Is jouw kind hooggevoelig? De kindercoach helpt!
De hele dag wordt je kind blootgesteld aan duizenden prikkels: het geroezemoes in de klas, toeterende auto’s van buiten, de uitleg van de meester. Als je kind hooggevoelig is, dan heeft het meer tijd nodig om al deze prikkels te verwerken. Na zo’n lange, drukke schooldag, trekt hij zich bijvoorbeeld terug in zijn kamer. Verder merk je dat je kind snel van slag is, en gevoelig is voor de stemmingen en emoties van anderen. Het zijn kleine dingen die ervoor zorgen dat hij zich ineens intens vrolijk kan voelen, maar die hem ook ineens kunnen overspoelen of ontroeren. Herken je deze eigenschappen bij je kind? Dan is de kans aanwezig dat je kind hooggevoelig is. Hoe begeleid je als ouder je kind nou het beste bij zijn hooggevoeligheid?
Patricia Baas
Hooggevoelig: wat is het?
Wist je dat bijna 1 op de 5 kinderen hooggevoelig is? Dikke kans dat je de term ‘hooggevoelig’ al weleens eerder hebt gehoord. Maar wat houdt de term nou precies in? Hooggevoeligheid is geen stoornis, het is een aangeboren karaktereigenschap. Hooggevoelige kinderen hebben in vergelijking met leeftijdsgenootjes meer moeite met het verwerken van prikkels. Ze hebben meer tijd nodig om alles wat ze zien, ruiken, horen en voelen een plekje te geven. Niet alleen zijn ze gevoeliger, ook denken ze langer over dingen na en hebben zij een intensere beleving. Ook zijn ze over het algemeen creatief, en hebben zij een scherpzinnig gevoel voor humor. Hele mooie eigenschappen dus! Maar daarnaast kunnen zij eerder overspoeld en overprikkeld raken door bijvoorbeeld andermans emoties, en van prikkels van buitenaf.
Hooggevoelig kind
Als ouder is het goed om je bewust te zijn van de hooggevoeligheid van je kind. Zo kun hem de juiste ondersteuning bieden, en hem begeleiden bij het ontdekken van zijn bijzondere eigenschappen. Vermoed je dat je kind hooggevoelig is? Dan kun je letten op de volgende gedragskenmerken:
- Je kind is erg gevoelig voor prikkels. Denk hierbij aan harde geluiden, felle lichten en een drukke omgeving.
- Je kind heeft moeite met grote veranderingen en verrassingen, zoals een verhuizing van een vriendje of vriendinnetje, een wisseling in de klas of de overgang naar een nieuw clubje.
- Je kind lijkt erg intuïtief, en lijkt zaken intens te beleven. Zo weet hij intens te genieten van kleine dingen als muziek of lekker eten, maar kan hij ook erg boos worden om kleine dingen.
- Je kind gaat drukke situaties het liefst uit de weg, zoals volle winkelstraten.
- Anderen (zoals de leraren op school) beschrijven je kind als angstig, overgevoelig, verlegen of emotioneel.
- Je kind is in vergelijking met andere kinderen gevoeliger voor geluid, felle lichten, kriebelige materialen en pijn.
- Je kind reageert sterk op stemmingen van anderen, en neemt deze snel over of toont medeleven. Ook lijkt het soms gedachten te kunnen lezen.
- Je kind schrikt snel en raakt gemakkelijk overstuur, oververmoeid of overprikkeld.
- Je kind heeft meer tijd nodig om bij te komen van nieuwe situaties, of situaties waarin er veel op hem afkomt (zoals een schooldag).
- Je kind is perfectionistisch, en wil graag alles heel erg goed doen. Hierbij worden de eigen talenten dikwijls onderschat. Deze eigenschap gaat vaak gepaard met faalangst.
Als je kind hooggevoelig is, dan kun je heel wat uitdagingen in de opvoeding tegenkomen
Tips: omgaan met je hooggevoelige kind
Als je kind hooggevoelig is, dan kun je heel wat uitdagingen in de opvoeding tegenkomen. Zo merk je bijvoorbeeld dat je kind snel van slag is, en heftig reageert op veranderingen. Eén manier om je kind te ondersteunen, is het bieden van structuur en regelmaat. Maak bijvoorbeeld een vaste weekplanning, zodat je kind weet waar hij aan toe is. Hooggevoelige kinderen hebben moeite met veranderingen. Behalve dat het bieden van structuur belangrijk is, is het ook goed om tijdig te laten weten wanneer er van deze vaste structuur wordt afgeweken. Wanneer er een verhuizing aan zit te komen bijvoorbeeld. Zo voorkom je heel wat stress en paniek bij je kind, en kan het rustig aan het nieuwe idee wennen. Verder is je kind in hogere mate gevoelig voor prikkels. Hierdoor heeft hij meer behoefte aan rust dan gemiddeld. Zorg ervoor dat hij genoeg slaap krijgt, en bouw gedurende de dag ook genoeg rustmomenten in. Het inrichten van een fijn, rustig plekje waar je kind zich kan terugtrekken als het zich onrustig voelt, kan een goed idee zijn.
