
Je schildklier als toestemmingsorgaan
Als je wilt dat je lichaam nieuwe haren of sterke nagels maakt, heb je daar energie en grondstoffen voor nodig. Volwaardige voeding is belangrijk om je in beiden te voorzien. Maar hoe snel je lichaam dit kan aanmaken, is ook afhankelijk van de schildklier. Dit vlindervormige orgaantje bepaalt ook hoeveel vet je kunt verbranden om je warm te houden en je gewicht te optimaliseren.
Zakgeld voor je cellen
De schildklier maakt het schildklierhormoon T4 aan dat door je lever wordt omgezet in actief T3. Dit hormoon regelt alle taken die energie kosten, van het opbouwen van je huid tot ontgiften en ga zo maar door. Het schildklierhormoon is net zakgeld tijdens je jeugd: hoe meer je had, hoe meer je kon doen. En net als je bij zakgeld toestemming van je ouders moest hebben om dit te ontvangen, hebben hormonen toestemming van de schildklier nodig.
Toestemmingsorgaan
De schildklier wordt daarom wel het toestemmingsorgaan genoemd. De locatie van de schildklier is op de hals, iets boven het kuiltje bovenop je borstbeen. Veel mensen hebben problemen met de schildklier. Moe, futloosheid, kouwelijk, schorheid en moeite gewicht kwijt te raken zijn slechts enkele van de klachten die je kunt krijgen als dit orgaantje te traag werkt.
Een traag werkende schildklier
Hoe kan dit? Allereerst werkt de schildklier als een thermostaat die ‘aan’ gaat bij kou. Denk maar even terug aan de laatste keer buiten wandelen in de kou. Je kwam waarschijnlijk met een warm hoofd thuis. Dat is de schildklier aan het werk. Af en toe douchen en daarbij eindigen met koud water kan al een verschil maken. Bewegen op je lege maag ook, bijvoorbeeld door een wandeling voor het eten te maken.
Nutriënten
Verder heb je nutriënten nodig waar je schildklier het hormoon van kan maken, namelijk de eiwitbouwsteen (aminozuur) tyrosine. Deze vind je in eiwitrijke voedingsmiddelen zoals ei en vis. Daarnaast heb je jodium nodig dat eraan vastgezet moet worden. Voor het vastzetten heb je overigens ijzer en zink nodig die je in rood vlees, pitten, zaden, cacao en vooral in zeevoedsel kunt vinden.
De schildklier wordt ook wel het toestemmingsorgaan genoemd
Hormoon op scherp zetten
Nu moet in je lever het hormoon op scherp gezet worden door er weer een jodium vanaf te halen. Dit is actief T3. Hier heb je selenium voor nodig. Selenium kun je vinden in paranoten, zoveel zelfs dat je er niet meer dan 4-5 stuks per dag mag eten. Ook knoflook en zeevoedsel (opnieuw) zijn rijk aan selenium. Af en toe een pannetje mosselen eten is heel gezond, want alles uit de zee is schildkliervoedsel. Alleen kun je zink niet opslaan in je lichaam dus zul je dit dagelijks moeten eten. Maar jodium komt niet in grote hoeveelheden voor, behalve in kelp.
Suppletie
Het kan handig zijn om een ‘schildkliermulti’ te gebruiken die je in alles voorziet om lekker warm de winter door te komen. Bye bye koude voeten in bed!
Psychologisch
Het valt op dat veel mensen met een lage schildklierwerking ook een probleem hebben op het gebied van tolerantie en accepteren. Denk maar aan ‘er een krop van in je keel hebben’, iets niet kunnen ‘verkroppen’ of niet te hoeven ‘slikken’. Het gebied van de keel wordt overigens ook in verband gebracht met zelfexpressie, jezelf kenbaar maken. Loop gerust eens binnen bij De Rode Pilaren voor een vrijblijvend advies om jouw schildklier optimaal te laten werken!
-
Na een intensieve training of een zware wedstrijd heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. Spierpijn, vermoeidheid en kleine blessures kunnen je prestaties belemmeren en je trainingstraject verstoren.
-
Ondergoed is niet meer alleen functioneel, het is uitgegroeid tot een fashion statement. Waar we vroeger simpelweg keken naar praktische oplossingen, zien we nu een duidelijke trend: comfort én stijl gaan hand in hand. De nieuwste collecties combineren zachte, ademende stoffen met trendy designs.
-
Heb je last van pijnklachten in je rug, nek of schouders, of ben je vaak vermoeid en/of misselijk? De oorzaak zou een gewrichtsblokkade kunnen zijn in je wervelkolom. Dit is met verschillende technieken goed te behandelen.
-
Hoofdpijn is een klacht die veel verschillende oorzaken kan hebben. Meestal trekt de pijn snel weer weg, maar in sommige gevallen blijft de pijn dagen, soms weken aanhouden. Dat is vaak erg belemmerend.
-
Voetreflextherapeut Krista: ‘Ik kreeg een telefoontje van Anna en zij vertelde me dat ze al tijden last van haar buik had. Een opgeblazen gevoel en daarbij pijn tot in haar onderrug. Naar het toilet gaan was lastig. Ze zat niet lekker in haar vel en wilde hiervan af.
-
Een bad nemen is een ontspannend moment voor je lichaam en geest. Daarnaast verbetert het ook je doorbloeding omdat je vaten door de warmte uitzetten.
-
Het nieuwe jaar staat voor deur en de goede voornemens worden weer uit de kast gehaald. In een wereld waarin fastfood en bewerkte producten de norm lijken te zijn, zijn bewuste keuzes in voeding belangrijker dan ooit. Wij helpen je daarom een eindje op weg met die goede voornemens over gezonder leven.
-
Heb je voetklachten, zoals pijn aan de bal van je voet of aan je hiel? Of heb je misschien te maken met een voetafwijking, zoals platvoeten, hielspoor, hallux valgus of holvoeten? Ook in het geval van diabetes of reuma kun je pijnlijke voeten krijgen.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.