
BSR: alles wat je altijd al wilde weten
Veel mensen kampen met algemene klachten die maar niet over lijken te willen gaan. In het medische circuit is er geen duidelijk aanwijsbare oorzaak voor te vinden en vaak blijft het daar dan ook bij. Met uitspraken als ‘het kan vanzelf weer overgaan’ of ‘je zult ermee moeten leren leven’ kun je niet zoveel. Toch kunnen er in veel van die gevallen wel mooie en bijzondere resultaten worden behaald met Body Stress Release (BSR). Judith van der Knaap beantwoordt vragen over wat BSR nu precies inhoudt.
Wat is BSR nu eigenlijk precies?
BSR staat voor Body Stress Release. Heel letterlijk betekent dat: lichaamsspanning loslaten. En dat is dus ook precies wat het is. Niets meer en niets minder. Door allerlei oorzaken – zowel fysiek als mentaal, maar ook door irriterende stoffen of allergieën – kan spanning ontstaan. Deze zet zich vast in je spieren en het bindweefsel. Dat is een automatische reflex. Je lichaam bouwt spanning op, waardoor zenuwbanen onder druk komen te staan en signalen je hersenen niet (voldoende) kunnen bereiken. Hierdoor kunnen je hersenen niet adequaat reageren en ontstaan er blokkades. Met BSR zorg ik ervoor dat die lichaamsspanning wordt losgelaten, waardoor de blokkades weer worden opgeheven en de balans zich kan herstellen.
Is dat niet zweverig?
Nee hoor, er is niets zweverigs aan. Het kan wel voorkomen dat de blokkade op een heel andere plek zit dan waar je de pijn voelt. Dat komt omdat BSR het lichaam als geheel bekijkt. Alles staat met elkaar in verbinding. Klachten in je benen of met de spijsvertering kunnen bijvoorbeeld hun oorsprong vinden in je onderrug. BSR is een puur fysieke techniek die je lichaam activeert en ondersteunt om zichzelf weer te herstellen.
Voor wie is het geschikt?
Het mooie van BSR is dat het voor iedereen geschikt is. Ik behandel zelfs baby’s, maar ook mensen van hoge leeftijd. Het is dus voor jong en oud.
Zijn de behandelingen pijnlijk?
Nee, en daarom is BSR zelfs geschikt voor baby’s en jonge kinderen. Ik geef met mijn duimen of handen kleine, lichte impulsen. Ik doe het gewoon terwijl je je kleding nog aan hebt. De behandeling is dus absoluut niet pijnlijk of vervelend.
Het mooie van BSR is dat het voor iedereen geschikt is
Bij wat welke klachten kun je met BSR iets betekenen?
Dat is heel breed. Hierbij kun je onder meer denken aan:
- hoofdpijn
- rugklachten
- nekklachten
- schouderproblemen
- menstruatie- en overgangsklachten
- burn-out
- whiplash
- tintelingen of gevoelloosheid
- bekkeninstabiliteit
- brandend maagzuur
- darmklachten
- groeipijnen
- huilbaby’s
- bedplassen
- en nog veel meer
Hoeveel behandelingen zijn er gemiddeld nodig?
Dat hangt van de klacht af en hoelang iemand er al mee rondloopt. Of anders gezegd: hoe lang die lichaamsspanning er al zit. Jonge kinderen, bijvoorbeeld een huilbaby of een kindje met slaapproblemen, hebben soms al aan één sessie genoeg, terwijl er bij iemand die al jaren pijn ervaart, vaak meerdere behandelingen nodig zijn.
Wordt het vergoed door de zorgverzekeraar?
BSR wordt door verschillende zorgverzekeraars (deels) vergoed wanneer je aanvullend verzekerd bent. Informeer, om vervelende verrassingen achteraf te voorkomen, bij je zorgverzekeraar of jij ook voor een vergoeding in aanmerking komt.
-
Na een intensieve training of een zware wedstrijd heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. Spierpijn, vermoeidheid en kleine blessures kunnen je prestaties belemmeren en je trainingstraject verstoren.
-
Ondergoed is niet meer alleen functioneel, het is uitgegroeid tot een fashion statement. Waar we vroeger simpelweg keken naar praktische oplossingen, zien we nu een duidelijke trend: comfort én stijl gaan hand in hand. De nieuwste collecties combineren zachte, ademende stoffen met trendy designs.
-
Heb je last van pijnklachten in je rug, nek of schouders, of ben je vaak vermoeid en/of misselijk? De oorzaak zou een gewrichtsblokkade kunnen zijn in je wervelkolom. Dit is met verschillende technieken goed te behandelen.
-
Hoofdpijn is een klacht die veel verschillende oorzaken kan hebben. Meestal trekt de pijn snel weer weg, maar in sommige gevallen blijft de pijn dagen, soms weken aanhouden. Dat is vaak erg belemmerend.
-
Voetreflextherapeut Krista: ‘Ik kreeg een telefoontje van Anna en zij vertelde me dat ze al tijden last van haar buik had. Een opgeblazen gevoel en daarbij pijn tot in haar onderrug. Naar het toilet gaan was lastig. Ze zat niet lekker in haar vel en wilde hiervan af.
-
Een bad nemen is een ontspannend moment voor je lichaam en geest. Daarnaast verbetert het ook je doorbloeding omdat je vaten door de warmte uitzetten.
-
Het nieuwe jaar staat voor deur en de goede voornemens worden weer uit de kast gehaald. In een wereld waarin fastfood en bewerkte producten de norm lijken te zijn, zijn bewuste keuzes in voeding belangrijker dan ooit. Wij helpen je daarom een eindje op weg met die goede voornemens over gezonder leven.
-
Heb je voetklachten, zoals pijn aan de bal van je voet of aan je hiel? Of heb je misschien te maken met een voetafwijking, zoals platvoeten, hielspoor, hallux valgus of holvoeten? Ook in het geval van diabetes of reuma kun je pijnlijke voeten krijgen.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.