Die opvliegers waren vreselijk!
Jannie heeft vroeger vaak smalend gelachen als haar moeder zich met een rood en bezweet hoofd koelte toe wapperde wanneer ze een opvlieger had. Eerlijk gezegd vond ze dat haar moeder zich een beetje aanstelde. Zó erg kon dat toch niet zijn? Iedereen had het toch weleens warm, maar daarom hoefde je je toch niet meteen zo aan te stellen? Tegenwoordig denkt Jannie regelmatig, met het schaamrood op haar kaken, terug aan die periode en hoe ze als puber over haar moeder oordeelde. De overgang, en dan met name die opvliegers, heeft ze flink onderschat.
Een golf van warmte
Die eerste keer dat ze een opvlieger kreeg, weet ze nog precies. Ze was op haar werk en zat zich juist voor te bereiden op een belangrijke vergadering. Ineens voelde ze een golf van warmte vanuit haar tenen naar haar hoofd stromen. Onmiddellijk sloegen de vlammen haar uit en begon ze hevig te transpireren. Iedere porie van haar huid leek zich met een zweetdruppeltje te vullen. Ze voelde het in straaltjes langs haar hoofd en over haar rug lopen. Haar kleding plakte aan haar huid en ze voelde zich hoogst opgelaten.
Nachtelijke zweetaanvallen
Het bleef niet bij die ene keer. Nee, de opvliegers namen al snel in aantal toe. Op ‘piekdagen’ kreeg ze er soms zelfs een stuk of tien. Het maakte haar onzeker, omdat ze zich door al dat transpireren niet fris voelde en bang was dat ze onaangenaam rook. Maar de nachten waren misschien nog wel het allerergst. Bijna elke nacht werd ze badend in het zweet wakker. Vaak ging ze even uit bed om droge nachtkleding aan te trekken. Door die ‘gebroken nachten’ rustte ze niet goed uit. Haar nachtelijke zweetaanvallen zorgden voor vermoeidheid overdag en vervelende stemmingswisselingen.
Hormonale disbalans
Via via kwam Jannie bij mij terecht. Tijdens het intakegesprek legde ik haar uit dat overmatig zweten meestal ontstaan door een disbalans in je hormoonproductie of je immuunsysteem, met daaraan gekoppeld een verzuring van je lichaam. Dat is ook de reden dat je zweet een penetrante geur gaat verspreiden.
Overgang
Om de hoofdoorzaak te achterhalen die dit probleem specifiek bij Jannie veroorzaakte, heb ik eerst haar wervelkolom nauwkeurig onderzocht. Ik kan hier veel aan aflezen en zie precies welk orgaan het meest onder spanning staat en dus een ondersteuning als reiniging of stimulatie van zijn functie nodig heeft. Tijdens de overgang daalt de productie van de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron die je menstruatie regelden. De hormoonproductie is dus verstoord en je lichaam moet zich daaraan zien aan te passen.
Door die ‘gebroken nachten’ rustte ze niet goed uit
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.
-
Midden in de nacht word je badend in het zweet wakker. Tijdens een vergadering probeer je achteloos de druppels van je voorhoofd te vegen, maar je weet dat dat slechts een tijdelijke oplossing is.
-
Het verhaal van Mirthe (54): ‘Toen ik relatief jong was, heb ik mijn moeder verloren. Met haar heb ik dan ook nooit kunnen praten over de overgang. Dat was echt een gemis, want ik had nooit verwacht dat het me zo moeilijk zou vallen.