Omgaan met je huilbaby
Bij veel mensen bestaat er een ideaalbeeld over de periode na een bevalling. Een wolk van een baby ligt in de wieg, terwijl jij door een vermoeide waas uit je voegen barst van geluk. Af en toe kraait het kleintje om wat melk, maar zodra de buik vol is, valt het lief en rustig tegen je borst aan in slaap. Dat dit soort visioenen slechts momentopnames zijn in het beste geval, en in het slechtste geval een utopie, daar kom je snel genoeg achter.
Huilbaby’s
Sommige kinderen zijn huilbaby’s. En natuurlijk, alle kinderen huilen, dat hoort er nu eenmaal bij. Een baby van zes tot acht weken huilt gemiddeld twee tot drie uur per dag. Maar in sommige gevallen huilt een baby meer dan gebruikelijk. We spreken van een huilbaby wanneer het kind ten minste drie uur op een dag, drie dagen per week, drie weken achter elkaar huilt. Ongeveer 15% van de baby’s in Nederland zijn huilbaby’s.
Oorzaken
De oorzaak van het huilen kan heel verschillend zijn. Hoe klein ook, ieder kind is een individu met een unieke achtergrond. Zo kan er sprake zijn van hevige reflux, maar ook andere problemen zoals infecties in de mond of oor, urinewegen of een allergie. In sommige gevallen is het moeilijk om een reden te vinden voor het huilgedrag. Samen met je kindje kun je terechtkomen in een vicieuze cirkel van weinig slaap, vermoeidheid en een emotionele reactie.
Hulp inschakelen
Wanneer jouw kindje erg veel huilt, is het belangrijk om dat aan te kaarten en passende hulp in te schakelen. Wacht niet te lang om met je zorgen te blijven lopen. Wanneer je een jonge ouder bent, kan het namelijk behoorlijk ingewikkeld zijn te weten of datgene wat je doet, het juiste is. Die gevoelens zijn heel normaal. Het kan in dat geval helpen om met iemand te praten die veel weet over het gedrag en de ontwikkeling van kinderen. Een kindertherapeut is zo iemand.
Het kan helpen om met iemand te praten die veel weet over het gedrag van kinderen
Gerichte adviezen
Om voor je gevoel goed voorbereid in gesprek te gaan met een kindertherapeut (of consultatiebureau of kinderarts), is het prettig om een ‘huildagboek’ bij te houden. In dit dagboek breng je het huilgedrag van je baby in kaart, waardoor je zelf of met hulp mogelijk een patroon kunt ontdekken. Dit geeft inzicht en mogelijk ook duidelijkheid wat de oorzaak kan zijn. Wat daarbij heel waardevol is, is om ook aan te geven tegen elke moeilijkheden je zelf aanloopt. Daarmee kunnen gerichtere adviezen gegeven worden.
Geïnteresseerd?
Ben jij benieuwd naar een kindertherapeut of opvoedkundig advies? Bij het Centrum voor Kindertherapie kun je terecht voor verschillende typen begeleiding en ondersteuning. De deskundigen weten uit ervaring dat zowel kinderen als ouders veel meer kunnen dan ze vaak denken. Door kinderen serieus te nemen en hun eigen vermogen aan te spreken om met moeilijkheden om te gaan, leren ze op hun eigen kracht te vertrouwen. De missie van de medewerkers van het Centrum voor Kindertherapie is: Wij dragen bij aan meer rust in kind, ouder en gezin.
-
De introductie van babymelk aan je baby is een beslissing die een zorgvuldige overweging vereist. In de eerste levensmaanden speelt voeding een sleutelrol in de ontwikkeling en het welzijn van een kind.
-
Aan het einde van ieder kalenderjaar komen kinderopvangorganisaties met het nieuwe tarief voor het komende jaar. De tarieven lopen wel wat uiteen.
-
Spelen mag best een beetje spannend zijn! Kinderen gebruiken hun spel tenslotte om grenzen te verkennen. Wat durf ik? Wat kan ik? Kan ik het zonder hulp of heb ik een handje nodig?
-
Motorrijden is super gaaf en avontuurlijk! Het gevoel van vrijheid en de spanning tijdens een rit zijn geweldig. En het zou toch fantastisch zijn om je passie voor motorrijden te delen met je kinderen?
-
Midden in Leidschendam-Noord staat Integraal Kind- en Expertisecentrum De Waterlelie.
-
Je kind is je meest waardevolle bezit. De liefde die je voelt, is met niets te vergelijken, en je wilt hem of haar een fijne omgeving bieden. Wanneer je ziet dat het niet goed gaat, is dat dan ook enorm frustrerend.
-
Wil je samen met jouw kind op pad? Dan moet je ook zorgen voor voldoende veiligheid onderweg. Onderweg kan er immers veel gebeuren en je bent ook snel afgeleid als jouw kind overal naartoe kan. De veiligheid begint daarom al vanaf het moment dat je de auto in stapt. Hiervoor kan je een maxi cosi autostoel kiezen.
-
Zodra je binnenstapt in één van de spa’s van Sparkle voel je het al: een warme sfeer en oprechte aandacht. Welzijn, gezondheid en ontspanning komen hier samen. Het is méér dan leuk: floaten heeft tal van voordelen.
-
De stap naar hulp zoeken in de opvoeding en begeleiding van je kind is belangrijk.
-
Wist je dat maar liefst 76% van de Nederlandse moeders moeite heeft met het combineren van gezin en werk? En dan hebben we het nog niet eens over dat momentje voor haarzelf dat er veel te vaak bij inschiet. Daarom 5 gouden tips: Wat kost jou energie en waar krijg je energie van? Zet dat eens voor jezelf op een rijtje en zorg dat je minimaal driekwart van je tijd bezig bent met dingen waarvan je energie krijgt.