hyperthermie-geschikt

Is hyperthermie voor mij geschikt?

Hyperthermie kan een zinvolle uitbreiding zijn bij het behandelen van ziekten zoals kanker. De behandeling helpt de werking van bestraling en/of chemotherapie te versterken, om de tumor of het kankergezwel optimaal aan te pakken. Is hyperthermie wel voor iedereen een optie?

De uitleg

Bij behandeling met hyperthermie wordt de lichaamstemperatuur verhoogd boven de “normale” temperaturen van het lichaam, namelijk rond de 40°C – 44°C, ongeveer een uur lang. Dit gebeurt met microgolfstraling in hiervoor speciaal ontwikkelde systemen. Hiermee worden ziekten als onder andere kanker behandeld. De warmte vernietigt kankercellen en spaart daarbij de normale cellen.

Tumoren behandelen

Vaak wordt hyperthermie gebruikt in combinatie met andere behandelmethoden, zoals chemotherapie of radiotherapie. In combinatie met radiotherapie is het uitermate geschikt, omdat het de kankercellen selectief doodt, terwijl het omliggende weefsel onaangetast blijft. Hyperthermie brengt bloed naar de tumor, waardoor deze beter herkend en aangepakt kan worden bij andere vormen van kankerbehandeling. Hyperthermie wordt in het algemeen gezien als relatief veilige behandeling, die het beste werkt wanneer deze binnen een kort tijdsbestek na radiotherapie plaatsvindt, het liefst binnen een paar uur.

Voor wie

Hyperthermie is bewezen geschikt bij de behandeling van:

  • Baarmoederhalskanker
  • Melanoom
  • Teruggekeerde borstkanker in een eerder behandeld gebied
  • Uitzaaiingen in het buikvlies van eierstokkanker
  • Wekedelentumoren

Hyperthermie wordt in het algemeen gezien als relatief veilige behandeling

Optimale voorzieningen

Bij hyperthermie zijn er vrijwel geen contra-indicaties. Afhankelijk van de locatie van de kanker, kan in sommige gevallen niet behandeld worden met een pacemaker. Wanneer je twijfelt of je behandeld kunt worden of niet, kun je je het beste laten adviseren. Overleg met je arts of hyperthermie een optie is. Bij Centrum Hyperthermie kijken we eerst samen wat er voor jou mogelijk is. Wanneer je gezond genoeg bent verklaard om in behandeling te gaan, wordt er een behandelplan opgesteld. Tijdens de sessies blijft er altijd iemand in de buurt om te zorgen dat je comfortabel bent. Heb je last of voel je je onprettig, dan kan de behandelaar te allen tijde de temperatuur verstellen. Overigens:

  • mag je altijd iemand meenemen naar de behandeling
  • is er gelegenheid om je op te frissen na de behandeling
  • is er een rolstoel aanwezig
  • is er altijd een arts aanwezig om te ondersteunen waar nodig.

Altijd welkom

Bij Centrum Hyperthermie vinden we het belangrijk dat je je prettig en serieus genomen voelt en daar dragen we dagelijks zorg voor. Door te blijven praten doen wij ons uiterste best om te zorgen dat jij op een manier behandeld wordt die prettig is, goed voelt en jouw ondersteunt in al je wensen. Maak gerust een afspraak om te ontdekken wat we voor jou kunnen betekenen.

Datum: 25 april 2023