‘Zie je wel dat ik dom ben…’ Faalangst en vastzittende gedachtepatronen
‘Ik krijg vast een onvoldoende!’, verzucht je kind. Hij piekert veel en maakt zich druk over allerlei dingen. Vaak hebben die zorgen te maken met bepaalde prestaties, bijvoorbeeld een belangrijk proefwerk over twee dagen of het geven van een spreekbeurt.
Faalangst
Bij alleen al het denken aan de toets ervaart je kind een onprettig gevoel. Hij schuift het leren het liefst zoveel mogelijk voor zich uit. De dag vóór de toets slaat de paniek ineens toe. De overgebleven tijd blijkt te kort om alle lesstof goed door te nemen. Het resultaat is dat moeite heeft met het maken van de opgaven. En het uiteindelijk behaalde cijfer valt (fiks) tegen. En dat bevestigt precies hoe hij over zichzelf denkt: ‘Zie je wel, ik kan het toch niet.’
Negatieve spiraal
Je kind lijkt vast te zitten in een negatieve spiraal, en het lukt hem niet om hier zelf uit te komen. Hij kind gaat negatieve gedachtepatronen ontwikkelen, die langzaam vast komen te zitten. De angst voor een slecht cijfer wordt heel groot. Daarmee verdwijnt het belang van een goede voorbereiding voor het proefwerk, en rustige, hoopvolle gedachten.
Machteloos
Als ouder voel je je machteloos. Je hebt waarschijnlijk al van alles geprobeerd, maar het lijkt wel of je goed bedoelde advies alleen maar averechts werkt. Op school staat je kind er steeds slechter voor, hij haalt alleen nog maar onvoldoendes, de motivatie neemt af en het zelfbeeld daalt nog verder. Jouw eens zo stoere zoontje is veranderd in een onzekere, sombere en slungelige tiener. Hoe kun je ervoor zorgen dat hij meer zelfvertrouwen krijgt en over die faalangst heenkomt? Er lijken zich negatieve gedachten in zijn hoofd vastgezet te hebben, die jij er maar niet uit kunt praten.
Kinderen krijgen inzicht in hun eigen proces
Roep hulp in
Als jij er ook niet meer uitkomt, is dat een goed moment om contact met ons op te nemen. De kindertherapeuten bij het Centrum voor Kindertherapie ondersteunen en begeleiden om vastzittende patronen om te buigen. Het resultaat is dat het zelfvertrouwen van het kind vergroot wordt en de helpende gedachten hem juist tot steun kunnen zijn.
Inzicht en ontspanning
Het geeft vertrouwen om handvatten te hebben om moeilijkere momenten makkelijker te maken en met een rustiger hoofd een toets te maken. Kinderen krijgen inzicht in hun eigen proces en gaan aan de slag met zaken waar zij wél invloed op kunnen uitoefenen. Bijvoorbeeld meer tijd nemen voor de voorbereiding en inzien welke hulp ze kunnen vragen en bij wie. Daarnaast leren ze ook hoe ze beter kunnen ontspannen. De focus leren leggen op het positieve en alle kleine successen vieren; dát is waar het om gaat.
Je kind bereiken
Zit je kind niet lekker in zijn vel? Is hij vaak boos of verdrietig? Is het lastig om met elkaar te praten en heb je geen idee meer wat je kunt doen om je kind te bereiken? Dan kan het helpen om met een deskundige van het Centrum voor Kindertherapie (CVKT) te praten. Hier kun je terecht voor kortdurende kinder- en jeugdtherapie. Er werken twee integratief kindertherapeuten, een beeldend therapeut en een opvoedcoach. De specialisten werken samen en maken waar nodig gebruik van elkaars expertise, zodat jouw kind zo goed mogelijk kan worden geholpen.
-
De introductie van babymelk aan je baby is een beslissing die een zorgvuldige overweging vereist. In de eerste levensmaanden speelt voeding een sleutelrol in de ontwikkeling en het welzijn van een kind.
-
Aan het einde van ieder kalenderjaar komen kinderopvangorganisaties met het nieuwe tarief voor het komende jaar. De tarieven lopen wel wat uiteen.
-
Spelen mag best een beetje spannend zijn! Kinderen gebruiken hun spel tenslotte om grenzen te verkennen. Wat durf ik? Wat kan ik? Kan ik het zonder hulp of heb ik een handje nodig?
-
Motorrijden is super gaaf en avontuurlijk! Het gevoel van vrijheid en de spanning tijdens een rit zijn geweldig. En het zou toch fantastisch zijn om je passie voor motorrijden te delen met je kinderen?
-
Midden in Leidschendam-Noord staat Integraal Kind- en Expertisecentrum De Waterlelie.
-
Je kind is je meest waardevolle bezit. De liefde die je voelt, is met niets te vergelijken, en je wilt hem of haar een fijne omgeving bieden. Wanneer je ziet dat het niet goed gaat, is dat dan ook enorm frustrerend.
-
Wil je samen met jouw kind op pad? Dan moet je ook zorgen voor voldoende veiligheid onderweg. Onderweg kan er immers veel gebeuren en je bent ook snel afgeleid als jouw kind overal naartoe kan. De veiligheid begint daarom al vanaf het moment dat je de auto in stapt. Hiervoor kan je een maxi cosi autostoel kiezen.
-
Zodra je binnenstapt in één van de spa’s van Sparkle voel je het al: een warme sfeer en oprechte aandacht. Welzijn, gezondheid en ontspanning komen hier samen. Het is méér dan leuk: floaten heeft tal van voordelen.
-
De stap naar hulp zoeken in de opvoeding en begeleiding van je kind is belangrijk.
-
Wist je dat maar liefst 76% van de Nederlandse moeders moeite heeft met het combineren van gezin en werk? En dan hebben we het nog niet eens over dat momentje voor haarzelf dat er veel te vaak bij inschiet. Daarom 5 gouden tips: Wat kost jou energie en waar krijg je energie van? Zet dat eens voor jezelf op een rijtje en zorg dat je minimaal driekwart van je tijd bezig bent met dingen waarvan je energie krijgt.