faalangst

‘Zie je wel dat ik dom ben…’ Faalangst en vastzittende gedachtepatronen

‘Ik krijg vast een onvoldoende!’, verzucht je kind. Hij piekert veel en maakt zich druk over allerlei dingen. Vaak hebben die zorgen te maken met bepaalde prestaties, bijvoorbeeld een belangrijk proefwerk over twee dagen of het geven van een spreekbeurt.

Faalangst

Bij alleen al het denken aan de toets ervaart je kind een onprettig gevoel. Hij schuift het leren het liefst zoveel mogelijk voor zich uit. De dag vóór de toets slaat de paniek ineens toe. De overgebleven tijd blijkt te kort om alle lesstof goed door te nemen. Het resultaat is dat moeite heeft met het maken van de opgaven. En het uiteindelijk behaalde cijfer valt (fiks) tegen. En dat bevestigt precies hoe hij over zichzelf denkt: ‘Zie je wel, ik kan het toch niet.’

Negatieve spiraal

Je kind lijkt vast te zitten in een negatieve spiraal, en het lukt hem niet om hier zelf uit te komen. Hij kind gaat negatieve gedachtepatronen ontwikkelen, die langzaam vast komen te zitten. De angst voor een slecht cijfer wordt heel groot. Daarmee verdwijnt het belang van een goede voorbereiding voor het proefwerk, en rustige, hoopvolle gedachten.

Machteloos

Als ouder voel je je machteloos. Je hebt waarschijnlijk al van alles geprobeerd, maar het lijkt wel of je goed bedoelde advies alleen maar averechts werkt. Op school staat je kind er steeds slechter voor, hij haalt alleen nog maar onvoldoendes, de motivatie neemt af en het zelfbeeld daalt nog verder. Jouw eens zo stoere zoontje is veranderd in een onzekere, sombere en slungelige tiener. Hoe kun je ervoor zorgen dat hij meer zelfvertrouwen krijgt en over die faalangst heenkomt? Er lijken zich negatieve gedachten in zijn hoofd vastgezet te hebben, die jij er maar niet uit kunt praten.

Kinderen krijgen inzicht in hun eigen proces

Roep hulp in

Als jij er ook niet meer uitkomt, is dat een goed moment om contact met ons op te nemen. De kindertherapeuten bij het Centrum voor Kindertherapie ondersteunen en begeleiden om vastzittende patronen om te buigen. Het resultaat is dat het zelfvertrouwen van het kind vergroot wordt en de helpende gedachten hem juist tot steun kunnen zijn.

Inzicht en ontspanning

Het geeft vertrouwen om handvatten te hebben om moeilijkere momenten makkelijker te maken en met een rustiger hoofd een toets te maken. Kinderen krijgen inzicht in hun eigen proces en gaan aan de slag met zaken waar zij wél invloed op kunnen uitoefenen. Bijvoorbeeld meer tijd nemen voor de voorbereiding en inzien welke hulp ze kunnen vragen en bij wie. Daarnaast leren ze ook hoe ze beter kunnen ontspannen. De focus leren leggen op het positieve en alle kleine successen vieren; dát is waar het om gaat.

Je kind bereiken

Zit je kind niet lekker in zijn vel? Is hij vaak boos of verdrietig? Is het lastig om met elkaar te praten en heb je geen idee meer wat je kunt doen om je kind te bereiken? Dan kan het helpen om met een deskundige van het Centrum voor Kindertherapie (CVKT) te praten. Hier kun je terecht voor kortdurende kinder- en jeugdtherapie. Er werken twee integratief kindertherapeuten, een beeldend therapeut en een opvoedcoach. De specialisten werken samen en maken waar nodig gebruik van elkaars expertise, zodat jouw kind zo goed mogelijk kan worden geholpen.

Datum: 01 februari 2019