Hoe osteopathie kan helpen
Nek- of rugklachten, hoofdpijn, sportblessures, hyperventilatie, zwangerschapsklachten, spijsverteringsproblemen zoals maagpijn, buikkrampen en/of een onregelmatige stoelgang; het zijn veelgehoorde ongemakken. Mensen van jong tot oud met dit type klachten worden regelmatig doorverwezen naar de osteopaat. Osteopathie is een relatief jong beroep met steeds meer bekendheid vanwege de brede kijk op het lichaam en in het bijzonder lichamelijke klachten zowel bij acute als langdurige (chronische) pijn of juist ter preventie!
Een brede kijk op het lichaam
Een osteopaat benadert het lichaam als één geheel. De pijnlijke regio wordt dus niet alleen lokaal onderzocht en behandeld, maar disfuncties zoals blokkades en bewegingsverliezen in het gehele lichaam worden aandachtig bekeken en in relatie gebracht met de klachten. De osteopaat kan met zijn of haar handen onderzoeken waar de pijn vandaan komt en zal door het toepassen van overwegend zachte handgrepen de bewegingsverliezen opheffen. De doorbloeding van deze regio’s zal verbeteren en hierdoor kan het weefsel zich herstellen. Dat is vrijwel meteen na de behandeling merkbaar. Een behandeltraject bij een osteopaat heeft een gemiddelde duur van 3-5 behandelingen.
Naar de osteopaat
Veel voorkomende problemen waarvoor je terecht kunt bij een osteopaat:
- Nek- of rugpijn
- Spijsverteringsproblemen
- Sportblessures
- Littekenweefsel na operatie
- Gewrichtsklachten
- Zwangerschapsklachten
- Hoofdpijn (spanningshoofdpijn, migraine)
Staat jouw klacht er niet bij, of wil je meer informatie? Neem gerust contact op met de osteopaat.
Waar komen de klachten vandaan?
Voor een goed functionerend lichaam is het noodzakelijk dat de vele spieren en gewrichten soepel bewegen. Wanneer dit niet het geval is, kunnen er klachten ontstaan. Wat je in dat geval veel ziet, zijn nek- of rugpijn, schouderklachten, pijnlijke knieën of heupen. Bij pijn of overbelasting van een spier of gewricht kan de oorzaak zich lokaal bevinden; je hebt te fanatiek gesport, te zwaar getild, herhaaldelijke bewegingen gemaakt of een verkeerde houding aangenomen. Er kan zich ook ter compensatie op een letsel een zogeheten ‘keten’ van bewegingsverliezen hebben ontwikkeld in de verschillende weefsels. Dan bevindt de oorzaak zich lang niet altijd lokaal maar elders in het lichaam. Een osteopaat gaat op zoek naar de primaire oorzaak van het probleem.
Een osteopaat gaat op zoek naar de primaire oorzaak van het probleem
Osteopathie maakt littekens soepeler
Ben je onlangs geopereerd? In de nazorg kan osteopathie helpen om de beweeglijkheid van lichaamsdelen te vergroten. Het lichaam bestaat uit verschillende systemen (spieren en gewrichten, het orgaansysteem en het zenuwstelsel) die goed moeten kunnen bewegen. Daar waar een operatie heeft plaatsgevonden, moeten weefsels weer aan elkaar vastgroeien en zal er litteken ontstaan. Wanneer het littekenweefsel erg stug is, spreken we over ‘verklevingen’. Osteopathie zorgt ervoor dat het littekenweefsel met zachte handgrepen weer zo soepel mogelijk wordt, zodat het geen belemmering zal zijn voor het algemeen functioneren van het lichaam.
Vergoeding osteopathie
Osteopathie wordt door vrijwel alle zorgverzekeraars (volledig of gedeeltelijk) vergoed vanuit het aanvullende pakket. Hierbij is het verplichte eigen risico niet van toepassing. Alleen de behandelingen van een geregistreerd osteopaat komen in aanmerking voor vergoeding. Wil je meer informatie? Het is raadzaam bij je zorgverzekeraar navraag te doen.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.
-
Midden in de nacht word je badend in het zweet wakker. Tijdens een vergadering probeer je achteloos de druppels van je voorhoofd te vegen, maar je weet dat dat slechts een tijdelijke oplossing is.
-
Het verhaal van Mirthe (54): ‘Toen ik relatief jong was, heb ik mijn moeder verloren. Met haar heb ik dan ook nooit kunnen praten over de overgang. Dat was echt een gemis, want ik had nooit verwacht dat het me zo moeilijk zou vallen.