
Technologie in de zorg
Zorgtechnologie zal een grote rol spelen in de toekomst van de zorg. Techniek stelt mensen in staat langer zelfstandig thuis te blijven wonen, maar ook in de woonzorglocaties kan zorgtechnologie bijdragen.
Zorgtechnologie
Saskia Timmermans is beleidsmedewerker bij Zorggroep Tangenborgh. Zij houdt zich onder andere bezig met het onderzoeken en inzetten van zorgtechnologie. ‘Veranderingen in de zorg en een afnemende overheidssteun nopen de zorgsector tot het maken van weloverwogen keuzes’, legt Saskia uit. ‘Hoe houd je je dienstverlening op peil zonder in te boeten aan kwaliteit? Als innovatieve zorgorganisatie zet Tangenborgh vernieuwende technologie in om de zelfstandigheid en de levenskwaliteit van haar klanten verder te ondersteunen en het werkplezier te vergroten.’
‘Het is niet de bedoeling dat de techniek de zorgverlener gaat vervangen’
Dementiehuis
‘Zo heeft Tangenborgh een Dementiehuis van de Toekomst waar veel (vernieuwende) technieken te zien zijn. Hieraan verbonden is de Denktank van het Dementiehuis. In deze groep zijn verschillende disciplines vertegenwoordigd, zoals een medewerker zorg, wijkverpleegkundige, activiteitenbegeleider, medewerkers ICT en technische dienst. Besproken wordt tegen welke uitdagingen medewerkers en klanten dagelijks aanlopen. Samen proberen we hier vervolgens (vernieuwende) technische ondersteuning voor te vinden.’
Zorg blijft mensenwerk
‘Hoewel (zorg)technologie het zorgproces kan ondersteunen en aanvullen, is het niet de bedoeling dat de techniek de zorgverlener gaat vervangen’, vervolgt de beleidsmedewerker haar verhaal. ‘Zorg en welzijn is en blijft mensenwerk. De inzet van geavanceerde oplossingen gaat niet ten koste van onze persoonlijke zorg en aandacht voor onze bewoners en klanten. We dringen onze bewoners en klanten dan ook niets op. Onze insteek is het stimuleren van de eigen, persoonlijke regie en het behouden van de levenskwaliteit van onze ouderen. Wat dat inhoudt, bedenken niet wij voor onze klanten, maar doen we in samenwerking met hen.’
Rondleiding
Wil je hier meer over weten of ben je geïnteresseerd in een rondleiding door het Dementiehuis van de Toekomst? Neem dan contact op met Saskia Timmermans. De contactgegevens vind je in het blokje onderaan de pagina.
-
Cadeaus geven aan een ander is leuker dan er zelf één krijgen, althans dat zeggen veel mensen. Dat is op het gebied van materiële zaken vaak ook zeker het geval, maar waar het gaat om echte duurzame investeringen is het vooral belangrijk om deze jezelf cadeau te doen. Hier gaan namelijk jijzelf maar ook je omgeving profijt van hebben.
-
Scopie-onderzoeken zijn voor niemand prettig. Veel patiënten zijn zenuwachtig en zien op tegen de behandeling.
-
Alhoewel de aantallen van coronagevallen op dit moment weer dalen, hebben sommige patiënten na het doormaken van corona langdurig aanhoudende klachten. Extreme vermoeidheid, benauwd zijn en concentratieproblemen zijn voorbeelden van deze klachten.
-
Cholesterol blijft een verwarrend onderwerp. Wat doet het en waar komt het vandaan? Als we het internet afspeuren voor een antwoord, worden we overladen met reclames voor margarines en worden we eigenlijk niets wijzer.
-
Momenteel bevinden we ons in een periode waarin vertrouwde dingen ineens minder vanzelfsprekend zijn.
-
Met een blessure of aandoening ken je de vier muren van de huisarts waarschijnlijk als je eigen woonkamer. Je huisarts stelt een operatie voor, maar eigenlijk voel je je daar helemaal niet zo prettig bij.
-
Je voeten zijn de basis van je lichaam.
-
Te veel mensen lopen lang door met pijntjes of klachten die ze niet laten behandelen.
-
Iedereen weet dat regelmatig bewegen belangrijk is, net als dat je voldoende groente en fruit moet eten.
-
Ouder zijn is een fulltime job: je hebt zóveel te doen.