‘Eigenlijk is iedereen blij met een schaamlipcorrectie’
Een labiacorrectie is een verkleining van de binnenste schaamlippen. Deze kunnen bijvoorbeeld rekken of veranderen door een zwangerschap. ‘In principe is het een vrij standaard behandeling. Wat we altijd doen is een eerste beoordeling tijdens het intakeconsult. Ik vraag dan naar de klachten. Die kunnen puur cosmetisch zijn, maar ook medisch. We doen dan ook lichamelijk onderzoek, waarbij de patiënt een spiegel krijgt om ook mee te kijken. We bespreken dan wat er bedoeld wordt, wat mogelijk en wat reëel is,’ vertelt dr. Klaske Booij, plastisch chirurg bij Blooming.
Normaal
‘Veel mensen weten niet wat normale schaamlippen zijn,’ legt ze uit. ‘Als het er een beetje anders uitziet dan wat ze in de media zien, dan voelen ze zich abnormaal. Ik begin dan ook wel met zeggen dat het er normaal uitziet. Soms leg ik ook wel uit dat er weinig bekend is over de normale variatie van schaamlippen. Er is een onderzoek waaraan vijftig vrouwen zonder klachten deelnamen, waarbij de normale variatie van de schaamliplengte varieerde van 7 tot 50 millimeter.’
Reële klachten en wensen
Het is heel belangrijk om tijdens het consult te beoordelen of de klachten en wensen reëel zijn. Spontane pijn, bijvoorbeeld, komt nooit van te grote labia. Er moet dan onderzoek verricht worden naar een eventuele onderliggende oorzaak. Bij twijfel wordt iemand doorverwezen naar een gynaecoloog of psycholoog. Klaske: ‘Tijdens het lichamelijk onderzoek kijken we naar de aanleg, vorm en grootte van de schaamlippen. Er moet gewaarborgd worden dat er een natuurlijke vorm blijft en de schaamlippen kunnen niet te klein worden. Ze hebben namelijk een functie: het vochtig houden van de vagina. Tijdens het consult leg ik uit wat de ingreep inhoudt en bespreken we mogelijke complicaties, verwachtingen en leefregels.’
Aan de slag
De ingreep duurt gemiddeld een uur en wordt uitgevoerd terwijl de patiënt in beensteunen ligt. ‘Zo kan ik er goed bij en dit is voor de patiënt de meest ontspannen positie. Ik teken het gedeelte dat we gaan verwijderen af en laat de patiënt hierbij meekijken met een spiegel. Als die dan akkoord is, gaan we verdoven. Het gebied wordt lokaal verdoofd. Omdat het gebied zwelt door de verdoving, is dat tekenen zo belangrijk.’
Het herstelproces
Naderhand worden de wonden gesloten met oplosbare hechtingen. De patiënt krijgt maandverband mee en moet het dan twee weken rustig aan doen. Sommige vrouwen maken maandverbanden een beetje vochtig en leggen ze dan in de vriezer tegen de pijn. Na een dag mag je al kort douchen, na twee weken kom je op de eerste controle. ‘Vooral de eerste week is het gebied gevoelig. Toch komen de meeste patiënten op de eerste controle vrij goed binnen lopen, met weinig pijn,’ vertelt ze. ‘Gemiddeld drie tot zes weken mag er geen druk op het gebied uitgeoefend worden. Dit betekent niet sporten, fietsen en geen geslachtsgemeenschap. De eindcontrole is na drie maanden, vaak kun je dan pas het echte eindresultaat gaan zien.’
Samen stellen we realistische verwachtingen
Altijd transparant
Klaske: ‘Omdat ik eerlijk ben tijdens de intake over wat iemand van de operatie kan verwachten, voorkom ik teleurstellingen over het resultaat. Als ik iemand zie met irreële verwachtingen, geef ik dit aan tijdens het consult. Ik raad de behandeling dan af, omdat ik het resultaat dat de patiënt wil niet kan waarmaken. Eigenlijk is iedereen met de juiste indicatie blij met een schaamlipcorrectie. Het is cosmetisch fraaier en patiënten hebben vaak minder klachten. De meeste dames zeggen dat ze wilden dat ze het eerder hadden laten doen.’
Over Blooming Plastische Chirurgie
Wanneer je niet tevreden bent over een aspect van je uiterlijk, kun je dat in veel gevallen met plastische chirurgie laten corrigeren. Bij Blooming Plastische Chirurgie werken uitsluitend BIG-geregistreerde en vakbekwame plastisch chirurgen met jarenlange ervaring in de plastische chirurgie. Ze zijn allemaal lid van de NVPC en NVEPC, wat voor jou de garantie is dat je door een gekwalificeerde plastisch chirurg behandeld wordt die aan strenge kwaliteitseisen voldoet. Zo kun je altijd vertrouwen op het mooiste resultaat.
Behandelingen
Je kunt bij Blooming Plastische Chirurgie terecht voor onder andere een:
– ooglidcorrectie
– neuscorrectie
– facelift
– borstvergroting
– buikwandcorrectie
-
Scheren, epileren, waxen en ontharingscrème: er zijn verschillende manieren om van ongewenste haargroei af te komen.
-
De term ‘bodysculpting’ (letterlijk vertaald ‘het beeldhouwen van een lichaam’) doet je misschien denken aan de Oud-Griekse beeldhouwkunst. Kunstenaars die met precisie een lichaam vormgeven naar perfectie.
-
Zoals het gezegde luidt: alle kleine beetjes helpen. En dat geldt ook letterlijk voor je uiterlijk. Ook al zijn je nagels maar een nihil onderdeel van je lichaam, ze kunnen veel doen voor je uitstraling.
-
Veel vrouwen hebben last van putjes en bobbeltjes op hun bovenbenen en buik. Zucht. Deze sinaasappelhuid ben je liever kwijt dan rijk. Zeker met de zomer op komst!
-
Als je aan deodorant denkt, denk je aan een spray, roller of stick. Maar wist je dat de poeder- en crèmedeodoranten steeds populairder worden? Deze varianten kennen verschillende voordelen, zoals minder kans op vlekken in je kleding en een betere geurbestrijding.
-
Denk eens na. Hoe vaak heb jij afgelopen zomer met dat scheermesje in je handen gestaan? En had je liever wat strakker in je vel gezeten?
-
De kans is groot dat je er steeds vaker over hoort: een laserbehandeling. Ben je zelf ook van plan om zo’n behandeling te nemen? Er zitten verschillende voordelen aan. Zo is het een veilige manier van haarverwijdering, waarna je niet meer hoeft te scheren of harsen.
-
Je kent dat wel: je bent flink afgevallen door goed op je voeding te letten en lekker te sporten. Alleen die laatste vetrandjes gaan maar niet weg.
-
In ons lichaam kunnen zich vervelende vetophopingen plaatsen. Bijvoorbeeld rondom onze taille, de heupen of in het gezicht. Zelfs als je sport kom je er maar moeilijk vanaf.
-
Lichaamshaar mag er zijn. Steeds meer vrouwen omarmen hun natuurlijke haargroei, bijvoorbeeld onder hun oksels of in hun intieme zone. Toch voelt het voor velen ook nog als ongewenste haargroei. Een gladde huid voelt comfortabeler aan, zowel letterlijk als figuurlijk.