Cholesterol: vaak verkeerd begrepen
Weinig onderwerpen zijn zo verwarrend als cholesterol! En dat is jammer, want cholesterol heeft wel degelijk veel te maken met het voorkomen van hart- en vaatziekten. Maar niet op de manier waarop je zou verwachten. Want cholesterol is een van de meest gezonde dingen die je je maar kunt voorstellen. Dus hoe zit het nou écht? Lees verder en ontdek het!
Wat is cholesterol?
Cholesterol is een belangrijk vettig stofje dat voor 80% door het lichaam wordt aangemaakt. Je leest het goed: we maken het grotendeels zelf aan. Eet je een keer iets met veel cholesterol, dan zal je lichaam minder aanmaken tot je precies voldoende hebt om je taken te verrichten: taken die te maken hebben met libido, vruchtbaarheid en stressbestendigheid. Ook oestradiol, testosteron, progesteron en het (anti)stresshormoon cortisol worden gemaakt van cholesterol.
Functies
Het lichaam heeft cholesterol dus nodig, het vervult een aantal belangrijke functies. Cholesterol fungeert in ons lijf als:
Antidepressiva
De hersenen en celmembranen bestaan voor het grootste gedeelte uit cholesterol. “The fatter the better” geldt zeker voor de hersenen en cellen want die kunnen vervolgens met gelukshormonen communiceren!
Weerstand
Cholesterol doodt virussen, bacteriën en schimmels. Om deze reden schiet de cholesterolspiegel vaak omhoog wanneer we een infectie hebben.
Vetvertering
Wanneer cholesterol terug wordt gebracht naar de lever wordt het omgezet in gal. Vervolgens helpt de gal weer vet opnemen uit de nieuwe maaltijd.
The fatter the better
Reparatie van bloedvaten
Cholesterol werkt als een soort stopverf bij rafelige bloedvaten. Dat wil zeggen dat deze vetachtige stof een beschermende laag smeert op de beschadigde stukken bloedvat.
Er is geen slecht cholesterol
Cholesterol is vet en ons bloed bestaat uit water. Dit gaat niet samen, daarom wordt dit vet vervoerd in eiwit-achtige bolletjes dat het op de plaats van bestemming brengt. Dit zijn LDL en HDL. LDL stuurt cholesterol het lichaam in en HDL haalt het weer terug naar de lever. Er bestaat dus geen “slecht” cholesterol, want beide zijn nodig in je lichaam. Het grote probleem met cholesterol heeft niets met de stof zelf te maken maar met onze bloedvaten. Deze kunnen beschadigen en vervolgens gaat cholesterol proberen de gaten te dichten. Stel je voor dat je elke keer bij brand de brandweer ziet staan. Zou je ze willen wegsturen en het huis laten afbranden? Je zult begrijpen dat de brandweer juist de brand wil blussen. Heel veel mensen hebben ontstekingen en schade aan bloedvaten en dat is meestal de oorzaak van een te hoog cholesterol.
Oplossing
Veel mensen hebben tekorten in de voeding waardoor er schade aan de bloedvaten ontstaat. Je hebt beschermende stoffen die we antioxidanten noemen. Denk aan vitamine C, zink en selenium. Maar de belangrijkste beschermers zijn vitamine B11 en B12. Veel mensen hebben een B12 tekort en dit is moeilijk waar te nemen in een test van de huisarts. Daarom is een combi van B11 en B12 onmisbaar als je cholesterolproblemen hebt. Ten slotte is een eiwittekort in je voeding een groot risico. Je bloedvaten bestaan uit collageen, een soort elastisch eiwit en je hebt ook eiwit nodig om collageen te maken. Dus een goede multi, B12 complex en collageenpoeder zou geweldig zijn om je cholesterolspiegel te verbeteren.
Advies
Natuurlijk heb je enorm veel keus en kwaliteitsverschil. Bij De Rode Pilaren wordt er tijd voor je genomen om je het beste advies te geven. Uiteindelijk is maatwerk en aandacht voor jouw gezondheid het allerbelangrijkst.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.
-
Midden in de nacht word je badend in het zweet wakker. Tijdens een vergadering probeer je achteloos de druppels van je voorhoofd te vegen, maar je weet dat dat slechts een tijdelijke oplossing is.
-
Het verhaal van Mirthe (54): ‘Toen ik relatief jong was, heb ik mijn moeder verloren. Met haar heb ik dan ook nooit kunnen praten over de overgang. Dat was echt een gemis, want ik had nooit verwacht dat het me zo moeilijk zou vallen.