Stemproblemen

Als stemproblemen je de mond snoeren

Je stemgeluid verraadt veel: je karakter, achtergrond, opvoeding en fysieke gesteldheid. Verrassend, niet? Onze stem is dus een belangrijke indicator bij de vorming van een eerste indruk. Je stem identificeert je van een afstand, onderscheidt je van anderen en onthult hoe je je voelt. Maar wat als praten je zoveel energie kost dat je er last van krijgt?

Stemproblemen

Het geluid van je stem ontstaat wanneer er lucht uit je longen langs je stembanden gaat en deze laat trillen. Je stembanden zijn bedekt met een beetje slijmvlies en gaat met behulp van spieren open en weer dicht. Met ademhalen staan je stembanden bijvoorbeeld een beetje open, zodat er genoeg lucht doorheen kan stromen. Bij het praten versmallen je stembanden, zodat de lucht die langs je stembanden stroomt de banden doet trillen. Hierdoor ontstaat geluid. Door je keel-, mond- en neusholte wordt het geluid versterkt. Met je mond maak je verschillende klanken. Klinkt heel logisch en praten is voor de meeste mensen dan ook een vanzelfsprekendheid. Maar wat als stemproblemen je daadwerkelijk de mond snoeren?

Iedereen heeft weleens last van zijn keel, maar als praten zoveel energie kost dan is er iets niet in orde

Slecht gebruik van stemmechanisme

Ben je vaak hees, kost praten je veel energie of heb je het gevoel dat er iets in je keel hangt: het zogenaamde ‘globusgevoel’? Dan kun je weleens baat hebben bij een logopedische behandeling. Logopedist Maltie, gespecialiseerd in functionele stemproblematiek, legt uit: ‘Mensen verwachten niet dat deze klachten te maken hebben met een stemprobleem. Toch hebben voornamelijk personen met een pratend beroep, drukke of expressieve mensen een verhoogde kans om problemen met de stem op te lopen. Bij een functioneel stemprobleem wordt het stemmechanisme niet goed gebruikt. Dit kan allerlei oorzaken hebben. Er wordt door de logopedist dan ook altijd een persoonlijk behandelplan opgesteld.’

Spanning op de stem

Stemproblemen verhelp je helaas niet met een enkele oefening. Het betreft een complexe behandeling, waarin de logopedist veel van de cliënt wil weten. Allereerst moet een medische oorzaak worden uitgesloten. Vervolgens wordt gekeken naar je houding en naar het moment waarop de klachten voorkomen, en worden er vragen gesteld over je thuis- en werksituatie. Zo kan worden bepaald wanneer de spanning op de stem toeneemt.

Behandeling

Maltie: ‘Het is belangrijk om de juiste belasting te bepalen. Dit verschilt per persoon. Ik stel daarom bij de aanvang van een behandeltraject een aantal persoonlijke vragen over de invulling van je dagelijks leven. Het traject start vrijwel altijd met het verbeteren van de houding. Je stem heeft namelijk veel te maken met de spieren in je gezicht, nek en rug. Staat hier veel spanning op, en dan bestaat er een grote kans dat je problemen krijgt met je stem. Alle spieren zijn immers met elkaar verbonden. Door oefeningen als ‘bubbelen’, waarbij trillingen in de keel ontstaan, worden de spieren versoepeld. Het doel van het behandeltraject is uiteindelijk het verminderen van de stemklacht. ‘Ik geloof oprecht dat maatwerk de sleutel is tot een succesvolle behandeling’, sluit Maltie af.

Datum: 29 november 2018