opvliegers

Die opvliegers waren vreselijk!

Jannie heeft vroeger vaak smalend gelachen als haar moeder zich met een rood en bezweet hoofd koelte toe wapperde wanneer ze een opvlieger had. Eerlijk gezegd vond ze dat haar moeder zich een beetje aanstelde. Zó erg kon dat toch niet zijn? Iedereen had het toch weleens warm, maar daarom hoefde je je toch niet meteen zo aan te stellen? Tegenwoordig denkt Jannie regelmatig, met het schaamrood op haar kaken, terug aan die periode en hoe ze als puber over haar moeder oordeelde. De overgang, en dan met name die opvliegers, heeft ze flink onderschat.

Een golf van warmte

Die eerste keer dat ze een opvlieger kreeg, weet ze nog precies. Ze was op haar werk en zat zich juist voor te bereiden op een belangrijke vergadering. Ineens voelde ze een golf van warmte vanuit haar tenen naar haar hoofd stromen. Onmiddellijk sloegen de vlammen haar uit en begon ze hevig te transpireren. Iedere porie van haar huid leek zich met een zweetdruppeltje te vullen. Ze voelde het in straaltjes langs haar hoofd en over haar rug lopen. Haar kleding plakte aan haar huid en ze voelde zich hoogst opgelaten.

Nachtelijke zweetaanvallen

Het bleef niet bij die ene keer. Nee, de opvliegers namen al snel in aantal toe. Op ‘piekdagen’ kreeg ze er soms zelfs een stuk of tien. Het maakte haar onzeker, omdat ze zich door al dat transpireren niet fris voelde en bang was dat ze onaangenaam rook. Maar de nachten waren misschien nog wel het allerergst. Bijna elke nacht werd ze badend in het zweet wakker. Vaak ging ze even uit bed om droge nachtkleding aan te trekken. Door die ‘gebroken nachten’ rustte ze niet goed uit. Haar nachtelijke zweetaanvallen zorgden voor vermoeidheid overdag en vervelende stemmingswisselingen.

Hormonale disbalans

Via via kwam Jannie bij mij terecht. Tijdens het intakegesprek legde ik haar uit dat overmatig zweten meestal ontstaan door een disbalans in je hormoonproductie of je immuunsysteem, met daaraan gekoppeld een verzuring van je lichaam. Dat is ook de reden dat je zweet een penetrante geur gaat verspreiden.

Overgang

Om de hoofdoorzaak te achterhalen die dit probleem specifiek bij Jannie veroorzaakte, heb ik eerst haar wervelkolom nauwkeurig onderzocht. Ik kan hier veel aan aflezen en zie precies welk orgaan het meest onder spanning staat en dus een ondersteuning als reiniging of stimulatie van zijn functie nodig heeft. Tijdens de overgang daalt de productie van de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron die je menstruatie regelden. De hormoonproductie is dus verstoord en je lichaam moet zich daaraan zien aan te passen.

Door die ‘gebroken nachten’ rustte ze niet goed uit

Datum: 29 januari 2020