‘We kijken wat de patiënt nodig heeft’
Vroeger werd gezegd, dat je, als je kanker hebt, je zo minimaal mogelijk moet bewegen en veel rust moet houden. Dat leek ook niet zo gek: bestralingen en chemotherapie betekenen een aanslag op je lichaam, en de behandelingen leiden tot functieverlies, pijn en vermoeidheid. Veel vrouwen met en na behandeling van borstkanker zijn dan ook bang om te bewegen, maar lichamelijke activiteit is wél aan te raden voor een sneller herstel.
Problemen
Martine van Aalten is gespecialiseerd fysiotherapeut op het gebied van oedeem en oncologie, bij Fysiotherapie Slief: ‘Er is de laatste tijd landelijk een verschuiving naar ‘persoonsgerichte zorg’, en ook wij vinden dat belangrijk. Uitgangspunt van persoonsgerichte zorg is dat we kijken wat de patiënt nodig heeft. Daarbij houden we rekening met waar de patiënt staat: zit deze in de curatieve, palliatieve of terminale fase? We vragen uit tegen welke problemen de patiënt aanloopt. Daar zoeken we dan de beste hulp en ondersteuning bij.’
Intake
Als iemand die kanker heeft (gehad) een afspraak maakt bij Fysiotherapie Slief, komt die voor een uitgebreide intake. Hierin wordt duidelijk welke vorm van therapie past bij de patiënt. ‘Ik spreek bijvoorbeeld regelmatig patiënten die niet doorhebben dat ze hun arm veel minder goed kunnen bewegen dan voorheen. Nou, daar kan ik samen met de patiënt aan werken. Soms is een klacht zó uitgebreid, dat het niet lukt een klacht met één therapeut op te lossen.’
Kennis
‘Binnen onze praktijk zijn op het gebied van oncologie ook een specialist in bekkenklachten en een psychosomatisch fysiotherapeut werkzaam. Zelf zie ik patiënten het liefst zo snel mogelijk nadat de diagnose ‘kanker’ gesteld is. Soms zijn er nog zoveel vragen of onduidelijkheden over de lichamelijke gevolgen van de diagnose of de behandeling daarvan. Kennis helpt om beter met beperkingen of klachten om te gaan. Kan iemand niet naar de praktijk komen, dan kunnen we aan huis ondersteuning bieden.’
Oncofit
Al tijdens de behandelingen tegen kanker is het tijd om actief te werken aan zo minimaal mogelijk verlies in functie en kracht. ‘Daarvoor bieden we een oncologisch revalidatieprogramma aan. Dat is een groeps- of individueel beweegprogramma van 6 weken, dat is afgestemd op de individuele patiënt en waarbij tijd is voor ervaringen en ondersteuning van veel voorkomende klachten.’
‘We vragen uit tegen welke problemen de patiënt aanloopt’
Fysiofit
‘Vaak volgen mensen enkele periodes van 6 weken achter elkaar; voor sommigen is een enkele periode voldoende. Dit programma kan in alle fases van de ziekte gestart worden; ook vlak na de behandelingen. Verder hebben we het vervolgtraject FysioFit. Dit is een ‘tussenstap’ voordat de patiënt weer zelfstandig kan gaan bewegen.’
Oedeemtherapie
Eén van de ongemakken waar een oncologisch patiënt mee te maken kan krijgen, is oedeem, Martine: ‘Bij lymfoedeem gaat het om een ophoping van lymfevocht, dat niet goed afgevoerd wordt. Dit is een regelmatig voorkomend probleem. We kunnen dit in eerste instantie aanpakken met lymfedrainage, zwachtelen, compressietherapie, lymftaping en fascie-technieken. Vervolgens leren we de patiënt hoe die zelf thuis kan helpen om het vocht af te voeren.
Aan de bel trekken
‘Lymfoedeem, of die nu in het borstgebied is of in een ander lichaamsdeel, is goed te behandelen, als de patiënt er maar snel bij is. Dan kunnen we het oedeem verminderen en stabiliseren. Gelukkig zien we dat mensen die kanker hebben of hebben gehad tegenwoordig sneller aan de bel trekken, mede door de goede samenwerking en grotere bekendheid van mogelijkheden.’
-
De behandeling(en) tegen kanker kunnen zowel fysiek als mentaal een behoorlijke impact hebben. Vooral misselijkheid en vermoeidheid zijn bekende bijwerkingen, maar dat is in veel gevallen slechts het topje van de ijsberg.
-
Peter schrok enorm toen hij in oktober 2019 te horen kreeg dat hij endeldarmkanker had.
-
En dan ineens krijg je te horen dat je kanker hebt. Misschien had je het al verwacht. Misschien totaal niet. Hoe dan ook: vanaf dat moment is alles anders. Wordt je leven nooit meer hetzelfde.
-
Je bent moe. Doodmoe. Het liefst lig je de hele dag in bed of op de bank. Je voelt je misselijk.
-
Kanker heeft een gigantische impact op je hele wezen. Je leven staat ineens op zijn kop. Op het moment dat je de diagnose krijgt, is het alsof de grond onder je voeten wordt weggeslagen.
-
Hyperthermie kan een zinvolle uitbreiding zijn bij het behandelen van ziekten zoals kanker. De behandeling helpt de werking van bestraling en/of chemotherapie te versterken, om de tumor of het kankergezwel optimaal aan te pakken.
-
Iedereen kan het begrijpen, dat wanneer je kanker hebt je alles wil aangrijpen om beter te worden. Vandaag de dag zijn er ook verschillende behandelwijzen die uitgevoerd en gecombineerd kunnen worden.
-
Wanneer jij of een naaste te maken heeft met kanker, is dat vaak een heftige ervaring. Logischerwijs wil je alles op alles zetten om te genezen. Daarvoor kunnen verschillende behandelmethoden ingezet worden.
-
Toen Evelien (43) de eerste keer gediagnosticeerd werd met borstkanker, zat de schrik er goed in. ‘Maar ik was ook heel overtuigd dat het goed zou komen. Ik weet niet waar dat vandaan kwam’, vertelt ze. ‘Misschien is het mijn optimistische natuur.
-
Onderzoek naar het toepassen en de werkzaamheid van hyperthermie stopt nooit. Met nieuwe onderzoeken worden alsmaar meer toepassingen, werkingen en resultaten van hyperthermie bij het bestrijden van impactvolle ziekten zoals kanker, bevonden.