
‘Eigenlijk is iedereen blij met een schaamlipcorrectie’
Een labiacorrectie is een verkleining van de binnenste schaamlippen. Deze kunnen bijvoorbeeld rekken of veranderen door een zwangerschap. ‘In principe is het een vrij standaard behandeling. Wat we altijd doen is een eerste beoordeling tijdens het intakeconsult. Ik vraag dan naar de klachten. Die kunnen puur cosmetisch zijn, maar ook medisch. We doen dan ook lichamelijk onderzoek, waarbij de patiënt een spiegel krijgt om ook mee te kijken. We bespreken dan wat er bedoeld wordt, wat mogelijk en wat reëel is,’ vertelt dr. Klaske Booij, plastisch chirurg bij Blooming.
Normaal
‘Veel mensen weten niet wat normale schaamlippen zijn,’ legt ze uit. ‘Als het er een beetje anders uitziet dan wat ze in de media zien, dan voelen ze zich abnormaal. Ik begin dan ook wel met zeggen dat het er normaal uitziet. Soms leg ik ook wel uit dat er weinig bekend is over de normale variatie van schaamlippen. Er is een onderzoek waaraan vijftig vrouwen zonder klachten deelnamen, waarbij de normale variatie van de schaamliplengte varieerde van 7 tot 50 millimeter.’
Reële klachten en wensen
Het is heel belangrijk om tijdens het consult te beoordelen of de klachten en wensen reëel zijn. Spontane pijn, bijvoorbeeld, komt nooit van te grote labia. Er moet dan onderzoek verricht worden naar een eventuele onderliggende oorzaak. Bij twijfel wordt iemand doorverwezen naar een gynaecoloog of psycholoog. Klaske: ‘Tijdens het lichamelijk onderzoek kijken we naar de aanleg, vorm en grootte van de schaamlippen. Er moet gewaarborgd worden dat er een natuurlijke vorm blijft en de schaamlippen kunnen niet te klein worden. Ze hebben namelijk een functie: het vochtig houden van de vagina. Tijdens het consult leg ik uit wat de ingreep inhoudt en bespreken we mogelijke complicaties, verwachtingen en leefregels.’
Aan de slag
De ingreep duurt gemiddeld een uur en wordt uitgevoerd terwijl de patiënt in beensteunen ligt. ‘Zo kan ik er goed bij en dit is voor de patiënt de meest ontspannen positie. Ik teken het gedeelte dat we gaan verwijderen af en laat de patiënt hierbij meekijken met een spiegel. Als die dan akkoord is, gaan we verdoven. Het gebied wordt lokaal verdoofd. Omdat het gebied zwelt door de verdoving, is dat tekenen zo belangrijk.’
Het herstelproces
Naderhand worden de wonden gesloten met oplosbare hechtingen. De patiënt krijgt maandverband mee en moet het dan twee weken rustig aan doen. Sommige vrouwen maken maandverbanden een beetje vochtig en leggen ze dan in de vriezer tegen de pijn. Na een dag mag je al kort douchen, na twee weken kom je op de eerste controle. ‘Vooral de eerste week is het gebied gevoelig. Toch komen de meeste patiënten op de eerste controle vrij goed binnen lopen, met weinig pijn,’ vertelt ze. ‘Gemiddeld drie tot zes weken mag er geen druk op het gebied uitgeoefend worden. Dit betekent niet sporten, fietsen en geen geslachtsgemeenschap. De eindcontrole is na drie maanden, vaak kun je dan pas het echte eindresultaat gaan zien.’
Samen stellen we realistische verwachtingen
Altijd transparant
Klaske: ‘Omdat ik eerlijk ben tijdens de intake over wat iemand van de operatie kan verwachten, voorkom ik teleurstellingen over het resultaat. Als ik iemand zie met irreële verwachtingen, geef ik dit aan tijdens het consult. Ik raad de behandeling dan af, omdat ik het resultaat dat de patiënt wil niet kan waarmaken. Eigenlijk is iedereen met de juiste indicatie blij met een schaamlipcorrectie. Het is cosmetisch fraaier en patiënten hebben vaak minder klachten. De meeste dames zeggen dat ze wilden dat ze het eerder hadden laten doen.’