Vertrouw op jezelf!
Voor welke uitdagingen je ook komt te staan, het is als ouder ook belangrijk om op je eigen intuïtie te vertrouwen. Elk kind, hooggevoelig of niet, is anders. Door goed naar je kind te kijken en naar hem te luisteren, vind je vanzelf de methode die het meest geschikt is om met jouw kind om te gaan. Als ouder zal jij waarschijnlijk ook wat ‘hooggevoelige’ kenmerken bij jezelf herkennen, waardoor jij goed in staat bent om te voelen wat voor jullie allebei werkt.
Voor jou!
Vind je het toch een fijn idee om wat hulp te krijgen bij het omgaan van de hooggevoeligheid van je kind? Loopt je kind vast in het omgaan met zijn hooggevoeligheid, of loop je zelf vast? Dan is het helemaal geen gek idee om ondersteuning te vragen. Als kindercoach heb ik inmiddels heel wat jaren ervaring met het begeleiden van hooggevoelige kinderen. Hooggevoelige kinderen hebben de neiging om heel snel energieën en emoties van anderen over te nemen, waardoor zij snel overspoeld en overstuur kunnen raken. In de coaching maak ik gebruik van methoden waarmee zij zich hier beter voor kunnen afschermen, en waarmee ze weer meer in hun kracht komen te staan. Ik werk onder andere met visualisaties en, wanneer het nodig is, ook met EFT. Deze methoden brengen kunnen rust in de eigen emoties aanbrengen, en helpen je kind bij het zich afschermen voor de energieën en de emoties van anderen. Eén ding weet ik zeker. Met een klein beetje hulp kan er heel wat bereikt worden, waardoor jullie – zowel jij als ouder als je kind – weer met een lach en met meer plezier door het leven gaan!
-
De introductie van babymelk aan je baby is een beslissing die een zorgvuldige overweging vereist. In de eerste levensmaanden speelt voeding een sleutelrol in de ontwikkeling en het welzijn van een kind.
-
Aan het einde van ieder kalenderjaar komen kinderopvangorganisaties met het nieuwe tarief voor het komende jaar. De tarieven lopen wel wat uiteen.
-
Spelen mag best een beetje spannend zijn! Kinderen gebruiken hun spel tenslotte om grenzen te verkennen. Wat durf ik? Wat kan ik? Kan ik het zonder hulp of heb ik een handje nodig?
-
Motorrijden is super gaaf en avontuurlijk! Het gevoel van vrijheid en de spanning tijdens een rit zijn geweldig. En het zou toch fantastisch zijn om je passie voor motorrijden te delen met je kinderen?
-
Midden in Leidschendam-Noord staat Integraal Kind- en Expertisecentrum De Waterlelie.
-
Je kind is je meest waardevolle bezit. De liefde die je voelt, is met niets te vergelijken, en je wilt hem of haar een fijne omgeving bieden. Wanneer je ziet dat het niet goed gaat, is dat dan ook enorm frustrerend.
-
Wil je samen met jouw kind op pad? Dan moet je ook zorgen voor voldoende veiligheid onderweg. Onderweg kan er immers veel gebeuren en je bent ook snel afgeleid als jouw kind overal naartoe kan. De veiligheid begint daarom al vanaf het moment dat je de auto in stapt. Hiervoor kan je een maxi cosi autostoel kiezen.
-
Zodra je binnenstapt in één van de spa’s van Sparkle voel je het al: een warme sfeer en oprechte aandacht. Welzijn, gezondheid en ontspanning komen hier samen. Het is méér dan leuk: floaten heeft tal van voordelen.
-
De stap naar hulp zoeken in de opvoeding en begeleiding van je kind is belangrijk.
-
Wist je dat maar liefst 76% van de Nederlandse moeders moeite heeft met het combineren van gezin en werk? En dan hebben we het nog niet eens over dat momentje voor haarzelf dat er veel te vaak bij inschiet. Daarom 5 gouden tips: Wat kost jou energie en waar krijg je energie van? Zet dat eens voor jezelf op een rijtje en zorg dat je minimaal driekwart van je tijd bezig bent met dingen waarvan je energie krijgt.