Scopie-onderzoeken in een gastvrije omgeving
Scopie-onderzoeken zijn voor niemand prettig. Veel patiënten zijn zenuwachtig en zien op tegen de behandeling. Daarom vindt Franciscus Gasthuis & Vlietland het belangrijk om patiënten te behandelen in een rustgevende sfeer. Dat gebeurt in het gloednieuwe Scopiecentrum in Franciscus Vlietland (Schiedam), waar gastvrijheid en ontspanning centraal staan.
‘Endoscopie’ betekent letterlijk ‘binnenkijken’. Dit gebeurt met een endoscoop, een dunne flexibele slang met een heel kleine camera ingebouwd in het uiteinde. De scoop wordt meestal via de anus of door de mond in het maag-darmkanaal gebracht. Zo onderzoekt de arts bijvoorbeeld de dikke darm. Als er afwijkingen te zien zijn, kan er wat weefsel worden afgenomen voor verder onderzoek.
Rustgevende omgeving voor de patiënt
Ivonne Leeuwenburgh is maag-, darm- & leverarts en onderzoekt patiënten in het gloednieuwe Scopiecentrum in Schiedam. Dokter Leeuwenburgh: ‘Veel patiënten zijn zenuwachtig als ze hier binnenkomen en zien op tegen de behandeling. Daarom hebben wij het Scopiecentrum zó ingericht, dat mensen zich wat meer op hun gemak voelen.’ Het centrum oogt rustgevend door de zachte kleuren in het interieur. Ook is er sfeerverlichting langs de muren, waardoor de wachtkamer een huiselijk gevoel geeft. Op de behandelkamers is er speciaal licht aanwezig, met bijzondere voordelen. Het licht is zodanig in te stellen dat het kalmerend werkt voor patiënten, maar de kleur zorgt er tegelijkertijd voor dat de arts nog meer kan zien tijdens het onderzoek.
Alles binnen 1 centrum
In het Scopiecentrum zijn er 5 ruime behandelkamers met de nieuwste apparatuur en laatste technieken. Ook is er een uitslaapkamer waar patiënten rustig kunnen bijkomen van een onderzoek. Omdat alle zorg zich op 1 plek bevindt, is de behandeling veel patiëntvriendelijker. Van ontvangst tot aan het uitslapen, overal ervaar je dezelfde rust en sfeer. Dokter Leeuwenburgh: ‘In het nieuwe Scopiecentrum doen wij alles op 1 plek. Dat betekent dat wij ook gespecialiseerde verpleegkundigen inzetten om patiënten voor te bereiden op het onderzoek en die zich richten op de nazorg.’
Het centrum oogt rustgevend door de zachte kleuren in het interieur
‘Eigenlijk kun je het niet beter hebben’
Ze had er als een berg tegenop gezien. Maar toen het kijkonderzoek in haar slokdarm eenmaal achter de rug was, overheerste de opluchting. Mevrouw Vermoolen was 1 van de eerste patiënten die naar het nieuwe Scopiecentrum kwamen. ‘Ik heb veel last van reflux; vooral ’s nachts. Dan komt er brandend zuur uit mijn slokdarm omhoog. Ik was ook ontzettend bang vanwege een verhoogde kans op slokdarmkanker.’ Uiteindelijk wist dokter Leeuwenburgh haar te overtuigen van de noodzaak van een kijkonderzoek.
Dus meldde mevrouw Vermoolen zich op een maandagmiddag in november met haar man bij het Scopiecentrum, dat toen net een dag of 2 open was. Vermoolen: ‘De ontvangstruimte was helemaal geweldig. Een mooie, moderne ruimte. Heel rustgevend met prettige verlichting. Ruim opgezet en grote tafel met stoelen er omheen.’
Keuzemenu
Lang duurde het wachten niet. Al snel werd mevrouw Vermoolen naar de dagunit begeleid. Daar kreeg ze een bed toegewezen en kastje om haar spullen in te bewaren. Vermoolen: ‘Ik mocht mijn kleren aanhouden en zelfs mijn schoenen. Maar die heb ik uitgedaan, want dat voelde comfortabeler. Ik kreeg een dekentje en er kwam iemand met een menulijst waarop ik kon aankruisen wat ik na het onderzoek wilde eten. Fantastisch vond ik dat: er was zoveel keuze.’
Vanuit de dagunit werd mevrouw Vermoolen in bed naar de behandelkamer gereden. Een kort ritje, want in het nieuwe Scopiecentrum zijn de afstanden klein. Wel zo prettig voor mensen om niet op een bed het hele ziekenhuis door te moeten. Vermoolen: ‘Toen ze mij kwamen ophalen, wist ik: nu kan ik niet meer terug. Het moet maar.’
Goede band
In de behandelkamer werd ze opgewacht door de endoscopieverpleegkundige en dokter Leeuwenburgh. Dat juist haar arts, met wie ze een goede band heeft, het onderzoek uitvoerde, was voor mevrouw Vermoolen een hele geruststelling. Vermoolen: ‘Ik wist dat ik bij haar in goede handen was. Ze stelde mij op mijn gemak: ‘Wees maar kalm. Het komt allemaal goed. Ik blijf bij je.’ Op dat moment dacht ik: ‘Eigenlijk kun je het niet beter hebben.’
Blij
Een kwartier later, toen het onderzoek erop zat, werd mevrouw Vermoolen teruggereden naar de dagunit. ‘Ik had nergens last van,’ vertelt ze. ‘Geen pijn bij het slikken. De bestelde boterham en kop koffie smaakten haar meer dan goed. Op het behandelformulier dat op haar bed lag, kon ze aflezen wat er precies gedaan was tijdens het onderzoek. Dokter Leeuwenburgh kon haar alvast 1 goede uitslag geven: met de slokdarm is niets aan de hand. Een last viel van mevrouw Vermoolen af: ‘Ik was zó opgelucht, want slokdarmkanker was mijn grootste angst. Ik ben blij dat ik toch heb doorgezet. Achteraf dan; niet vooraf.’
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Wil je elke dag casual en sportief voor de dag komen? Zorg er dan voor dat je voldoende items in je kledingkast hebt hangen om die ambitie waar te maken. Combineren is daarbij het toverwoord.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Naomi had er al haar hele leven last van: een vaak ongefundeerde angst die ieder moment de kop kon opsteken. Ze had geen idee hoe ze daar kon afkomen. Ze had al vele therapieën gevolgd en ondergaan.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.