carpaal-tunnel-syndroom

Het Carpaal Tunnel Syndroom (CTS): wat is het?

’s Nachts geen oog dichtdoen omdat uw hand tintelt of pijnlijk is. Regelmatig dingen uit uw handen laten vallen. Niet meer kunnen borduren, schoonmaken, tuinieren of zelfs werken vanwege de pijn in uw vingers. Het Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) is weliswaar niet levensbedreigend, maar kan wel uw kwaliteit van leven dusdanig negatief beïnvloeden.

Wat is het Carpaal Tunnel Syndroom (CTS)?

CTS ontstaat doordat de middenhandszenuw in uw pols bekneld is geraakt. Deze zenuw loopt van uw onderarm door uw pols naar uw hand. Het gebied waar deze zenuw doorheen loopt, ligt aan de kant van uw handpalm en wordt de ‘carpale tunnel’ genoemd. Door de carpale tunnel lopen ook de pezen die ervoor zorgen dat uw vingers kunnen bewegen. In de carpale tunnel kan een zwelling ontstaan, waardoor er druk op de zenuw ontstaat. Dat wordt het ‘Carpaal Tunnel Syndroom’ genoemd.

Welke klachten horen bij CTS?

Doordat de middenhandszenuw bekneld raakt, kunt u last krijgen van verschillende vervelende klachten. Zo kunt u last krijgen van een doof, tintelend of pijnlijk gevoel in uw hand en vingers. Dit voelt u met name bij uw duim, wijsvinger, middelvinger en een deel van uw ringvinger. Verder kan een verminderde kracht in uw hand voorkomen, waardoor u klachten tijdens alledaagse activiteiten ervaart. Mogelijk straalt de pijn via uw onderarm en elleboog uit naar uw schouder. ’s Nachts kunnen de klachten verergeren, waardoor u er niet meer van kunt slapen. Ook na intensieve handenarbeid heeft u vaak meer last. Soms komt CTS aan beide handen tegelijk voor.

CTS ontstaat doordat de middenhandszenuw in uw pols bekneld is geraakt.

De behandeling

Is er bij u het Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) vastgesteld door uw huisarts of andere specialist en heeft u langere tijd klachten? Hiervoor zijn verschillende behandelingen mogelijk, zoals een injectie. Hierbij krijgt u een ontstekingsremmer (corticosteroïde) ingespoten, waarmee de klachten vaak minder worden of zelfs helemaal verdwijnen. De pijnspecialisten van Excellent Care Clinics werken met zeer geavanceerde echoapparatuur, waardoor het goed zichtbaar wordt waar er geïnjecteerd dient te worden.

Over Excellent Care Clinics

Cees Jan Oostwouder van Excellent Care Clinics: ‘Door onze expertise en jarenlange ervaring op het gebied van pijnbehandelingen en onze geavanceerde apparatuur kunnen mijn collega Karin Vos en ik echt iets voor u betekenen. De ontwikkelingen in de wetenschap en technologie staan natuurlijk niet stil. Het is voor mij een uitdaging om met deze ontwikkelingen, en in samenwerking met de huisarts en andere medische disciplines, pijn en klachten zoveel mogelijk te reduceren. Omdat we een kleinschalige praktijk zijn, hebben wij tijdens elk onderzoek en elke behandeling persoonlijke aandacht en tijd voor u. Ook is het belangrijk dat u meteen bij ons terecht kunt voor uw klacht. Bij ons is er geen wachttijd. De klachten die wij behandelen, lopen uiteen: het Carpaal Tunnel Syndroom, aangezichtspijn, klachten in de onderrug, pijn bij een hernia en (chronische) pijn, maar ook een depressie. Tevens behandelen wij ook pijn bij kanker. Daarnaast bieden wij een behandeling aan tegen opvliegerklachten.

Datum: 25 juni 2019