behandeling-kanker

Wat kan hyperthermie betekenen bij kanker?

Wanneer jij of een naaste te maken heeft met kanker, is dat vaak een heftige ervaring. Logischerwijs wil je alles op alles zetten om te genezen. Daarvoor kunnen verschillende behandelmethoden ingezet worden. Soms raadt de arts aan om therapieën met elkaar te combineren. Zo kan hyperthermie een behandeling versterken. Maar wat is hyperthermie eigenlijk, en wat doet het bij een kankerbehandeling?

In het kort, wat is hyperthermie?

Hyperthermie betekent ‘verhoogde temperatuur’. Het is een vorm van bestraling met warmte. Tijdens de behandeling wordt het lichaam, of een plek in het lichaam, verwarmd tot 40 á 44 graden Celsius. De behandeling kan lokaal en/of voor het hele lichaam worden toegepast. Bij lokale hyperthermie verwarmt de specialist een lichaamsgedeelte of orgaan. Bij Total Body hyperthermie wordt het hele lichaam verwarmd. Tijdens de behandelingen kijkt de specialist, onder andere, naar de specifieke absorptie van de warmte en de behaalde temperaturen.

Hoe werkt hyperthermie bij kanker?

Hyperthermie wordt bijna altijd in combinatie met chemo-, radio-, immuun- en/of hormoontherapie toegepast. Het heeft een versterkend effect op de gangbare behandeling. Hoe werkt dat precies? De warmtestraling verbetert de doorbloeding op de behandelde plek. Daardoor hebben chemotherapie, bestraling en immunotherapie een groter effect. Ook zet de warmte een eiwitproces in gang. Eiwitten zijn belangrijk bij het herstellen van cellen en het aanvallen van de tumor. Kankercellen wordzen gedood of beschadigd bij deze behandeling, zonder gezonde cellen aan te tasten. Om deze redenen vormt hyperthermie een goede aanvulling op de oncologische behandeling.

We denken graag met je mee

Wanneer contact opnemen?

Een behandeling met hyperthermie wordt door verschillende ziekenhuizen aangeboden, zoals het AMC en Erasmus Medisch Centrum. Helaas is de capaciteit beperkt. Bij Centrum Hyperthermie kun je terecht wanneer je jouw oncologische behandeling wilt ondersteunen met hyperthermie. Om al je vragen te beantwoorden, mee te denken en nogmaals rustig te bespreken wat jouw situatie precies is, kun je terecht bij onze artsen.

Hoe ziet behandeling eruit?

Tijdens de behandeling blijft de arts ook de hele tijd in de buurt. Hij kan je informeren over wat er precies gebeurt, vraagt naar jouw welzijn en controleert de instellingen van de apparatuur. Ook controleert de arts je temperatuur, bloeddruk en polsslag wanneer dat nodig is. Na de behandeling kun je je opfrissen of douchen, als je dat prettig vindt. Daarna kun je weer naar huis.

De situatie in kaart

Wanneer je contact met ons hebt opgenomen, plannen we een afspraak in met een van onze artsen. Tijdens deze afspraak is er ruim de tijd om met elkaar te spreken. Dat is belangrijk, want tijdens een behandeltraject tegen kanker komt er veel op je af. Zo veel, dat je soms niet goed weet wat je allemaal overkomt. Dat begrijpen we natuurlijk. Daarom nemen we tijdens het gesprek alle tijd om de situatie in kaart te brengen en je alles uit te leggen. Ook kan de arts met je meedenken en adviseren waar nodig.

Meer weten

Ben jij nieuwsgierig of hyperthermie iets voor jou of een naaste is? Neem gerust contact op om meer te horen. We denken graag met je mee.

Datum: 28 maart 2023