gezond-bloed

Gezond bloed is heel belangrijk

Huissloffen aan, kachel opstoken en laat die regen maar vallen. We zitten inmiddels weer een tijdje in de donkere periode van het jaar. Tijdens de wintermaanden wordt ons wereldje toch wat kleiner en dat hoeft geen straf te zijn, zolang we maar weten hoe we het warm moeten krijgen. Natuurlijk, je kunt de thermostaat een draai geven, maar waarom zou je je inwendige kachel niet wat harder zetten? Dat scheelt niet alleen een aantal bomen, maar ook je budget gaat er goed bij. Hierbij een aantal tips om comfortabel en rozig de winter door te komen.

Waar bestaat bloed uit?

In rode bloedcellen bevindt zich een molecuul, hemoglobine genaamd. Dit molecuul bevat ijzer wat zich aan zuurstof kan binden. Door deze binding kunnen we het noodzakelijke zuurstof vervoeren. IJzer heeft daarom een centrale rol voor de bouw en functie van bloed. IJzer wordt op zijn beurt weer vervoerd door transferrine en opgeslagen met ferritine, wat de ijzerbank wordt genoemd. Tijdens een infectie zie je ook dat je ferritine stijgt. Dat komt omdat ziekteverwekkers gek op ons ijzer zijn. Het lichaam slaat het vervolgens op in de “ferritinekluis”.

Twee mogelijke problemen

Er kunnen grofweg twee problemen ontstaan met bloed: een ijzerstapeling en een bloedarmoede door ijzertekort. De stapeling wordt hemochromatose genoemd en bloedarmoede heet ook wel anemie. Natuurlijk kunnen deze problemen ook genetisch zijn, maar lang niet altijd! Wat kun je daarom doen om je bloed op een optimaal peil te krijgen?

Heel belangrijk dat je bloed goed op peil is!

IJzer

IJzer is noodzakelijk voor ons bloed. Je neemt het op uit de voeding door middel van maagzuur en vanuit de darmen wordt het vervoert door het bloed. De vitamines B12 en C zijn essentieel voor de opname van ijzer. Vitamine C komt voor in rauwkost en B12 komt voor in dierlijk voedsel. Problemen met het maagzuur geeft automatisch problemen met zowel ijzer als B12, omdat beide afhankelijk zijn van sterk maagzuur. IJzer vind je in vlees, vis, cacao, noten, pitten en bladgroen. Je merkt een B12 tekort niet alleen aan moeheid en een licht gevoel in je hoofd voelen, mar ook aan overprikkeling, tintelingen en hooggevoeligheid. Dat komt omdat B12 ook de zenuwen beschermt.

Suiker

Ons bloed brengt suikers naar de juiste plekken in ons lichaam. Te veel suiker is echter een gif. Letterlijk. Het probleem is dat te veel suiker in de bloedbaan kan vastplakken aan allerlei eiwitten die ook in het bloed aanwezig zijn. We noemen deze ongewenste verkleving glycatie. Als suikers aan hemoglobine (is een eiwit) kleven, zal er minder zuurstof vervoerd worden en dit geeft dezelfde klachten als bloedarmoede. Als suiker echter aan het transporteiwit voor ijzer kleeft, transferrine, kan ijzer nergens naartoe en zal het gaan stapelen. Dit geeft weer stapelingsproblemen. Kortom, wat het probleem met bloed ook is: hou de suikerinname zo laag als je kunt. Dit geldt trouwens ook voor brood, rijst, pasta en aardappelen.

Eiwitinname

Eiwit is nodig voor de bouw van rode bloedcellen, hemoglobine, transferrine en ferritine. Een eiwittekort is funest voor je bloedbouw, evenals je bloeddruk. Een lage bloeddruk komt ook vaak door een eiwittekort. Als je vermoedt onvoldoende eiwitten binnen te krijgen is het goed om eens uit te rekenen wat je nodig hebt. In een gemiddelde situatie heb je ongeveer 0,8 gram per kilo lichaamsgewicht aan eiwit nodig. Dit is zo’n kleine 50 gram per 60 kilo gewicht.

Meer weten?

Wil je meer weten welke stappen je kunt nemen om je bloed weer op peil te krijgen? Laat je dan gerust adviseren door ons deskundige team van Drogisterij De Rode Pilaren.

Datum: 21 februari 2022