
Eet je jong(er) met antioxidanten
Iedereen kent het wel: als je een appel doormidden snijdt, wordt hij na een tijdje bruin. Of een ijzeren tuinhekje dat langzaam wegroest. Dit proces noem je ‘oxidatie’. Om te voorkomen dat de doorgesneden appel bruin wordt, kun je deze besprenkelen met wat citroensap en het ijzeren hekje geef je een likje verf. Het citroensap voorkomt oxidatie en is dus een antioxidant.
Oxidatie
In je lichaam gebeurt eigenlijk precies hetzelfde. Oxidatie leidt net als bij de appel en het hekje tot verval en is daarom een van de belangrijkste oorzaken van veroudering. Daarnaast kan oxidatie talloze ziektes tot gevolg hebben. Het dus heel belangrijk voor onze gezondheid om ervoor te zorgen dat we voldoende antioxidanten binnenkrijgen. En gelukkig kunnen we antioxidanten uit onze voeding halen; vooral uit groenten, fruit en noten.
Antioxidanten
Antioxidanten is een verzamelnaam voor stoffen zoals de vitamine E en C, spoorelementen zoals seleen, zink en bioactieve stoffen. De stof is te herkennen aan het E-nummer op het etiket van voeding. Ze worden toegevoegd om te voorkomen dat vetten ranzig worden en om het bruin kleuren van producten met vocht erin tegen te gaan.
In voeding
De belangrijkste toegestane antioxidanten in voedingsmiddelen zijn:
- vitamine C
- zouten van ascorbinezuur (E 300 tot en met 304)
- verschillende vitamine E-verbindingen (E 306 tot en met 309)
- synthetische antioxidanten, zoals de gallaten, BHA en BHT (E 310 tot en met 319)
Weet jij wat antioxidanten zijn en wat deze doen in je lichaam?
Gezonde leefstijl
Het is belangrijk om gevarieerd te eten en liever geen pakjes, zakjes of andere kant-en-klaarproducten te gebruiken. Uiteraard boek je de beste resultaten als je jezelf een gezonde leefstijl aanleert. Dus voldoende bewegen, kunnen omgaan met stress, goed slapen en gezond en gevarieerd eten. Het vertraagt niet alleen de veroudering, maar je voelt je ook nog eens stukken beter. Dus jong van buiten én jong van binnen.
Salade!
Maak bijvoorbeeld eens een salade van spinazie, tomaten, wilde zalm en avocado met een dressing van olijfolie, citroensap en tijm. Bomvol antioxidanten.
Coaching
Wil je meer tips, ideeën of begeleiding? Neem dan contact op met Miranda Slagter-Zwier. Kijk ook eens naar je zorgverzekering. Omdat Miranda aangesloten is bij de BGN (Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland), kun je een vergoeding krijgen wanneer je je door haar laat begeleiden.
-
Winterhanden en -voeten zijn geen pretje. Roodheid, jeuk dan weer een blauwe kleur die gepaard gaat met wisselingen in temperatuur. Vooral wintertenen komen vaak voor.
-
Iedere maand is daar weer dat moment. Weer ongesteld… Je bent dus nog steeds niet zwanger, terwijl je zó uitkijkt naar de komst van een kindje.
-
Hooikoorts, ook bekend als allergische rhinitis, kan een vervelende en ongemakkelijke aandoening zijn. Het wordt veroorzaakt door een allergische reactie op stuifmeel en andere allergenen in de lucht, zoals schimmelsporen en huidschilfers van huisdieren. Gelukkig hebben we enkele tips voor je uitgezocht om de symptomen van hooikoorts onder controle te houden.
-
De HPV-vaccinatie: we horen er veel over en landelijk is er zelfs een campagne gestart. Maar waar staat ‘HPV’ nu eigenlijk voor?
-
Ben had al jaren last van eczeem. De plekken bevonden zich vooral op zijn voeten en de binnenkant van zijn knieën. Plekken die voor de buitenwereld niet zichtbaar waren. Veel mensen wisten niet eens dat hij er last van had.
-
Als een baby een te strakke tongriem en/of lipband heeft, kan dit voor functionele problemen zorgen. Bij de baby kan zich dit uiten in bijvoorbeeld problemen met eten en drinken, en bij de moeder in problemen rond het geven van borstvoeding.
-
Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten verslechtert, wat kan leiden tot stijfheid, pijn en vermindering van de beweeglijkheid van het gewricht. Hoewel er geen remedie is voor artrose, kan revalidatie wel helpen bij het verbeteren van de bewegingsvrijheid en het verminderen van de pijn.
-
Zo aan het eind van een mooie zomer hebben we vaak weer een mooie gebruinde huid. En als we de voorspellingen van klimaatdeskundigen mogen geloven, zullen de zomers in de toekomst alleen maar warmer worden. Maar dat de zon ook negatieve effecten op de huid kan hebben, is inmiddels ook ruimschoots bekend.
-
Je zult het maar te horen krijgen: ‘Je zult ermee moeten leren leven’. Daar zit je dan met je rugpijn of hoofdpijn, pijn in je knieën of voeten, je depressie of slaapproblemen. Je bent vastgelopen in het reguliere circuit en niemand schijnt je te kunnen helpen.
-
Wist je dat maar liefst 57% van alle mensen ooit met voetproblemen te maken krijgt? Grote kans dat jij dus ook weleens pijnlijke voeten hebt gehad.