
‘Ik was bang dat ik in een rolstoel terecht zou komen’
Jarenlang hadden Mirjam en haar partner uitgekeken naar een zwangerschap. Na een lang en intensief behandeltraject raakte Mirjam eindelijk in verwachting. De zwangerschap zelf was echter geen pretje. Nadat ze drie maanden misselijkheid achter de rug had, kreeg ze last van bekkeninstabiliteit en flinke pijnklachten. Tot overmaat van ramp kneusde ze tijdens de bevalling ook nog eens haar staartbotje. Van een grote, roze wolk tijdens de kraamtijd, was dan ook geen sprake.
Bekkeninstabiliteit
Mirjam: ‘Ik had het me zó anders voorgesteld. Natuurlijk was ik dolgelukkig toen ik ons kindje geboren was, maar door de pijn kwam er van het ‘grote genieten’ maar weinig van terecht. Tijdens de zwangerschap kreeg ik echter last van bekkeninstabiliteit. Ik had veel pijn aan mijn schaambeen. Lopen ging daardoor moeilijker naarmate ik dichter bij de uitgetelde datum kwam. Liggen was trouwens ook niet echt fijn. Als ik me ’s nachts in bed omdraaide, werd ik onmiddellijk wakker van de pijn.’
Pijn aan het staartbotje
‘Aan het eind van de zwangerschap kwam daar ook nog die pijn aan mijn staartbotje bij. Zitten was vanaf dat moment ook geen pretje meer. Natuurlijk had ik het er allemaal voor over, we hadden zó lang op ons kindje gewacht, maar ik kon nauwelijks genieten van die bijzondere periode waarin er een klein mensje in me groeide. Ik voelde me een vreemde in mijn eigen lichaam en verlangde er alleen maar naar dat het zo snel mogelijk achter de rug was. Want dan zou het vast wel weer beter gaan. Maar niets was minder waar. Ook na de bevalling bleef ik die pijn houden en had ik hulp nodig bij het verzorgen van mijn eigen kindje. Ook in de weken toen de kraamhulp al lang weg was.’
Wemeltje vertelt
Via een kennisje had Mirjam over mij gehoord. Ze liep erg moeilijk en ik kon aan haar zien dat ze veel pijn had. De pijn kwam bij haar voort uit het bekken. Onder invloed van hormonen verweekt het kraakbeen dat de schaambeenderen bij elkaar houdt tijdens de zwangerschap, zodat het kindje gemakkelijker door het geboortekanaal kan. Het bekken zelf kan hierdoor instabiel worden, waardoor pijn in de schaamstreek, je stuitje of in één van je billen kan ontstaan.
Ik kan eindelijk écht gaan genieten van mijn baby!’
Oorzaken
Bekkeninstabiliteit en pijn aan de stuit kunnen ook veroorzaakt worden door een ongeval of reuma, maar hier was bij Mirjam geen sprake van. De oorzaak lag bij haar duidelijk in de zwangerschap en bevalling. Het kraakbeen (symfyse) tussen de schaambeenderen had zich na de bevalling niet goed hersteld waardoor deze langs elkaar heen konden schuiven. Tijdens de bevalling had er veel druk op het stuitbeen gestaan, waardoor de stand van het heiligbeen (SI-gewricht), waaronder het staartbotje zich bevindt, iets was verschoven.
Behandeling
Met elektro-acupunctuur, en homeopathie voor het langetermijneffect, heb ik de spieren, die onvoldoende stabiliteit verstrekten, weer geactiveerd om hun functie correct uit te voeren. De coördinatie tussen de verschillende spieren werd geoptimaliseerd en ligamenten en spieren rond het stuitbeen kwamen in ontspanning. Het was heel mooi om te zien hoe alle functies van het bekkengebied zich herstelden.
Het grote genieten
Mirjam: ‘Het is een wereld van verschil! Ik ben écht een tijdje bang geweest dat ik in een rolstoel zou belanden en niet volledig zelf voor mijn kindje zou kunnen zorgen. Maar ik kan nu weer normaal lopen en heb zelfs al een paar heerlijke wandelingetjes achter de kinderwagen gemaakt! Ik kan weer zitten en ik word ’s nachts niet meer wakker van de pijn als ik me omdraai. Traplopen is niet meer pijnlijk en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik ben ontzettend dankbaar dat ik dit weer allemaal pijnvrij kan! Ik kan eindelijk écht gaan genieten van mijn baby!’
-
In de eeuwenoude traditie van de Chinese geneeskunde wordt voeding beschouwd als een essentieel element voor een gezond en evenwichtig leven.
-
Een gezond lichaam is zo normaal, totdat het dat ineens niet meer is. Wanneer we ziek worden, bijvoorbeeld, of wanneer we pijn krijgen wanneer we het niet verwachten.
-
Bij ‘fit en gezond’ denk je snel aan sporten en bewegen. Iemand die fit en gezond is, komt ook zo over: vlot en jong.
-
Je staat op en het wordt zwart voor je ogen. Alles tolt en je graait om je heen voor houvast, om niet om te vallen. Dit is vast weleens gebeurd toen je nog slaperig te snel uit bed stapte, of ging staan nadat je in bad had gelegen.
-
Wil jij je dagelijkse dieet een extra boost geven? Als het aankomt op het opbouwen van een gezond en evenwichtig dieet, is er een aantal essentiële voedingsstoffen, vitaminen en mineralen die absoluut niet mogen ontbreken in je dagelijkse dieet. In dit artikel lichten we er vijf uit die wat extra aandacht verdienen. Blijf je last ervaren van tekorten, of wil je zeker zijn dat je genoeg van iets binnenkrijgt?
-
Je handen lijken een vanzelfsprekend hulpmiddel in het dagelijks leven, tot je ineens geconfronteerd wordt met handproblemen. Een eenvoudige handeling kan dan ineens een flinke uitdaging worden.
-
Als klein meisje wist Myrthe al wat ze later wilde worden: kapster. ‘Het is altijd mijn droom geweest. Een droom die uitkwam, want volgend jaar hoop ik 25 jaar in het vak te zitten’, vertelt ze enthousiast.
-
Garmin is hét merk als je een echte avonturier bent en gezonder wilt gaan leven. Garmin biedt verschillende producten, zoals navigatiesystemen en slimme horloges, die je begeleiden op je avonturen en je gezondheid verbeteren.
-
Als je last hebt van rugklachten, kan dat je dagelijkse activiteiten behoorlijk moeilijk maken. Gelukkig zijn er handige tips die je kunt volgen om rugpijn te voorkomen en te verminderen.
-
Wanneer je last hebt van pijnklachten aan je voeten, hoef je hier niet mee rond te blijven lopen – letterlijk en figuurlijk. Er zijn zoveel mogelijkheden om de pijn te verlichten of volledig te laten verdwijnen. Bijvoorbeeld met een orthese.