
Weet jij hoe goed je verzekerd bent tegen medische kosten?
Ken jij de dekking van je zorgverzekering uit je hoofd? Waarschijnlijk niet. Er zijn namelijk ontzettend veel medische kosten die een mens kan maken, en van iedere soort is per verzekering bepaald of deze wel of niet worden vergoed. De hele lijst uit je hoofd kennen is onbegonnen werk. Toch is het wel goed om in ieder geval in de basis een beetje te weten welke kosten wel en niet vergoed worden. Zo loop je niet tegen verrassingen aan op de momenten dat je zorg nodig hebt, want een flinke rekening gepresenteerd krijgen is natuurlijk nooit leuk.
De basisverzekering: voor iedereen dezelfde dekking
Het eenvoudigst om eens naar te kijken is de dekking van de basisverzekering. Dit is de verzekering die iedere Nederlandser verplicht moet afsluiten, en waarvan de dekking door de overheid wordt bepaald. Wat in ieder geval makkelijk te onthouden valt, is dat zorg die door de huisarts wordt geleverd door deze verzekering altijd gedekt wordt. Je betaalt hier ook geen eigen risico over, wat bij andere kosten uit het basispakket soms wel het geval is. Een bezoekje aan de huisarts maak je dus altijd zonder rekening achteraf. Ook medisch specialisten kun je op deze manier bezoeken, en ook de onderzoeken die zij uit willen voeren of een eventuele opname is volledig gedekt. Wel zo fijn om te weten!
Iedere Nederlander van boven de 18 jaar moet een basisverzekering aanvragen. Onder de 18 zijn kinderen gratis verzekerd, daarboven gaan ook zij premie betalen. Naast huisartsen en ziekenhuizen wordt vanuit deze verzekering nog veel meer vergoed, genoeg om iedere Nederlander in ieder geval van de meest essentiële zorg te voorzien. Toch worden niet alle kosten die je in verband met je gezondheid moet maken vergoed. Om die reden kiezen veel mensen ervoor ook een aanvullende verzekering af te sluiten.
Je verzekering naar behoefte uitbreiden om extra kosten te voorkomen
Wil je dat je zorgverzekering fysiotherapie vergoedt? Dan heb je aan alleen de basisverzekering zeker niet voldoende, want daarin is nauwelijks een rol weggelegd voor fysiotherapie. Ook tandartskosten voor iedereen boven de 18 jaar worden niet vergoed. Om hoge rekeningen te voorkomen, is het afsluiten van een aanvullend pakket zeker geen overbodige luxe.
Let daarbij goed op, want de dekkingen kunnen per verzekeraar erg verschillen. Heb je regelmatig fysiotherapie nodig, dan ben je gebaat bij een pakket dat dit ruim vergoedt. Heeft je kind een beugel nodig, dan is orthodontie iets om op te letten. Er is behoorlijk veel keuze in pakketten, dus kijk goed welke voor jou het best en goedkoopst uitkomt. Vergeet niet om dat jaarlijks nog eens na te lopen, want zowel de verzekering als jouw behoeften kunnen natuurlijk veranderen.
-
Winterhanden en -voeten zijn geen pretje. Roodheid, jeuk dan weer een blauwe kleur die gepaard gaat met wisselingen in temperatuur. Vooral wintertenen komen vaak voor.
-
Na twee jaren waarin we minder in gezelschappen waren en dus minder in rumoerige situaties moesten verstaan, hebben we afgelopen jaar gelukkig weer kunnen afsluiten met gezellige kerstdrukte. Plotseling is het weer gewoon om met veel mensen tijdens gezellige feesten en partijen bij elkaar te komen.
-
Iedere maand is daar weer dat moment. Weer ongesteld… Je bent dus nog steeds niet zwanger, terwijl je zó uitkijkt naar de komst van een kindje.
-
Veel mensen in Nederland werken fulltime, en voor die mensen klinkt het dan ook niet gek als we het hebben over de dagelijkse werksleur. Voor sommige mensen is het zelfs zo erg dat ze van s ochtends vroeg tot s avonds laat bezig zijn met hun werk. Dit hoeft niet altijd fysiek bezig te zijn, veel mensen kunnen hun gedachten niet van werk afkrijgen en blijven ook na werk nadenken over werk over hoe dingen beter kunnen of dingen die nog gedaan moeten worden.
-
Hooikoorts, ook bekend als allergische rhinitis, kan een vervelende en ongemakkelijke aandoening zijn. Het wordt veroorzaakt door een allergische reactie op stuifmeel en andere allergenen in de lucht, zoals schimmelsporen en huidschilfers van huisdieren. Gelukkig hebben we enkele tips voor je uitgezocht om de symptomen van hooikoorts onder controle te houden.
-
De HPV-vaccinatie: we horen er veel over en landelijk is er zelfs een campagne gestart. Maar waar staat ‘HPV’ nu eigenlijk voor?
-
Ben had al jaren last van eczeem. De plekken bevonden zich vooral op zijn voeten en de binnenkant van zijn knieën. Plekken die voor de buitenwereld niet zichtbaar waren. Veel mensen wisten niet eens dat hij er last van had.
-
Als een baby een te strakke tongriem en/of lipband heeft, kan dit voor functionele problemen zorgen. Bij de baby kan zich dit uiten in bijvoorbeeld problemen met eten en drinken, en bij de moeder in problemen rond het geven van borstvoeding.
-
Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten verslechtert, wat kan leiden tot stijfheid, pijn en vermindering van de beweeglijkheid van het gewricht. Hoewel er geen remedie is voor artrose, kan revalidatie wel helpen bij het verbeteren van de bewegingsvrijheid en het verminderen van de pijn.
-
Zo aan het eind van een mooie zomer hebben we vaak weer een mooie gebruinde huid. En als we de voorspellingen van klimaatdeskundigen mogen geloven, zullen de zomers in de toekomst alleen maar warmer worden. Maar dat de zon ook negatieve effecten op de huid kan hebben, is inmiddels ook ruimschoots bekend.