
Wat kan hyperthermie betekenen bij kanker?
Wanneer jij of een naaste te maken heeft met kanker, is dat vaak een heftige ervaring. Logischerwijs wil je alles op alles zetten om te genezen. Daarvoor kunnen verschillende behandelmethoden ingezet worden. Soms raadt de arts aan om therapieën met elkaar te combineren. Zo kan hyperthermie een behandeling versterken. Maar wat is hyperthermie eigenlijk, en wat doet het bij een kankerbehandeling?
In het kort, wat is hyperthermie?
Hyperthermie betekent ‘verhoogde temperatuur’. Het is een vorm van bestraling met warmte. Tijdens de behandeling wordt het lichaam, of een plek in het lichaam, verwarmd tot 40 á 44 graden Celsius. De behandeling kan lokaal en/of voor het hele lichaam worden toegepast. Bij lokale hyperthermie verwarmt de specialist een lichaamsgedeelte of orgaan. Bij Total Body hyperthermie wordt het hele lichaam verwarmd. Tijdens de behandelingen kijkt de specialist, onder andere, naar de specifieke absorptie van de warmte en de behaalde temperaturen.
Hoe werkt hyperthermie bij kanker?
Hyperthermie wordt bijna altijd in combinatie met chemo-, radio-, immuun- en/of hormoontherapie toegepast. Het heeft een versterkend effect op de gangbare behandeling. Hoe werkt dat precies? De warmtestraling verbetert de doorbloeding op de behandelde plek. Daardoor hebben chemotherapie, bestraling en immunotherapie een groter effect. Ook zet de warmte een eiwitproces in gang. Eiwitten zijn belangrijk bij het herstellen van cellen en het aanvallen van de tumor. Kankercellen wordzen gedood of beschadigd bij deze behandeling, zonder gezonde cellen aan te tasten. Om deze redenen vormt hyperthermie een goede aanvulling op de oncologische behandeling.
We denken graag met je mee
Wanneer contact opnemen?
Een behandeling met hyperthermie wordt door verschillende ziekenhuizen aangeboden, zoals het AMC en Erasmus Medisch Centrum. Helaas is de capaciteit beperkt. Bij Centrum Hyperthermie kun je terecht wanneer je jouw oncologische behandeling wilt ondersteunen met hyperthermie. Om al je vragen te beantwoorden, mee te denken en nogmaals rustig te bespreken wat jouw situatie precies is, kun je terecht bij onze artsen.
Hoe ziet behandeling eruit?
Tijdens de behandeling blijft de arts ook de hele tijd in de buurt. Hij kan je informeren over wat er precies gebeurt, vraagt naar jouw welzijn en controleert de instellingen van de apparatuur. Ook controleert de arts je temperatuur, bloeddruk en polsslag wanneer dat nodig is. Na de behandeling kun je je opfrissen of douchen, als je dat prettig vindt. Daarna kun je weer naar huis.
De situatie in kaart
Wanneer je contact met ons hebt opgenomen, plannen we een afspraak in met een van onze artsen. Tijdens deze afspraak is er ruim de tijd om met elkaar te spreken. Dat is belangrijk, want tijdens een behandeltraject tegen kanker komt er veel op je af. Zo veel, dat je soms niet goed weet wat je allemaal overkomt. Dat begrijpen we natuurlijk. Daarom nemen we tijdens het gesprek alle tijd om de situatie in kaart te brengen en je alles uit te leggen. Ook kan de arts met je meedenken en adviseren waar nodig.
Meer weten
Ben jij nieuwsgierig of hyperthermie iets voor jou of een naaste is? Neem gerust contact op om meer te horen. We denken graag met je mee.
-
Hyperthermie kan een zinvolle uitbreiding zijn bij het behandelen van ziekten zoals kanker. De behandeling helpt de werking van bestraling en/of chemotherapie te versterken, om de tumor of het kankergezwel optimaal aan te pakken.
-
Iedereen kan het begrijpen, dat wanneer je kanker hebt je alles wil aangrijpen om beter te worden. Vandaag de dag zijn er ook verschillende behandelwijzen die uitgevoerd en gecombineerd kunnen worden.
-
Toen Evelien (43) de eerste keer gediagnosticeerd werd met borstkanker, zat de schrik er goed in. ‘Maar ik was ook heel overtuigd dat het goed zou komen. Ik weet niet waar dat vandaan kwam’, vertelt ze. ‘Misschien is het mijn optimistische natuur.
-
Onderzoek naar het toepassen en de werkzaamheid van hyperthermie stopt nooit. Met nieuwe onderzoeken worden alsmaar meer toepassingen, werkingen en resultaten van hyperthermie bij het bestrijden van impactvolle ziekten zoals kanker, bevonden.
-
De HPV-vaccinatie: we horen er veel over en landelijk is er zelfs een campagne gestart. Maar waar staat ‘HPV’ nu eigenlijk voor?
-
In februari 2019 kreeg ik te horen dat ik borstkanker had, met uitzaaiingen naar m’n botten. Als je zoiets te horen krijgt, kloppen alle clichés: je wereld staat op z’n kop en je belandt in een rollercoaster.
-
Natuurlijk is de schrik groot als je te horen krijgt dat je een tumor hebt. Een onzekere toekomst van operaties en behandelingen is ingrijpend.
-
Kanker zet je wereld op zijn kop. De ziekte treft niet alleen de degene met kanker, maar heeft effect op het hele gezin. De naasten worden echter vaak vergeten.
-
Kanker heeft invloed op zoveel verschillende aspecten van je leven. Een van de gevolgen van de ziekte kan zijn dat je huid gaat jeuken. In het grote proces lijkt het misschien niet zo belangrijk, maar het kan wel impact hebben op je zelfvertrouwen en hoe lekker je in je vel zit.
-
Huidkanker is een toenemend probleem in Nederland. We bereiken gemiddeld een hogere leeftijd, gaan vaker op vakantie naar zonnige bestemmingen en maken gebruik van de zonnebank. We worden bruin, omdat de huid zich beschermt tegen de zonnestralen.