Het Carpaal Tunnel Syndroom (CTS): wat is het?
’s Nachts geen oog dichtdoen omdat uw hand tintelt of pijnlijk is. Regelmatig dingen uit uw handen laten vallen. Niet meer kunnen borduren, schoonmaken, tuinieren of zelfs werken vanwege de pijn in uw vingers. Het Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) is weliswaar niet levensbedreigend, maar kan wel uw kwaliteit van leven dusdanig negatief beïnvloeden.
Wat is het Carpaal Tunnel Syndroom (CTS)?
CTS ontstaat doordat de middenhandszenuw in uw pols bekneld is geraakt. Deze zenuw loopt van uw onderarm door uw pols naar uw hand. Het gebied waar deze zenuw doorheen loopt, ligt aan de kant van uw handpalm en wordt de ‘carpale tunnel’ genoemd. Door de carpale tunnel lopen ook de pezen die ervoor zorgen dat uw vingers kunnen bewegen. In de carpale tunnel kan een zwelling ontstaan, waardoor er druk op de zenuw ontstaat. Dat wordt het ‘Carpaal Tunnel Syndroom’ genoemd.
Welke klachten horen bij CTS?
Doordat de middenhandszenuw bekneld raakt, kunt u last krijgen van verschillende vervelende klachten. Zo kunt u last krijgen van een doof, tintelend of pijnlijk gevoel in uw hand en vingers. Dit voelt u met name bij uw duim, wijsvinger, middelvinger en een deel van uw ringvinger. Verder kan een verminderde kracht in uw hand voorkomen, waardoor u klachten tijdens alledaagse activiteiten ervaart. Mogelijk straalt de pijn via uw onderarm en elleboog uit naar uw schouder. ’s Nachts kunnen de klachten verergeren, waardoor u er niet meer van kunt slapen. Ook na intensieve handenarbeid heeft u vaak meer last. Soms komt CTS aan beide handen tegelijk voor.
CTS ontstaat doordat de middenhandszenuw in uw pols bekneld is geraakt.
De behandeling
Is er bij u het Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) vastgesteld door uw huisarts of andere specialist en heeft u langere tijd klachten? Hiervoor zijn verschillende behandelingen mogelijk, zoals een injectie. Hierbij krijgt u een ontstekingsremmer (corticosteroïde) ingespoten, waarmee de klachten vaak minder worden of zelfs helemaal verdwijnen. De pijnspecialisten van Excellent Care Clinics werken met zeer geavanceerde echoapparatuur, waardoor het goed zichtbaar wordt waar er geïnjecteerd dient te worden.
Over Excellent Care Clinics
Cees Jan Oostwouder van Excellent Care Clinics: ‘Door onze expertise en jarenlange ervaring op het gebied van pijnbehandelingen en onze geavanceerde apparatuur kunnen mijn collega Karin Vos en ik echt iets voor u betekenen. De ontwikkelingen in de wetenschap en technologie staan natuurlijk niet stil. Het is voor mij een uitdaging om met deze ontwikkelingen, en in samenwerking met de huisarts en andere medische disciplines, pijn en klachten zoveel mogelijk te reduceren. Omdat we een kleinschalige praktijk zijn, hebben wij tijdens elk onderzoek en elke behandeling persoonlijke aandacht en tijd voor u. Ook is het belangrijk dat u meteen bij ons terecht kunt voor uw klacht. Bij ons is er geen wachttijd. De klachten die wij behandelen, lopen uiteen: het Carpaal Tunnel Syndroom, aangezichtspijn, klachten in de onderrug, pijn bij een hernia en (chronische) pijn, maar ook een depressie. Tevens behandelen wij ook pijn bij kanker. Daarnaast bieden wij een behandeling aan tegen opvliegerklachten.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.
-
Midden in de nacht word je badend in het zweet wakker. Tijdens een vergadering probeer je achteloos de druppels van je voorhoofd te vegen, maar je weet dat dat slechts een tijdelijke oplossing is.
-
Het verhaal van Mirthe (54): ‘Toen ik relatief jong was, heb ik mijn moeder verloren. Met haar heb ik dan ook nooit kunnen praten over de overgang. Dat was echt een gemis, want ik had nooit verwacht dat het me zo moeilijk zou vallen.