chlorella

Wat weet jij al over… Chlorella?

Af en toe kom je iets tegen dat wel heel bijzonder is, zoals chlorella bijvoorbeeld. Chlorella is een groene zoetwater alg met een indrukwekkend arsenaal aan voedingsstoffen. Het is, met een geschatte leeftijd tussen de een en twee miljard jaar, een van de oudste levensvormen op aarde. De alg heeft zich sindsdien vrijwel overal op aarde verspreid en het overleven in de meest woeste plekken van de natuur heeft chlorella tot een uniek voedingsmiddel gemaakt.

Wat is chlorella?

De naam chlorella is een samenvoegsel van het Griekse woord “chloros” (groen) en het Latijnse woord “ella” (klein). Door de ongekende eigenschappen heeft chlorella in Japan inmiddels elk voedingssupplement achter zich gelaten en staat qua verkoop op de eerste plaats. Chlorella behoort niet voor niets tot de ‘superfoods’.

Bloedbouwer

Allereerst bevat de groene alg een hoog gehalte aan chlorofyl (2-3%). Dit is de hoogste voedingsbron van chlorofyl op aarde. Chlorofyl kun je vergelijken met plantenbloed, wat groen is door het aanwezige magnesium. Hoe groener een plant, hoe meer chlorofyl en daarmee magnesium het bevat. Dit in tegenstelling tot hemoglobine, wat ‘ons’ bloed is en rood is door ijzer. Enorm magnesiumrijk dus, die chlorella. Chlorofyl werkt melkzuurverlagend, waardoor het heel geschikt is voor sporters. Omdat chlorofyl zoveel op hemoglobine lijkt, kan het als bouwsteen hiervoor gebruikt worden. Denk aan bloedarmoede of bij sport wanneer je extra bloed nodig hebt. Daarnaast bevat chlorella veel eiwit, tot wel 25%, wat overeenkomt met de hoeveelheid in vlees en vis.

Chlorella is een uniek en oeroud voedingsmiddel… Maar wat doet het precies?

Natuurlijke detox

Chlorella bevat glutathion, een belangrijke ontgifter voor de lever en de longen. Glutathion is ook in staat andere antioxidanten zoals vitamine C te ‘recyclen’. Glutathion werkt sterk op het ontgiften van zware metalen, handig als je hier tijdens je werk aan blootgesteld wordt. Denk aan brandvertragers bij meubelen, inkt van kassabonnetjes en lasdampen. Ook heeft het algje een reinigend effect op de darmen en werkt als een natuurlijke inwendige deodorant vanwege het vermogen onprettige lichaamsgeurtjes te neutraliseren.

Kwaliteit

Ga niet voor de goedkoopste, maar voor de beste variant. Chlorella wordt vaak verarmd met vulmiddelen. Om de zuiverheid eenvoudig te testen is het zuigen op een tabletje voldoende. Als de smaak niet bitter wordt en het tablet niet aan het gehemelte blijft plakken is de kwaliteit goed. Ongewenste bindmiddelen hebben namelijk de neiging vast te plakken. Van alle soorten is de chlorella sorokiniana superieur.

Dosering

De adviesdosering bedraagt tussen de 5 en de 20 gram per dag, maar de meeste gezonde gebruikers merken dat een dagelijkse inname van 10 gram optimaal is. Bouw het rustig op, ook als je een kuur doet. Chlorella heeft zo’n sterk ontgiftende werking dat je er even aan moet wennen. Daarnaast is het om dezelfde reden erg belangrijk voldoende water te drinken om klachten als hoofdpijn te voorkomen. Neem chlorella niet tegelijk in met koffie of zwarte thee. Dit kan de opname van de aanwezige mineralen remmen, zoals ijzer.

Conclusie

Chlorella is geen voedingssupplement, maar een van de meest waardevolle voedingsmiddelen op aarde. Kies de juiste variant, zuiverheid en methode voor een optimaal resultaat. Chlorella is veilig en gezond! Nieuwsgierig geworden? Laat je gerust informeren in een van onze winkels.

Datum: 18 maart 2022