
Is hyperthermie voor mij geschikt?
Hyperthermie kan een zinvolle uitbreiding zijn bij het behandelen van ziekten zoals kanker. De behandeling helpt de werking van bestraling en/of chemotherapie te versterken, om de tumor of het kankergezwel optimaal aan te pakken. Is hyperthermie wel voor iedereen een optie?
De uitleg
Bij behandeling met hyperthermie wordt de lichaamstemperatuur verhoogd boven de “normale” temperaturen van het lichaam, namelijk rond de 40°C – 44°C, ongeveer een uur lang. Dit gebeurt met microgolfstraling in hiervoor speciaal ontwikkelde systemen. Hiermee worden ziekten als onder andere kanker behandeld. De warmte vernietigt kankercellen en spaart daarbij de normale cellen.
Tumoren behandelen
Vaak wordt hyperthermie gebruikt in combinatie met andere behandelmethoden, zoals chemotherapie of radiotherapie. In combinatie met radiotherapie is het uitermate geschikt, omdat het de kankercellen selectief doodt, terwijl het omliggende weefsel onaangetast blijft. Hyperthermie brengt bloed naar de tumor, waardoor deze beter herkend en aangepakt kan worden bij andere vormen van kankerbehandeling. Hyperthermie wordt in het algemeen gezien als relatief veilige behandeling, die het beste werkt wanneer deze binnen een kort tijdsbestek na radiotherapie plaatsvindt, het liefst binnen een paar uur.
Voor wie
Hyperthermie is bewezen geschikt bij de behandeling van:
- Baarmoederhalskanker
- Melanoom
- Teruggekeerde borstkanker in een eerder behandeld gebied
- Uitzaaiingen in het buikvlies van eierstokkanker
- Wekedelentumoren
Hyperthermie wordt in het algemeen gezien als relatief veilige behandeling
Optimale voorzieningen
Bij hyperthermie zijn er vrijwel geen contra-indicaties. Afhankelijk van de locatie van de kanker, kan in sommige gevallen niet behandeld worden met een pacemaker. Wanneer je twijfelt of je behandeld kunt worden of niet, kun je je het beste laten adviseren. Overleg met je arts of hyperthermie een optie is. Bij Centrum Hyperthermie kijken we eerst samen wat er voor jou mogelijk is. Wanneer je gezond genoeg bent verklaard om in behandeling te gaan, wordt er een behandelplan opgesteld. Tijdens de sessies blijft er altijd iemand in de buurt om te zorgen dat je comfortabel bent. Heb je last of voel je je onprettig, dan kan de behandelaar te allen tijde de temperatuur verstellen. Overigens:
- mag je altijd iemand meenemen naar de behandeling
- is er gelegenheid om je op te frissen na de behandeling
- is er een rolstoel aanwezig
- is er altijd een arts aanwezig om te ondersteunen waar nodig.
Altijd welkom
Bij Centrum Hyperthermie vinden we het belangrijk dat je je prettig en serieus genomen voelt en daar dragen we dagelijks zorg voor. Door te blijven praten doen wij ons uiterste best om te zorgen dat jij op een manier behandeld wordt die prettig is, goed voelt en jouw ondersteunt in al je wensen. Maak gerust een afspraak om te ontdekken wat we voor jou kunnen betekenen.
-
Iedereen kan het begrijpen, dat wanneer je kanker hebt je alles wil aangrijpen om beter te worden. Vandaag de dag zijn er ook verschillende behandelwijzen die uitgevoerd en gecombineerd kunnen worden.
-
Wanneer jij of een naaste te maken heeft met kanker, is dat vaak een heftige ervaring. Logischerwijs wil je alles op alles zetten om te genezen. Daarvoor kunnen verschillende behandelmethoden ingezet worden.
-
Toen Evelien (43) de eerste keer gediagnosticeerd werd met borstkanker, zat de schrik er goed in. ‘Maar ik was ook heel overtuigd dat het goed zou komen. Ik weet niet waar dat vandaan kwam’, vertelt ze. ‘Misschien is het mijn optimistische natuur.
-
Onderzoek naar het toepassen en de werkzaamheid van hyperthermie stopt nooit. Met nieuwe onderzoeken worden alsmaar meer toepassingen, werkingen en resultaten van hyperthermie bij het bestrijden van impactvolle ziekten zoals kanker, bevonden.
-
De HPV-vaccinatie: we horen er veel over en landelijk is er zelfs een campagne gestart. Maar waar staat ‘HPV’ nu eigenlijk voor?
-
In februari 2019 kreeg ik te horen dat ik borstkanker had, met uitzaaiingen naar m’n botten. Als je zoiets te horen krijgt, kloppen alle clichés: je wereld staat op z’n kop en je belandt in een rollercoaster.
-
Natuurlijk is de schrik groot als je te horen krijgt dat je een tumor hebt. Een onzekere toekomst van operaties en behandelingen is ingrijpend.
-
Kanker zet je wereld op zijn kop. De ziekte treft niet alleen de degene met kanker, maar heeft effect op het hele gezin. De naasten worden echter vaak vergeten.
-
Kanker heeft invloed op zoveel verschillende aspecten van je leven. Een van de gevolgen van de ziekte kan zijn dat je huid gaat jeuken. In het grote proces lijkt het misschien niet zo belangrijk, maar het kan wel impact hebben op je zelfvertrouwen en hoe lekker je in je vel zit.
-
Huidkanker is een toenemend probleem in Nederland. We bereiken gemiddeld een hogere leeftijd, gaan vaker op vakantie naar zonnige bestemmingen en maken gebruik van de zonnebank. We worden bruin, omdat de huid zich beschermt tegen de zonnestralen.