Eet je jong(er) met antioxidanten
Iedereen kent het wel: als je een appel doormidden snijdt, wordt hij na een tijdje bruin. Of een ijzeren tuinhekje dat langzaam wegroest. Dit proces noem je ‘oxidatie’. Om te voorkomen dat de doorgesneden appel bruin wordt, kun je deze besprenkelen met wat citroensap en het ijzeren hekje geef je een likje verf. Het citroensap voorkomt oxidatie en is dus een antioxidant.
Oxidatie
In je lichaam gebeurt eigenlijk precies hetzelfde. Oxidatie leidt net als bij de appel en het hekje tot verval en is daarom een van de belangrijkste oorzaken van veroudering. Daarnaast kan oxidatie talloze ziektes tot gevolg hebben. Het dus heel belangrijk voor onze gezondheid om ervoor te zorgen dat we voldoende antioxidanten binnenkrijgen. En gelukkig kunnen we antioxidanten uit onze voeding halen; vooral uit groenten, fruit en noten.
Antioxidanten
Antioxidanten is een verzamelnaam voor stoffen zoals de vitamine E en C, spoorelementen zoals seleen, zink en bioactieve stoffen. De stof is te herkennen aan het E-nummer op het etiket van voeding. Ze worden toegevoegd om te voorkomen dat vetten ranzig worden en om het bruin kleuren van producten met vocht erin tegen te gaan.
In voeding
De belangrijkste toegestane antioxidanten in voedingsmiddelen zijn:
- vitamine C
- zouten van ascorbinezuur (E 300 tot en met 304)
- verschillende vitamine E-verbindingen (E 306 tot en met 309)
- synthetische antioxidanten, zoals de gallaten, BHA en BHT (E 310 tot en met 319)
Weet jij wat antioxidanten zijn en wat deze doen in je lichaam?
Gezonde leefstijl
Het is belangrijk om gevarieerd te eten en liever geen pakjes, zakjes of andere kant-en-klaarproducten te gebruiken. Uiteraard boek je de beste resultaten als je jezelf een gezonde leefstijl aanleert. Dus voldoende bewegen, kunnen omgaan met stress, goed slapen en gezond en gevarieerd eten. Het vertraagt niet alleen de veroudering, maar je voelt je ook nog eens stukken beter. Dus jong van buiten én jong van binnen.
Salade!
Maak bijvoorbeeld eens een salade van spinazie, tomaten, wilde zalm en avocado met een dressing van olijfolie, citroensap en tijm. Bomvol antioxidanten.
Coaching
Wil je meer tips, ideeën of begeleiding? Neem dan contact op met Miranda Slagter-Zwier. Kijk ook eens naar je zorgverzekering. Omdat Miranda aangesloten is bij de BGN (Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland), kun je een vergoeding krijgen wanneer je je door haar laat begeleiden.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.
-
Midden in de nacht word je badend in het zweet wakker. Tijdens een vergadering probeer je achteloos de druppels van je voorhoofd te vegen, maar je weet dat dat slechts een tijdelijke oplossing is.
-
Het verhaal van Mirthe (54): ‘Toen ik relatief jong was, heb ik mijn moeder verloren. Met haar heb ik dan ook nooit kunnen praten over de overgang. Dat was echt een gemis, want ik had nooit verwacht dat het me zo moeilijk zou vallen.
-
Ineens realiseer je je dat karweitjes die je voorheen moeiteloos deed ineens meer moeite kosten. Iets zwaars optillen of verplaatsen bijvoorbeeld. Dat komt omdat je spierkracht afneemt naarmate je ouder wordt.