De ideale werkplek: meer gezondheid op de werkvloer
Die ene opdracht moet toch echt even af: urenlang zit je achter elkaar op dezelfde plek op het toetsenbord te tikken. Steeds verder voorovergebogen, met je nek en rug in steeds meer onprettige hoeken. Pas wanneer je opstaat, merk je dat je spieren en gewrichten flink beginnen te klagen.
Veel mensen besteden lange tijd achter de computer op hun werkplek. Maar een verkeerde werkplek kan tot allerlei problemen leiden, zoals fysieke klachten en moeite met concentratie. Hoe kun je een werkplek creëren waar je iedere dag prettig aan kunt werken? IQ Balance geeft advies!
1. Ruim de werkplek op
Opgeruimd bureau, opgeruimde geest. Je hoort het misschien vaker, maar het werkt écht: een opgeruimd bureau werkt veel fijner dan een bureau waar allerlei papieren en voorwerpen liggen. Dit leidt alleen maar tot afleiding, of juist het gevoel dat je het nog moet opruimen. Onrust, dus. Er is niets zo vervelend dan je proberen te concentreren terwijl er iets anders om je aandacht vraagt!
2. Let op het daglicht
Wist je dat daglicht rechtstreeks invloed heeft op je energieniveau? Wanneer je te weinig natuurlijk daglicht op je werkplek hebt, krijg je ook minder energie. Dit komt doordat je lichaam melatonine aan gaat maken. Je lichaam krijgt eigenlijk het signaal: het is donker, tijd om naar bed te gaan. Terwijl je juist bezig moest aan die ene opdracht!
3. Een goed afgesteld bureau en bijbehorende stoel
Ben je iemand die vaak voorovergebogen over je computer zit? Dat is een houding die je tijdelijk volhoudt. Na verloop van tijd, wanneer je bijvoorbeeld uren in die houding verkeert, kan dit tot veel lichamelijke klachten leiden. Een goed afgesteld bureau, correct zitten en een stoel op de juiste hoogte zijn erg belangrijk. Beide voeten op de grond, knieën in hoeken van 29 graden.
Hoe zorg jij voor een goede werkplek?
4. Ergonomische accessoires
Wist je dat er veel alternatieven bestaan voor bepaalde spullen die het comfort van je werkplek kunnen verbeteren? Zo hoef je niet meteen een nieuwe stoel te kopen als deze je rug niet goed ondersteunt, je kunt ook een rugkussentje hiervoor kopen. Er bestaan ook ergonomische muizen en toetsenborden, om te zorgen voor een prettige houding.
5. Zorg voor een aparte pauzeruimte
Dit is een onderschat punt, maar wel een belangrijke. Zorg voor een aparte plek waar je even rust kunt nemen. Het verhoogt je productiviteit om even niet achter je bureau te zitten, maar juist ergens anders. Een aparte plek maakt dat je even van je werkplek weg bent en weer met frisse energie door kunt gaan zodra je
Wil je hulp bij het afstellen?
IQ Balance biedt een werkplekonderzoek aan om te kijken of er verbeteringen mogelijk zijn. We geven hierbij advies op de werkvloer om de best werkbare situatie te creëren. Een gezonde werkplek is essentieel, zet daarop vandaag nog de eerste stap om die te regelen!
Neem contact met ons op voor meer informatie of om een afspraak te maken.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.
-
Midden in de nacht word je badend in het zweet wakker. Tijdens een vergadering probeer je achteloos de druppels van je voorhoofd te vegen, maar je weet dat dat slechts een tijdelijke oplossing is.
-
Het verhaal van Mirthe (54): ‘Toen ik relatief jong was, heb ik mijn moeder verloren. Met haar heb ik dan ook nooit kunnen praten over de overgang. Dat was echt een gemis, want ik had nooit verwacht dat het me zo moeilijk zou vallen.