huilbaby

Omgaan met je huilbaby

Bij veel mensen bestaat er een ideaalbeeld over de periode na een bevalling. Een wolk van een baby ligt in de wieg, terwijl jij door een vermoeide waas uit je voegen barst van geluk. Af en toe kraait het kleintje om wat melk, maar zodra de buik vol is, valt het lief en rustig tegen je borst aan in slaap. Dat dit soort visioenen slechts momentopnames zijn in het beste geval, en in het slechtste geval een utopie, daar kom je snel genoeg achter.

Huilbaby’s

Sommige kinderen zijn huilbaby’s. En natuurlijk, alle kinderen huilen, dat hoort er nu eenmaal bij. Een baby van zes tot acht weken huilt gemiddeld twee tot drie uur per dag. Maar in sommige gevallen huilt een baby meer dan gebruikelijk. We spreken van een huilbaby wanneer het kind ten minste drie uur op een dag, drie dagen per week, drie weken achter elkaar huilt. Ongeveer 15% van de baby’s in Nederland zijn huilbaby’s.

Oorzaken

De oorzaak van het huilen kan heel verschillend zijn. Hoe klein ook, ieder kind is een individu met een unieke achtergrond. Zo kan er sprake zijn van hevige reflux, maar ook andere problemen zoals infecties in de mond of oor, urinewegen of een allergie. In sommige gevallen is het moeilijk om een reden te vinden voor het huilgedrag. Samen met je kindje kun je terechtkomen in een vicieuze cirkel van weinig slaap, vermoeidheid en een emotionele reactie.

Hulp inschakelen

Wanneer jouw kindje erg veel huilt, is het belangrijk om dat aan te kaarten en passende hulp in te schakelen. Wacht niet te lang om met je zorgen te blijven lopen. Wanneer je een jonge ouder bent, kan het namelijk behoorlijk ingewikkeld zijn te weten of datgene wat je doet, het juiste is. Die gevoelens zijn heel normaal. Het kan in dat geval helpen om met iemand te praten die veel weet over het gedrag en de ontwikkeling van kinderen. Een kindertherapeut is zo iemand.

Het kan helpen om met iemand te praten die veel weet over het gedrag van kinderen

Gerichte adviezen

Om voor je gevoel goed voorbereid in gesprek te gaan met een kindertherapeut (of consultatiebureau of kinderarts), is het prettig om een ‘huildagboek’ bij te houden. In dit dagboek breng je het huilgedrag van je baby in kaart, waardoor je zelf of met hulp mogelijk een patroon kunt ontdekken. Dit geeft inzicht en mogelijk ook duidelijkheid wat de oorzaak kan zijn. Wat daarbij heel waardevol is, is om ook aan te geven tegen elke moeilijkheden je zelf aanloopt. Daarmee kunnen gerichtere adviezen gegeven worden.

Geïnteresseerd?

Ben jij benieuwd naar een kindertherapeut of opvoedkundig advies? Bij het Centrum voor Kindertherapie kun je terecht voor verschillende typen begeleiding en ondersteuning. De deskundigen weten uit ervaring dat zowel kinderen als ouders veel meer kunnen dan ze vaak denken. Door kinderen serieus te nemen en hun eigen vermogen aan te spreken om met moeilijkheden om te gaan, leren ze op hun eigen kracht te vertrouwen. De missie van de medewerkers van het Centrum voor Kindertherapie is: Wij dragen bij aan meer rust in kind, ouder en gezin.

Datum: 26 maart 2020