uithoudingsvermogen

Hoe vergroot ik mijn uithoudingsvermogen?

Wanneer je last hebt van een chronische longaandoening of herstellende bent van een ziekte, is het lastig om moeiteloos te sporten. Na een rondje hardlopen ben je al buiten adem, of misschien is hardlopen überhaupt (nog) een ver-van-je-bedshow. Of je nu een longaandoening hebt of niet, werken aan het verbeteren van je conditie is altijd verstandig. Gelukkig kun jij door middel van trainingen of longfysiotherapie jouw uithoudingsvermogen een flinke stimulans geven.

Uithoudingsvermogen verbeteren

Je uithoudingsvermogen verbeteren brengt veel lichamelijke voordelen met zich mee. Ook als je geen longaandoeningen hebt maar simpelweg je conditie wilt verbeteren. Met een goed uithoudingsvermogen houd je inspanningen langer vol. Dit zul je merken in je dagelijkse leven. Gedurende de dag heb je meer energie om je bezigheden te kunnen uitvoeren en je concentratie verbetert.

Ontwikkelen

Er zijn talloze opties om je uithoudingsvermogen verder te ontwikkelen. Je kunt rondjes lopen, sporten in de sportschool of wandelen. Het is echter belangrijk het wandelen of bewegen geleidelijk op te bouwen. Wanneer je al je energie in het begin verbruikt, is het lastiger een route vol te houden. Langzamerhand kun je je rondes rustig uitbouwen en kilometers toevoegen aan je training. Op die manier voorkom je blessures door overbelasting of oververmoeidheid en teleurstelling wanneer het niet meteen lukt. Wanneer jij liever traint in de sportschool kun je je conditie verbeteren op een loopband of hometrainer, waarbij je nauwkeurig snelheid en afstand kunt bijhouden.

Rust en voeding

Als jij begint met het trainen van je uithoudingsvermogen, is het dus belangrijk niet meteen te veel van je lichaam te vragen. Te zwaar trainen is niet verstandig, maar ook te veel trainen zal geen positieve resultaten geven. Luisteren naar je lichaam is erg belangrijk, dat betekent ook ruimte voor voldoende rust! Sporten kost nu eenmaal veel energie. Dat betekent ook dat het lichaam genoeg voorzien moet zijn van brandstof. Door bijvoorbeeld meer koolhydraten of eiwitten te eten, wek je bouwstoffen op die nodig zijn voor de spieren. In combinatie met de rust, voeding en sporten zul je langzamerhand merken dat je uithoudingsvermogen vergroot.

Longfysiotherapie

Wanneer jij je benauwd voelt of problemen hebt met ademhalen, kan je ervoor kiezen om longfysiotherapie te ondergaan. Ook voor diverse specifieke longaandoeningen zoals COPD en astma kan er een behandeling gegeven worden. De longfysiotherapeut focust zich op het begeleiden van patiënten naar meer bewegingsvrijheid. Tijdens deze sessies is het doel om hun benauwdheid te verminderen en het uithoudingsvermogen te verbeteren. Daarnaast kunnen er ook ademtechnieken of ontspanningsoefeningen aangeleerd worden, wanneer dit nodig is. Elke therapie wordt persoonlijk afgestemd op basis van resultaten van een inspanningsonderzoek.

Trainingsprogramma

Na een uitgebreide intake, waaruit het oefenprogramma opgesteld is, begeleidt de fysiotherapeut de patiënt door het traject. De trainingen vinden tweemaal per week plaats in een oefenzaal, gedurende ongeveer drie maanden of langer. Deze trainingen worden vaak in groepsverband gegeven waarbij de oefeningen en het trainingsniveau zijn afgestemd op jouw mogelijkheden en doelstelling. Doordat we in groepen werken, kun je ervaringen uitwisselen en wat vaak veel herkenning en plezier oplevert.

Voor jou!

Ben jij op zoek naar een goede fysiotherapeut voor het vergroten van jouw uithoudingsvermogen? Dan ben je bij Multi Fysio in Den Haag aan het goede adres. Bij ons werken verschillende gespecialiseerde fysiotherapeuten die jou op diverse vlakken kunnen helpen, ook bij longproblemen als COPD. Zij helpen je verder op weg om weer gezond door het leven te gaan.

Datum: 20 juli 2020