Concentratieproblemen: hoe houd ik mijn focus vast?
Het was voor Marieke altijd een ‘dingetje’: geconcentreerd bezig zijn met een grote opdracht. Er is ook zoveel afleiding te vinden. Even op je telefoon kijken, even over social media scrollen of toch nog maar even een nieuw kopje koffie zetten. En voor ze het wist was het dan weer uren later. Haar vraag was: kon ik iets doen om haar concentratie te verbeteren?
Concentratie: fysiek of niet?
Het verbeteren van de concentratie is een erg interessante hulpvraag. Het is eigenlijk niet fysiek: of je bent geconcentreerd bezig, of je laat je vaak afleiden. Het is daarentegen wél mogelijk om de beste voorwaarden te scheppen om je concentratie zo hoog mogelijk te houden. Dit lukt deels door alle afleidingen weg te halen en deels door het dromerige aspect binnen de perken te houden. Dit laatste is gelukkig wel fysiek te beïnvloeden.
Blokkade bij je suikerspiegel
Iets wat ik vaak zie bij mensen die problemen hebben om geconcentreerd te blijven werken, is vermoeidheid. Je vraagt veel van je lichaam wanneer je een langere tijd achter je computer zit en daarbij continu in je opperste concentratie werkt. Vermoeidheid zorgt ervoor dat je lichaam hier moeilijk toe in staat is, en je je laat afleiden. Je kunt je veel beter concentreren als je fit bent.
Vermoeidheid kan verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de suikerspiegel uit balans is of dat je (bij)nieren niet optimaal werken. Een verstoorde suikerspiegel leidt onder andere tot een verminderde concentratie en vaak een vermoeid gevoel.
Weer afgeleid tijdens het werk? De oplossing ligt klaar…
Opheffen van de blokkade
Bij Marieke ontdekte ik een blokkade bij haar zevende borstwervel, waardoor haar suikerspiegel uit balans was. Een stabiele suikerspiegel is mede afhankelijk van de zenuwaansturing naar je pancreas via de zevende borstwervel. Daarnaast kan ook de informatieoverdracht naar de darmen via de eerste lendenwervel een rol spelen. We zijn daarom bezig gegaan om haar darmflora en haar pancreas te beïnvloeden om deze blokkades te herstellen.
Invloed van je slaapcycli
Vermoeidheid is een klacht waar ik vaak vragen over krijg. Naast eventuele blokkades kijk ik tijdens het behandeltraject mede naar het slaappatroon. Tijdens je nachtrust ga je meerdere keren de slaapcycli door. Je spreekt pas van effectieve slaap als het lukt om alle vijf fases volledig door te gaan. Het kan zijn dat je lichaam niet goed in zijn diepe slaap komt, of dat je te weinig cycli doormaakt om genoeg nachtrust te krijgen. Hierdoor kunnen je concentratieproblemen ook verminderen.
Energieker en alerter
Samen in overleg met Marieke werd gedurende het behandeltraject bij Heilpraktiker Chirotherapie Eising het resultaat van de behandeling bijgehouden en werd er doorgevraagd hoe zich in haar totaliteit voelde. We zagen al snel verbeteringen in haar energielevel en ze voelde zich over het algemeen een stuk beter. Ze was opgewekter en alerter. En ja, haar concentratie verbeterde ook langzaam. Trots vertelde ze hoe ze steeds meer gedaan kreeg en het positieve gevoel wat haar daarbij nog extra opleverde. Dat was natuurlijk prachtig om te horen.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.
-
Midden in de nacht word je badend in het zweet wakker. Tijdens een vergadering probeer je achteloos de druppels van je voorhoofd te vegen, maar je weet dat dat slechts een tijdelijke oplossing is.
-
Het verhaal van Mirthe (54): ‘Toen ik relatief jong was, heb ik mijn moeder verloren. Met haar heb ik dan ook nooit kunnen praten over de overgang. Dat was echt een gemis, want ik had nooit verwacht dat het me zo moeilijk zou vallen.