De ins en outs van acne
Je denkt misschien dat acne alleen voorkomt bij pubers, maar niets is minder waar. Veel volwassen mannen en vrouwen hebben last van acne vulgaris, de medische term van acne. Maar hoe wordt acne veroorzaakt? En, misschien nog wel belangrijker: hoe kom je er vanaf?
Wat is acne?
Acne is meer dan alleen een paar puistjes. Je hebt vele soorten huidafwijkingen:
- witte en zwarte mee-eters (comedonen)
- rode pukkels (papels)
- rode bulten (noduli)
- puistjes (pustels)
Al deze soorten huidafwijkingen kunnen leiden tot onderhuidse ontstekingen. Hoewel deze ook weer kunnen genezen, laten ze vaak littekens achter.
Oorzaken
Acne ontstaat niet zomaar. Jeanette van Huidsalon Goes weet er alles van af. ‘Acne wordt veroorzaakt door een ontsteking van de talgklieren. In de puberteit worden de talgklieren groter en produceren ze meer talg. Hierdoor raken de poriën verstopt. Maar we krijgen ook regelmatig volwassenen met acne in onze salon. We zien vaak dat hun acne erfelijk bepaald is. Maar acne wordt ook verergerd door externe factoren, zoals hormonen, vette crèmes, foundation, en UV-licht.’
Acne komt niet alleen voor bij pubers
Behandeling
‘Niet alle acne is hetzelfde. Er bestaat dus ook niet één behandeling. In de salon kijken we eerst goed naar de oorzaken van je acne en schakelen we alle mogelijke triggers uit. Daarna bepalen we welke behandeling het beste bij jou en jouw huid past. Hiervoor maken we gebruik van de beste apparatuur, gecombineerd met het natuurlijke en vegan merk Cosmedix. Zo zorgen we ervoor dat jij weer happy bent met je huid!’
Feiten en fabels
Het internet staat vol met informatie over acne, maar lang niet alles klopt. Wat weet jij van acne?
- Acne wordt veroorzaakt door vet eten zoals chocolade en patat – Fabel. Studies hebben wel aangetoond dat acne gerelateerd is aan de inname van zuivel- en suikerproducten.
- Tandpasta helpt om puistjes uit te drogen – Fabel. Sterker nog, tandpasta irriteert de huid, en kan juist zorgen voor nieuwe puistje
- Zon is goed voor acne – Fabel. Je acne valt misschien minder op door je bruine huid, maar je huid droogt uit en verhoogt de talgproductie. Dit leidt juist tot meer acne.
- Acne wordt verergerd door bacteriën – Feit. Het wordt daarom altijd aangeraden om regelmatig je kussensloop te vervangen, zo min mogelijk aan je gezicht te zitten, en vaak je telefoon te reinigen.
- Acne is besmettelijk – Fabel. Hoewel bacteriën een grote rol spelen, zijn deze niet overdraagbaar.
-
Je lichaam bestaat grotendeels uit vocht. Het is essentieel voor het functioneren van je lichaam. Vocht zorgt bijvoorbeeld voor het transport van voedingsstoffen en voor smering van gewrichten. Ook voor je huid is vocht onmisbaar.
-
De harde waarheid als je ouder wordt: je krijgt te maken met rimpels en een slapper wordende huid. Voor de meeste mensen is dit een verandering die ze liever tegen willen gaan. Je wil je stralende huid behouden en rimpels zo veel mogelijk voorkomen.
-
Die grove poriën rond je neus en op je kin. Je stoort je eraan, elke keer als je in de spiegel kijkt. Natuurlijk, er zijn ergere huidproblemen. Maar mooi is anders!
-
Huidveroudering is een proces dat al begint vanaf je vijfentwintigste levensjaar. Naarmate de jaren verstrijken, zul je langzaam steeds meer rimpels op je huid zien verschijnen. De één accepteert het, voor de ander is het lastig.
-
De jaarwisseling komt er weer bijna aan (waar blijft de tijd?). Weet jij al hoe jij de show gaat stelen tijdens de feestdagen? Misschien breekt bij die vraag de stress al bij je uit.
-
Het kan confronterend zijn wanneer je ziet dat je huid ouder wordt. Je ziet meer kraaienpootjes, je lippenplooi wordt gedefinieerder, er komen steeds meer rimpels tevoorschijn en je huid oogt doffer dan vroeger. Natuurlijk is het een prachtig gegeven om ouder te worden, maar dat hoeft zich niet per se te vertalen in huidveroudering.
-
Wanneer je te maken hebt met borstkanker, kan het voorkomen dat je na de behandelingen last krijgt van ongewenste vochtophopingen. Dit staat bekend als ‘oedeem,’ en in dit geval, specifiek als ‘lymfoedeem.
-
De zomer ligt alweer achter je. Af en toe dagdroom je nog even lekker weg, denkend aan de zon op je gezicht, een drankje op het terras, zwemmen in de zee of een duik in het zwembad. Je bruine kleurtje is inmiddels alweer verleden tijd. Dat geldt eigenlijk ook voor de mooie glans van je huid.
-
Je slippers liggen weer in de kast, de strandlakens zijn gewassen, opgevouwen en opgeborgen, de zomer is officieel voorbij. Een seizoen met veel warmte en felle zonnestralen, wat heerlijk was om je huid een gezond kleurtje te geven. Maar na de zomer kan je huid ook wel wat voeding gebruiken.
-
Huidverbetering is niet meer weg te denken uit de schoonheidswereld. Waar men vroeger natuurlijke oliën en fijngestampte bessen gebruikte, gaat het tegenwoordig veel verder dan dat.