medische-kosten

Weet jij hoe goed je verzekerd bent tegen medische kosten?

Ken jij de dekking van je zorgverzekering uit je hoofd? Waarschijnlijk niet. Er zijn namelijk ontzettend veel medische kosten die een mens kan maken, en van iedere soort is per verzekering bepaald of deze wel of niet worden vergoed. De hele lijst uit je hoofd kennen is onbegonnen werk. Toch is het wel goed om in ieder geval in de basis een beetje te weten welke kosten wel en niet vergoed worden. Zo loop je niet tegen verrassingen aan op de momenten dat je zorg nodig hebt, want een flinke rekening gepresenteerd krijgen is natuurlijk nooit leuk.

De basisverzekering: voor iedereen dezelfde dekking

Het eenvoudigst om eens naar te kijken is de dekking van de basisverzekering. Dit is de verzekering die iedere Nederlandser verplicht moet afsluiten, en waarvan de dekking door de overheid wordt bepaald. Wat in ieder geval makkelijk te onthouden valt, is dat zorg die door de huisarts wordt geleverd door deze verzekering altijd gedekt wordt. Je betaalt hier ook geen eigen risico over, wat bij andere kosten uit het basispakket soms wel het geval is. Een bezoekje aan de huisarts maak je dus altijd zonder rekening achteraf. Ook medisch specialisten kun je op deze manier bezoeken, en ook de onderzoeken die zij uit willen voeren of een eventuele opname is volledig gedekt. Wel zo fijn om te weten!

Iedere Nederlander van boven de 18 jaar moet een basisverzekering aanvragen. Onder de 18 zijn kinderen gratis verzekerd, daarboven gaan ook zij premie betalen. Naast huisartsen en ziekenhuizen wordt vanuit deze verzekering nog veel meer vergoed, genoeg om iedere Nederlander in ieder geval van de meest essentiële zorg te voorzien. Toch worden niet alle kosten die je in verband met je gezondheid moet maken vergoed. Om die reden kiezen veel mensen ervoor ook een aanvullende verzekering af te sluiten.

Je verzekering naar behoefte uitbreiden om extra kosten te voorkomen

Wil je dat je zorgverzekering fysiotherapie vergoedt? Dan heb je aan alleen de basisverzekering zeker niet voldoende, want daarin is nauwelijks een rol weggelegd voor fysiotherapie. Ook tandartskosten voor iedereen boven de 18 jaar worden niet vergoed. Om hoge rekeningen te voorkomen, is het afsluiten van een aanvullend pakket zeker geen overbodige luxe.

Let daarbij goed op, want de dekkingen kunnen per verzekeraar erg verschillen. Heb je regelmatig fysiotherapie nodig, dan ben je gebaat bij een pakket dat dit ruim vergoedt. Heeft je kind een beugel nodig, dan is orthodontie iets om op te letten. Er is behoorlijk veel keuze in pakketten, dus kijk goed welke voor jou het best en goedkoopst uitkomt. Vergeet niet om dat jaarlijks nog eens na te lopen, want zowel de verzekering als jouw behoeften kunnen natuurlijk veranderen.

Datum: 27 juli 2021