
Als stemproblemen je de mond snoeren
Je stemgeluid verraadt veel: je karakter, achtergrond, opvoeding en fysieke gesteldheid. Verrassend, niet? Onze stem is dus een belangrijke indicator bij de vorming van een eerste indruk. Je stem identificeert je van een afstand, onderscheidt je van anderen en onthult hoe je je voelt. Maar wat als praten je zoveel energie kost dat je er last van krijgt?
Stemproblemen
Het geluid van je stem ontstaat wanneer er lucht uit je longen langs je stembanden gaat en deze laat trillen. Je stembanden zijn bedekt met een beetje slijmvlies en gaat met behulp van spieren open en weer dicht. Met ademhalen staan je stembanden bijvoorbeeld een beetje open, zodat er genoeg lucht doorheen kan stromen. Bij het praten versmallen je stembanden, zodat de lucht die langs je stembanden stroomt de banden doet trillen. Hierdoor ontstaat geluid. Door je keel-, mond- en neusholte wordt het geluid versterkt. Met je mond maak je verschillende klanken. Klinkt heel logisch en praten is voor de meeste mensen dan ook een vanzelfsprekendheid. Maar wat als stemproblemen je daadwerkelijk de mond snoeren?
Iedereen heeft weleens last van zijn keel, maar als praten zoveel energie kost dan is er iets niet in orde
Slecht gebruik van stemmechanisme
Ben je vaak hees, kost praten je veel energie of heb je het gevoel dat er iets in je keel hangt: het zogenaamde ‘globusgevoel’? Dan kun je weleens baat hebben bij een logopedische behandeling. Logopedist Maltie, gespecialiseerd in functionele stemproblematiek, legt uit: ‘Mensen verwachten niet dat deze klachten te maken hebben met een stemprobleem. Toch hebben voornamelijk personen met een pratend beroep, drukke of expressieve mensen een verhoogde kans om problemen met de stem op te lopen. Bij een functioneel stemprobleem wordt het stemmechanisme niet goed gebruikt. Dit kan allerlei oorzaken hebben. Er wordt door de logopedist dan ook altijd een persoonlijk behandelplan opgesteld.’
Spanning op de stem
Stemproblemen verhelp je helaas niet met een enkele oefening. Het betreft een complexe behandeling, waarin de logopedist veel van de cliënt wil weten. Allereerst moet een medische oorzaak worden uitgesloten. Vervolgens wordt gekeken naar je houding en naar het moment waarop de klachten voorkomen, en worden er vragen gesteld over je thuis- en werksituatie. Zo kan worden bepaald wanneer de spanning op de stem toeneemt.
Behandeling
Maltie: ‘Het is belangrijk om de juiste belasting te bepalen. Dit verschilt per persoon. Ik stel daarom bij de aanvang van een behandeltraject een aantal persoonlijke vragen over de invulling van je dagelijks leven. Het traject start vrijwel altijd met het verbeteren van de houding. Je stem heeft namelijk veel te maken met de spieren in je gezicht, nek en rug. Staat hier veel spanning op, en dan bestaat er een grote kans dat je problemen krijgt met je stem. Alle spieren zijn immers met elkaar verbonden. Door oefeningen als ‘bubbelen’, waarbij trillingen in de keel ontstaan, worden de spieren versoepeld. Het doel van het behandeltraject is uiteindelijk het verminderen van de stemklacht. ‘Ik geloof oprecht dat maatwerk de sleutel is tot een succesvolle behandeling’, sluit Maltie af.
-
Langzaam loopt het getalletje op je weer-app alsmaar een beetje op en maakt het regenwolkje plaats voor een stralend zonnetje. Heerlijk!
-
Peter (46) had al jaren last van zijn rug. Als rij-instructeur had hij toch vooral een zittend beroep en dat was niet bepaald bevorderlijk voor zijn klachten. Hij probeerde na zijn werk wel wat aan beweging te doen, maar zijn klachten begonnen hem daarin steeds meer te beperken.
-
Als je regelmatig ’s nachts wakker wordt van pijn of tintelingen in je hand, en schudden helpt niet meer, dan is de kans groot dat je een zogenaamd ‘Carpale Tunnel Syndroom’ (CTS) hebt.
-
Je voeten gebruiken is zo vanzelfsprekend. Vaak merk je pas hoe belangrijk je voeten zijn wanneer er een klacht tevoorschijn komt. Een medisch pedicure biedt gelukkig de oplossing voor verschillende voetklachten.
-
Ineens kwam het weer opzetten: gezichtsvelduitval. Annemarie wreef over haar voorhoofd. Nog even en dan zou die afschuwelijke hoofdpijn weer op komen zetten.
-
Hyperthermie kan een zinvolle uitbreiding zijn bij het behandelen van ziekten zoals kanker. De behandeling helpt de werking van bestraling en/of chemotherapie te versterken, om de tumor of het kankergezwel optimaal aan te pakken.
-
Iedereen kan het begrijpen, dat wanneer je kanker hebt je alles wil aangrijpen om beter te worden. Vandaag de dag zijn er ook verschillende behandelwijzen die uitgevoerd en gecombineerd kunnen worden.
-
Wanneer jij of een naaste te maken heeft met kanker, is dat vaak een heftige ervaring. Logischerwijs wil je alles op alles zetten om te genezen. Daarvoor kunnen verschillende behandelmethoden ingezet worden.
-
Toen Evelien (43) de eerste keer gediagnosticeerd werd met borstkanker, zat de schrik er goed in. ‘Maar ik was ook heel overtuigd dat het goed zou komen. Ik weet niet waar dat vandaan kwam’, vertelt ze. ‘Misschien is het mijn optimistische natuur.
-
Onderzoek naar het toepassen en de werkzaamheid van hyperthermie stopt nooit. Met nieuwe onderzoeken worden alsmaar meer toepassingen, werkingen en resultaten van hyperthermie bij het bestrijden van impactvolle ziekten zoals kanker, bevonden.