Over Blooming Plastische Chirurgie
Wanneer je niet tevreden bent over een aspect van je uiterlijk, kun je dat in veel gevallen met plastische chirurgie laten corrigeren. Bij Blooming Plastische Chirurgie werken uitsluitend BIG-geregistreerde en vakbekwame plastisch chirurgen met jarenlange ervaring in de plastische chirurgie. Ze zijn allemaal lid van de NVPC en NVEPC, wat voor jou de garantie is dat je door een gekwalificeerde plastisch chirurg behandeld wordt die aan strenge kwaliteitseisen voldoet. Zo kun je altijd vertrouwen op het mooiste resultaat.
Behandelingen
Je kunt bij Blooming Plastische Chirurgie terecht voor onder andere een:
– ooglidcorrectie
– neuscorrectie
– facelift
– borstvergroting
– buikwandcorrectie
-
Altijd mooi, die strak gelakte nagels. Nagellak zorgt voor een verzorgde en vrouwelijke uitstraling. Het nadeel aan ‘gewone’ nagellak? Je stoot het er zo makkelijk af en met afgeknapte randjes ziet het geheel er toch een stukje minder verzorgd uit. Zo blijf je aan de gang met nagels lakken, en laten we eerlijk wezen: het is best een tijdrovende klus.
-
Schaamlipcorrecties zijn een cosmetische procedure die gericht zijn op het verkleinen of herstellen van de vorm van de schaamlippen. Hoewel deze procedure al enige tijd beschikbaar is, is het de laatste jaren steeds populairder geworden. De vraag blijft echter of schaamlipcorrecties nog steeds zo trending zijn en zullen blijven als een aantal jaar geleden.
-
We kennen ze maar al te goed: onze ‘probleemzones’. Het buikje dat maar niet weg te trainen is. Een woord als ‘lovehandles’ klinkt dan wel heel lief en romantisch, maar die zwembandjes rond je taille ben je liever kwijt dan rijk.
-
Een zwangerschap van negen maanden, een bevalling en een kraambed: een kind op de wereld zetten heeft een flinke impact op je lichaam. Dat merkte Kim (39) ook.
-
Het gebruik van klei heeft een lange geschiedenis. Bijna iedere bevolking heeft wel kleibehandelingen in hun (therapeutische) tradities. Maar wat is klei eigenlijk precies?
-
‘In mijn jeugd zwom ik graag en veel. En ’s zomers lag ik na het zwemmen ook graag eindeloos in de zon. Ik denk dat ik zo rond mijn 16de de eerste kuiltjes in mijn bovenbenen en billen ontdekte: cellulite’, vertelt Sterre. ‘Op mijn 25ste was die cellulite zó verergerd dat ik me niet meer in bikini durfde te vertonen.
-
Irritaties, bultjes en jeuk na het scheren: het was dagelijkse kost voor Kayleigh (23). Ze had van alles geprobeerd, maar niets hielp.
-
Je doet er alles aan om die laatste kilo’s eraf te krijgen. Maar wat als het volgen van een strak sportschema en een streng dieet niet meer helpt?
-
‘Een mommy make-over is in principe bedoeld voor vrouwen die vaak een zwangerschap hebben doorgemaakt en last hebben van slapte in de buik of borsten. Ze hebben bijvoorbeeld een vullingsprobleem van de borsten.
-
Is het nú alweer tijd om te epileren? Het voelt alsof je vorige sessie pasgeleden al was geweest. Toch pak je het apparaat er maar weer bij. Liever nu een nieuwe epileerbeurt dan het gevoel hebben dat de haren steeds zichtbaarder worden… Voor veel vrouwen is het een constant terugkerend ‘dingetje’: het ontharen.