
De modernste apparatuur in het nieuwe Scopiecentrum
Franciscus Gasthuis & Vlietland zet zich in voor ‘zorg van generaties’: al generaties lang leveren we de beste zorg aan de inwoners van onze regio. Die zorg bieden we in het ziekenhuis als het moet, en bij de patiënt thuis als het kan. Als topklinisch opleidingsziekenhuis investeren we in opleiden, wetenschap en innovatie. Zo kunnen we onze zorg blijven geven aan de generatie van nu én die van de toekomst.
Onderzoek: opname pasgeborene met infectie kan stuk korter
Baby’s die bij hun geboorte een bacteriële infectie oplopen, kunnen veel eerder het ziekenhuis uit als zij de antibiotica via de mond krijgen toegediend. Dat blijkt uit onderzoek van Franciscus Gasthuis & Vlietland en het Erasmus MC. Het onderzoek, gepubliceerd in The Lancet Child & Adolescent Health, toont aan dat het toedienen van antibiotica met een drank net zo goed werkt als via een infuus. Gerdien Tramper, kinderarts en onderzoeker bij Franciscus: ‘Met een antibioticadrank kan de baby gemiddeld 3,5 dag eerder naar huis en dat is voor het gezin heel prettig.’
Eerste Zorg Innovatie Centrum (ZIC) Franciscus geopend
De snelle ontwikkelingen in de zorg vragen om een innovatieve leer- en werkomgeving, om mee te kunnen bewegen met het veranderende zorglandschap. Om deze reden heeft Franciscus het eerste ZIC, Zorg Innovatie Centrum, geopend op de verpleegafdelingen Longgeneeskunde en Cardiologie Longgeneeskunde in Gasthuis. Dit is een leer- en werkomgeving waar zorg, onderwijs, innovatie en onderzoek in de praktijk samenkomen, met het primaire doel de patiëntenzorg te verbeteren.
2000e prostaatoperatie in 4 jaar
Een mooie mijlpaal voor het Anser prostaatnetwerk! 4 jaar na de opening van de Anser prostaatoperatiekliniek vond op 9 september de 2000e operatie plaats. Dit maakt de Anser operatiekliniek de plek in Nederland waar de meeste prostaatoperaties worden uitgevoerd. In de operatiekliniek, die is gevestigd in het Maasstad Ziekenhuis, bundelen de betrokken ziekenhuizen hun expertise. Franciscus Gasthuis & Vlietland vormt het netwerk met het Maasstad Ziekenhuis, Admiraal de Ruyter Ziekenhuis, Albert Schweitzer ziekenhuis, Haaglanden Medisch Centrum, Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, Erasmus MC en Leids Universitair Medisch Centrum. De betrokken ziekenhuizen delen samen de zorg voor patiënten met prostaatkanker.
Een mooie mijlpaal voor het Anser prostaatnetwerk
Hoogste punt Franciscus Maassluis gevierd
Op 15 september is het hoogste punt bereikt van De Vlootschouwer in Maassluis. In dit nieuwe gebouw komen onder andere 70 duurzame seniorenwoningen en de polikliniek Franciscus Maassluis. Het hoogste punt is altijd een mooie mijlpaal en wordt in de bouwwereld feestelijk gevierd. Wethouder Corine Bronsveld-Snoep: ‘Met de nieuwe polikliniek zorgen Franciscus en andere partijen dat ook in de toekomst goede zorg dichtbij is voor de inwoners van Maassluis, jong en oud.’
Nieuw Scopiecentrum Franciscus Vlietland
In Franciscus Vlietland in Schiedam wordt in november een splinternieuw Scopiecentrum geopend. In dit nieuwe centrum kunnen zorgprofessionals straks met de modernste apparatuur en volgens de laatste technieken meer patiënten onderzoeken en behandelen. Een endoscopie is een onderzoek waarbij de arts de binnenkant van de organen bekijkt. Dit gebeurt met een flexibele slang met een camera (een scoop). De arts kijkt of er afwijkingen zijn en neemt soms weefsel af voor nader onderzoek. Ook kan een poliep worden verwijderd. Een MDL-arts ziet onder anderen patiënten met maag-, gal- en darmklachten of iemand heeft problemen met de alvleesklier.
Kijk voor meer informatie en nieuws over Franciscus Gasthuis & Vlietland op www.franciscus.nl/nieuws
Foto: de teams van verpleegafdelingen Longgeneeskunde en Cardiologie & Longgeneeskunde die de opening vieren van het ZIC
-
Voor wie slecht ziet én jaarlijks last heeft van hooikoorts, kunnen de lentes en zomers behoorlijk belastend zijn. Jeukende ogen, wazig zicht en irritatie zorgen ervoor dat contactlenzen lastig te verdragen zijn, terwijl een bril continu beslaat of in de weg zit.
-
Gezond koken klinkt eenvoudig, maar zodra je dagelijks moet bedenken wat er op tafel komt, blijkt het vaak lastiger dan gedacht. De vraag wat eten we vanavond verandert al snel in een zoektocht naar iets dat snel, lekker én voedzaam is. Maar wat betekent ‘gezond koken’ nu eigenlijk?
-
Blessures kunnen behoorlijk frustrerend zijn, zeker als je graag regelmatig sport. Toch hoeft een blessure niet te betekenen dat je helemaal niet meer kan bewegen voor een bepaalde periode. Een loopband kan namelijk uitkomst bieden om op een veilige en gecontroleerde manier je conditie op te bouwen tijdens je periode van herstel.
-
Wil je niet alleen wat gewicht kwijt, maar echt fit en energiek door het leven gaan? Met een goede aanpak kun je sneller resultaat boeken dan je denkt.
-
Stress op het werk is een veelvoorkomend probleem waar veel mensen mee te maken hebben. Het kan leiden tot burn-out, depressie en andere mentale gezondheidsproblemen.
-
Na een intensieve training of een zware wedstrijd heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. Spierpijn, vermoeidheid en kleine blessures kunnen je prestaties belemmeren en je trainingstraject verstoren.
-
Veel mensen vinden het lastig om van zichzelf te houden. Dat komt vaak doordat ze zich laten leiden door de verwachtingen van hun omgeving of de eisen van de maatschappij. Dat gold in ieder geval voor Susan (39). Ze had het gevoel de perfecte werknemer, partner en ouder te moeten zijn.
-
Ondergoed is niet meer alleen functioneel, het is uitgegroeid tot een fashion statement. Waar we vroeger simpelweg keken naar praktische oplossingen, zien we nu een duidelijke trend: comfort én stijl gaan hand in hand. De nieuwste collecties combineren zachte, ademende stoffen met trendy designs.
-
Heb je last van pijnklachten in je rug, nek of schouders, of ben je vaak vermoeid en/of misselijk? De oorzaak zou een gewrichtsblokkade kunnen zijn in je wervelkolom. Dit is met verschillende technieken goed te behandelen.
-
Hoofdpijn is een klacht die veel verschillende oorzaken kan hebben. Meestal trekt de pijn snel weer weg, maar in sommige gevallen blijft de pijn dagen, soms weken aanhouden. Dat is vaak erg belemmerend.