Gezond bloed is heel belangrijk
Huissloffen aan, kachel opstoken en laat die regen maar vallen. We zitten inmiddels weer een tijdje in de donkere periode van het jaar. Tijdens de wintermaanden wordt ons wereldje toch wat kleiner en dat hoeft geen straf te zijn, zolang we maar weten hoe we het warm moeten krijgen. Natuurlijk, je kunt de thermostaat een draai geven, maar waarom zou je je inwendige kachel niet wat harder zetten? Dat scheelt niet alleen een aantal bomen, maar ook je budget gaat er goed bij. Hierbij een aantal tips om comfortabel en rozig de winter door te komen.
Waar bestaat bloed uit?
In rode bloedcellen bevindt zich een molecuul, hemoglobine genaamd. Dit molecuul bevat ijzer wat zich aan zuurstof kan binden. Door deze binding kunnen we het noodzakelijke zuurstof vervoeren. IJzer heeft daarom een centrale rol voor de bouw en functie van bloed. IJzer wordt op zijn beurt weer vervoerd door transferrine en opgeslagen met ferritine, wat de ijzerbank wordt genoemd. Tijdens een infectie zie je ook dat je ferritine stijgt. Dat komt omdat ziekteverwekkers gek op ons ijzer zijn. Het lichaam slaat het vervolgens op in de “ferritinekluis”.
Twee mogelijke problemen
Er kunnen grofweg twee problemen ontstaan met bloed: een ijzerstapeling en een bloedarmoede door ijzertekort. De stapeling wordt hemochromatose genoemd en bloedarmoede heet ook wel anemie. Natuurlijk kunnen deze problemen ook genetisch zijn, maar lang niet altijd! Wat kun je daarom doen om je bloed op een optimaal peil te krijgen?
Heel belangrijk dat je bloed goed op peil is!
IJzer
IJzer is noodzakelijk voor ons bloed. Je neemt het op uit de voeding door middel van maagzuur en vanuit de darmen wordt het vervoert door het bloed. De vitamines B12 en C zijn essentieel voor de opname van ijzer. Vitamine C komt voor in rauwkost en B12 komt voor in dierlijk voedsel. Problemen met het maagzuur geeft automatisch problemen met zowel ijzer als B12, omdat beide afhankelijk zijn van sterk maagzuur. IJzer vind je in vlees, vis, cacao, noten, pitten en bladgroen. Je merkt een B12 tekort niet alleen aan moeheid en een licht gevoel in je hoofd voelen, mar ook aan overprikkeling, tintelingen en hooggevoeligheid. Dat komt omdat B12 ook de zenuwen beschermt.
Suiker
Ons bloed brengt suikers naar de juiste plekken in ons lichaam. Te veel suiker is echter een gif. Letterlijk. Het probleem is dat te veel suiker in de bloedbaan kan vastplakken aan allerlei eiwitten die ook in het bloed aanwezig zijn. We noemen deze ongewenste verkleving glycatie. Als suikers aan hemoglobine (is een eiwit) kleven, zal er minder zuurstof vervoerd worden en dit geeft dezelfde klachten als bloedarmoede. Als suiker echter aan het transporteiwit voor ijzer kleeft, transferrine, kan ijzer nergens naartoe en zal het gaan stapelen. Dit geeft weer stapelingsproblemen. Kortom, wat het probleem met bloed ook is: hou de suikerinname zo laag als je kunt. Dit geldt trouwens ook voor brood, rijst, pasta en aardappelen.
Eiwitinname
Eiwit is nodig voor de bouw van rode bloedcellen, hemoglobine, transferrine en ferritine. Een eiwittekort is funest voor je bloedbouw, evenals je bloeddruk. Een lage bloeddruk komt ook vaak door een eiwittekort. Als je vermoedt onvoldoende eiwitten binnen te krijgen is het goed om eens uit te rekenen wat je nodig hebt. In een gemiddelde situatie heb je ongeveer 0,8 gram per kilo lichaamsgewicht aan eiwit nodig. Dit is zo’n kleine 50 gram per 60 kilo gewicht.
Meer weten?
Wil je meer weten welke stappen je kunt nemen om je bloed weer op peil te krijgen? Laat je dan gerust adviseren door ons deskundige team van Drogisterij De Rode Pilaren.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.
-
Midden in de nacht word je badend in het zweet wakker. Tijdens een vergadering probeer je achteloos de druppels van je voorhoofd te vegen, maar je weet dat dat slechts een tijdelijke oplossing is.
-
Het verhaal van Mirthe (54): ‘Toen ik relatief jong was, heb ik mijn moeder verloren. Met haar heb ik dan ook nooit kunnen praten over de overgang. Dat was echt een gemis, want ik had nooit verwacht dat het me zo moeilijk zou vallen.