huiselijk-geweld

Emotioneel opkrabbelen na huiselijk geweld

Wist je dat ongeveer achttien procent van de kinderen ooit fysieke mishandeling heeft ervaren? Van deze gevallen gaat het 96% van de keren om mishandeling door de biologische ouder. Het is na dergelijke gebeurtenissen van groot belang tijdig actie te ondernemen. Niet alleen om het kind onmiddellijk in een veiliger situatie te brengen, maar ook om verdere emotionele schade zoveel mogelijk te beperken.

Anders dan anders

Mishandeling gaat gepaard met veel uiteenlopende gevolgen. Zo kunnen er emotioneel veel zaken spelen die zich uiten in het gedrag van het kind. Misschien zal hij of zij zich terugtrekken of juist agressiever worden. Ook op school vertonen kinderen vaak dergelijk gedrag, wat in sommige gevallen ervoor zorgt dat de cijfers en prestaties aanzienlijk verslechteren. Doordat de aandacht van het kind uitgaat naar het proberen te verwerken of verbergen van de gevoelens, heeft dat ook effect op de concentratie en andere mentale of fysieke kwalen opleveren. Veel kinderen klagen dan geregeld over vage klachten als hoofdpijn, buikpijn, hyperventilatie of kampen ze met eetstoornissen en verslavingen.

Huiselijk geweld & coaching

Kinderen of jongeren die huiselijk geweld hebben ervaren, kunnen veel baat hebben bij kindercoaching. Dat kan op verschillende manieren ingezet worden. Voor jongere kinderen vindt deze coaching spelenderwijs plaats. Door het kind bijvoorbeeld een spelletje te laten doen, kunnen er ondertussen gesprekken gevoerd worden. Door het spelletje is er afleiding, wat een gesprek minder bedreigend kan doen overkomen. Op deze wijze is het vaak gemakkelijker voor het kind om te praten over de emoties waar het mee kampt. Ook oudere kinderen en jongeren kunnen bij de kindercoach terecht. Gesprekken helpen hen in een veilige setting uiting te geven aan hun gevoelens, zonder dat ze daarbij bang hoeven zijn om de ouders te kwetsen. Elk kind is verschillend, en daarom is een traject uiteindelijk altijd maatwerk.

EMDR

Middels EMDR kan er effectief gewerkt worden aan traumaverwerking. Deze therapievorm is geschikt voor alle leeftijden. Tijdens een EMDR-sessie wordt het kind gevraagd terug te denken aan een specifieke traumatische gebeurtenis. Sturende vragen helpen het kind een gedetailleerd beeld op te roepen met de bijbehorende gedachten en gevoelens. Door tegelijkertijd een stimulans in de vorm van oogbewegingen of geluid toe te voegen, wordt het werkgeheugen aangesproken. Hierdoor stimuleert de informatieverwerking in de hersenen, wat helpt de herinnering minder rauw en pijnlijk te laten worden.

Kinderen of jongeren die huiselijk geweld hebben ervaren, kunnen veel baat hebben bij kindercoaching

Een helpende hand


Ben jij op zoek naar een coach die jouw kind kan helpen nare gebeurtenissen een plek te geven? Bij Baasis Kindercoach zijn jullie van harte welkom. Zo kun je hier terecht voor begeleiding na traumatische gebeurtenissen, maar ook voor algemene kindercoaching of rouw- en verliesbegeleiding. Neem gerust contact op, dan gaan we samen op zoek naar de oplossing.

Datum: 20 juli 2020