kanker

Wat is kanker?

Kanker heeft een gigantische impact op je hele wezen. Je leven staat ineens op zijn kop. Op het moment dat je de diagnose krijgt, is het alsof de grond onder je voeten wordt weggeslagen. Er zijn in je lichaam processen gaande die vaak onzichtbaar zijn aan de buitenkant. Wat gebeurt er eigenlijk in je lichaam als je kanker hebt? Wat voor proces is er gaande, welke behandelingen zijn er mogelijk en welke keuzes heb je?

Kanker uitgelegd

Kanker heeft veel verschillende vormen, maar kenmerkt zich in alle gevallen door abnormale celgroei. Het is een verzamelnaam van meer dan 100 verschillende ziekten waarbij abnormale cellen zich delen en uitgroeien tot een tumor of (kanker)gezwel. Deze cellen groeien aanzienlijk sneller dan reguliere lichaamscellen. Een tumor kan goedaardig of kwaadaardig zijn, waarbij een kwaadaardige tumor zich ook verspreidt naar andere delen van het lichaam, ook wel uitzaaiing genoemd. Een goedaardige tumor blijft op zijn plek en breidt zich niet verder uit. Deze hoeft dan ook niet altijd direct behandeld of verwijderd te worden, al kan deze in de loop der tijd alsnog kwaadaardig worden. Lastig aan kanker is dat het in de meeste gevallen geen klachten geeft tot de tumor groeit of tot de kanker zich verspreid heeft.

Hoe ontstaat kanker?

Kanker ontstaat door veranderingen in de DNA-structuur van cellen. Dit kan komen door interne en externe factoren. Denk bijvoorbeeld aan erfelijke aanleg, veroudering, blootstelling aan chemicaliën, bacteriën, schimmels, parasieten of virussen. Ook leefstijl of onzuiverheden in het lichaam kunnen een oorzaak zijn. Deze veranderingen verstoren de celgroei en -verdeling.

Een tumor kan goedaardig of kwaadaardig zijn

Hoe wordt kanker behandeld?

Hoe kanker behandeld wordt, is afhankelijk van de soort kanker en het stadium waarin kanker zich verkeert. Wanneer je in het ziekenhuis gediagnosticeerd wordt, zal een arts altijd een behandelplan met je opstellen. Mogelijke behandelingen zijn:

  • Chirurgie. Door middel van een operatie kan de tumor worden verwijderd. Dit is de meest toegepaste behandelingen, maar is niet altijd mogelijk.
  • Radiotherapie. Straling wordt gebruikt om de kankercellen te doden. Bekende bijkomstigheden hiervan zijn haarverlies, misselijkheid of huidproblemen.
  • Chemotherapie. Bij deze behandeling worden geneesmiddelen gebruikt om de kankercellen te doden. De medicijnen zorgen ervoor dat de tumorcellen zich niet verder kunnen delen. Of chemotherapie aanslaat is van tevoren niet te voorspellen.

Welke behandeling het beste is, wordt altijd bepaald door een team van artsen, bestaande uit andere oncologen en radiotherapeuten.

Hoe kan hyperthermie ondersteunen?

Het hebben van kanker en de behandeling ertegen zijn een emotionele rollercoaster. Het kan fijn zijn om zelf ook actief een bijdrage aan je herstel te kunnen leveren. Bijvoorbeeld door voor hyperthermie te kiezen: een bewezen therapie om de overige behandelingen te complementeren en, hopelijk, te versterken. Bij deze behandeling worden hogere temperaturen gebruikt om de kankercellen te doden. De behandeling werkt met name goed bij chemotherapie of radiotherapie. Hyperthermie wordt nog niet als standaardbehandeling gezien, maar eerder als aanvullende behandeling om de kanker nog beter te bestrijden. We vertellen je er graag meer over. Maak gerust een afspraak.

Datum: 23 mei 2023