![remedial-teaching](https://foryou.nl/wp-content/uploads/2024/01/shutterstock_302089253-760x495.jpg)
Met remedial teaching toch nog leren lezen!
Goed leren lezen en schrijven is een voorwaarde voor schoolsucces. Gemiddeld blijkt een op de tien kinderen moeite te hebben met lezen of spellen. Tijdig ingrijpen door middel van passende begeleiding en onderwijs kan zijn vruchten afwerpen.
Extra hulp en aandacht
Problemen met spellen of lezen ontstaan soms door dyslexie, maar dit is niet altijd het geval. Zo kan het zijn dat je kind misschien een tijd ziek is geweest, en daardoor een deel van het onderwijs heeft gemist. Andere oorzaken kunnen minder goed onderwijs, overvolle klassen of veel wisselingen van leraren zijn. In alle gevallen valt er heel wat voor je kind te winnen als het op tijd extra hulp en aandacht krijgt.
Hoe herken je het?
Er zijn verschillende signalen waaraan je kunt merken dat je kind extra ondersteuning kan gebruiken op het gebied van lezen en spelling. Je merkt bijvoorbeeld dat je kind teksten en woorden minder vlot en vloeiend leest dan zijn meeste leeftijdsgenootjes. Het moet zich extra inspannen en krijgt de vaardigheden trager onder de knie.
Leesproblemen
Heeft je kind leesproblemen, dan heeft het ook vaak moeite met het vinden van de juiste letter bij een klank. Niet alle klanken zijn ‘klankzuiver’. Kinderen met leesproblemen schrijven woorden als ‘eerst, ‘deur’ en ‘voor’ vaak als ‘irst’, ‘dur’ en ‘vor’. Soms heeft je kind wel goed leren lezen, maar vindt het spelling lastig. Je kind heeft dan bijvoorbeeld moeite met het onthouden en het juist toepassen van verschillende spellingsregels.
Remedial teaching
Lezen en spelling komen in alle vakken en lesopdrachten naar voren, zoals het schrijven van een opstel voor wereldoriëntatie, of een rekensom in de vorm van een verhaaltje. Als je kind moeite heeft met lezen en spellen, dan kost het lezen van tekst en het uitvoeren van schriftelijke opdrachten hem of haar extra inspanning. Je kind kan, ondanks zijn intelligentie, leerachterstanden oplopen. Extra ondersteuning van de remedial teacher kan zijn vruchten afwerpen.
‘Op de computer oefent je kind woorden en zinnen die het lastig vindt’
Behandelplan
Loes Lodder werkt als remedial teacher op verschillende scholen en werkt al 17 jaar op haar eigen praktijk. Zij vertelt: ‘Eerst begin ik met het in kaart brengen van de specifieke problemen in spelling en lezen. Deze leg ik vast in het behandelplan. Daarna gaan we aan de slag: veel oefenen!’
De behandeling
Loes: ‘Hoe de behandeling er bij kinderen met spellingproblemen eruit ziet? Op de computer oefent je kind woorden en zinnen die het lastig vindt. Ook geef ik een dictee. Elke keer geef ik ook huiswerkoefeningen mee, deze bespreken we elke week. Bij alle oefeningen gaat je kind zélf na wat hij of zij verkeerd heeft geschreven, ik geef alleen aan hoeveel foutjes er zijn. Je kind leert veel van deze controle.’
Blij!
‘Na een aantal weken of maanden oefenen kan het vaak zelf verkeerd geschreven woorden herkennen. Om het leesproces op gang te laten komen, gebruik ik soms de speciale methode ‘Toch nog leren lezen?’ Via leesboekjes krijgt je kind in plaats van losse letters hele woorden aangeboden. Deze methode heb ik al vaker met succes toegepast. Als ik het blije gezicht van een kind zie wanneer het toch ‘ineens’ kan lezen, dan weet ik waar ik het voor doe!’
-
De introductie van babymelk aan je baby is een beslissing die een zorgvuldige overweging vereist. In de eerste levensmaanden speelt voeding een sleutelrol in de ontwikkeling en het welzijn van een kind.
-
Aan het einde van ieder kalenderjaar komen kinderopvangorganisaties met het nieuwe tarief voor het komende jaar. De tarieven lopen wel wat uiteen.
-
Spelen mag best een beetje spannend zijn! Kinderen gebruiken hun spel tenslotte om grenzen te verkennen. Wat durf ik? Wat kan ik? Kan ik het zonder hulp of heb ik een handje nodig?
-
Motorrijden is super gaaf en avontuurlijk! Het gevoel van vrijheid en de spanning tijdens een rit zijn geweldig. En het zou toch fantastisch zijn om je passie voor motorrijden te delen met je kinderen?
-
Midden in Leidschendam-Noord staat Integraal Kind- en Expertisecentrum De Waterlelie.
-
Je kind is je meest waardevolle bezit. De liefde die je voelt, is met niets te vergelijken, en je wilt hem of haar een fijne omgeving bieden. Wanneer je ziet dat het niet goed gaat, is dat dan ook enorm frustrerend.
-
Wil je samen met jouw kind op pad? Dan moet je ook zorgen voor voldoende veiligheid onderweg. Onderweg kan er immers veel gebeuren en je bent ook snel afgeleid als jouw kind overal naartoe kan. De veiligheid begint daarom al vanaf het moment dat je de auto in stapt. Hiervoor kan je een maxi cosi autostoel kiezen.
-
Zodra je binnenstapt in één van de spa’s van Sparkle voel je het al: een warme sfeer en oprechte aandacht. Welzijn, gezondheid en ontspanning komen hier samen. Het is méér dan leuk: floaten heeft tal van voordelen.
-
De stap naar hulp zoeken in de opvoeding en begeleiding van je kind is belangrijk.
-
Wist je dat maar liefst 76% van de Nederlandse moeders moeite heeft met het combineren van gezin en werk? En dan hebben we het nog niet eens over dat momentje voor haarzelf dat er veel te vaak bij inschiet. Daarom 5 gouden tips: Wat kost jou energie en waar krijg je energie van? Zet dat eens voor jezelf op een rijtje en zorg dat je minimaal driekwart van je tijd bezig bent met dingen waarvan je energie krijgt.