinderen met gedragsproblemen of hyperactiviteit hebben meestal moeite om al deze prikkels te verwerken en op een passende wijze hierop te reageren. Vaak vertaalt zich dat in woedebuien. Kinderen gedragen zich dan dwars of trekken zich juist volledig terug.
Onderliggende oorzaak
Kinderen met dergelijke gedragsproblemen worden vaak weggezet als druk, lastig of agressief, zonder te kijken naar de onderliggende oorzaak. Dit terwijl kinderen van alle leeftijden een grote ontwikkeling doormaken, zowel lichamelijk als geestelijk. Wanneer er op een bepaald gebied een verstoring in de ontwikkeling optreedt, kan de osteopaat dit onderzoeken en voelen waar de verstoring in het lichaam vastzit. Vaak is dit een spanning in de wervelkolom, schedel of het orgaanstelsel.
Werking van osteopathie
De osteopaat neemt deze blokkades weg, waardoor het zenuwstelsel minder gevoelig wordt voor prikkels. Met corrigerende handgrepen wordt de samenwerking tussen verschillende weefsels hersteld. Dit brengt de ontspanning weer in het lichaam terug en herstelt de natuurlijke beweeglijkheid. Het kind wordt hierdoor rustiger en kan zich beter concentreren. Dit verandert het gedrag van kinderen vaak ten goede, evenals de motoriek, leerprestaties en sociaal gedrag.
Bij kinderen met gedragsproblemen wordt er vaak niet gekeken naar een onderliggende oorzaak
ADHD en autisme
Om deze reden is osteopathie ook een geschikte behandeling voor kinderen met ADD, ADHD en autisme. Bij ADD is er sprake van gedragsproblemen waarbij kinderen moeite hebben om zich te concentreren. Als kinderen daarbij ook nog eens overactief zijn, noemen we dat ADHD. Daarnaast zijn er nog andere gedragsstoornissen die niet onder een andere diagnose te plaatsen zijn, wat bekend staat onder de verzamelnaam PDD-NOS.
Verminderde klachten
Uit onderzoek blijkt dat er een afname van 59% in hyperactiviteit en disfunctioneren is na een behandeling met osteopathie. Klachten die daarmee gepaard gaan, zoals hoofdpijn, buikklachten of slaapproblemen zijn zelfs nagenoeg verdwenen. Daarnaast kan osteopathie een positieve invloed hebben op symptomen van autisme en PDD-NOS, zoals dwangmatig gedrag. Vanwege de verbeterde concentratie zullen andere leerproblemen zoals dyslexie ook verminderd worden.
Tips bij gedragsproblemen
Een osteopathiebehandeling kan een goede aanvulling zijn op (gedrags)therapie en is dankzij de zachte behandelwijze veilig voor kinderen en baby’s. Om je kind zelf zo goed mogelijk te ondersteunen bij gedragsproblemen, kun je prikkels zoals lawaai, rommel en drukte het beste beperken. Je kind heeft baat bij structuur en een duidelijke communicatie. Reageer daarom zo consequent mogelijk, stel haalbare doelen en spoor het gewenste, positieve gedrag aan in plaats van het ongewenste gedrag te bestraffen.
Over Mariska Meulman
Benieuwd naar de mogelijkheden? Voor een osteopathiebehandeling bij gedragsproblemen kunnen ouder en kind terecht bij Mariska Meulman. In haar praktijk zorgt Mariska altijd dat het kind zich op zijn gemak voelt. Met haar kennis van de sensorische, emotionele en neurologische ontwikkeling van kinderen, zoekt ze bovendien altijd naar een passende oplossing, afgestemd op het ontwikkelingsstadium van het kind.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Wil je elke dag casual en sportief voor de dag komen? Zorg er dan voor dat je voldoende items in je kledingkast hebt hangen om die ambitie waar te maken. Combineren is daarbij het toverwoord.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Naomi had er al haar hele leven last van: een vaak ongefundeerde angst die ieder moment de kop kon opsteken. Ze had geen idee hoe ze daar kon afkomen. Ze had al vele therapieën gevolgd en ondergaan.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.