
Kniepijn? Laat je helpen door een podotherapeut
Sinds een paar weken heb jij je hardloopschoenen weer uit het stof gehaald. Een paar keer in de week ben je lekker aan het lopen in de buitenlucht. Heerlijk! Alleen de laatste tijd krijg je steeds meer last van je knie! En dat terwijl je het lopen volgens een helemaal op jou afgestemd trainingsschema opbouwt en je altijd trouw je warming-up doet voor je van start gaat. Wist je dat een podotherapeut je kan helpen met dit soort klachten?
De podotherapeut kan helpen!
Alhoewel je bij pijn aan je knie waarschijnlijk niet direct naar een podotherapeut zal gaan, kan deze vaak wel veel knieklachten oplossen of voorkomen. Deze worden vaak veroorzaakt doordat je je voeten verkeerd neerzet of afwikkelt. ‘Wij zoeken naar de oorzaak en kunnen met behulp van op maat gemaakte inlays zorgen voor een betere voetstand en -functie’, legt podotherapeut Ruud Schreur uit. ‘En adviseren over het dragen van de juiste schoenen. Vooral hardloopschoenen moeten de juiste demping en steun bieden.’
Rennersknie
Knieklachten komen vaak voor bij hardlopers. Afhankelijk van waar de pijn precies zit, zijn er verschillende oorzaken van de pijn te onderscheiden. Bij de runner’s knee of rennersknie is de pees die aan de buitenzijde van het bovenbeen loopt, van het bekken tot aan de zijkant van de knie, geïrriteerd. De pijn zit aan de buitenzijde van de knie en kan uitstralen naar het onderbeen. Het is een veelvoorkomende klacht bij hardlopers én bergwandelaars. ‘Naast podotherapeutische aanpassingen geven we ook advies, bijvoorbeeld om aan de andere kant van de weg te gaan lopen in verband met de bolling van het wegdek.’
Corrigerende podotherapeutische zolen kunnen de voeten weer in de juiste stand brengen
Springersknie
Wanneer de pijn aan de voor- en onderzijde van de knie zit, dus ter hoogte van de knieschijf en de pees daaronder die aanhecht op het onderbeen, is er vaak sprake van een jumper’s knee of springersknie. Dit wordt veroorzaakt door een overbelasting van de pees van de spier van je bovenbeen. Je ziet het veel bij sporters die een springbeweging maken. De pijn maakt lopen en sporten lastig en wordt overigens ook erger wanneer je sport. ‘Ook hierbij is een goede controle op stands- en functieafwijkingen, een verschil in beenlengte en advies van het juiste schoeisel cruciaal’, weet Ruud.
Patellofemoraal pijnsyndroom
Tot slot kan de pijn ook áchter de knieschijf zitten. Deze irritatie tussen de knieschijf en het kniegewricht wordt ook wel het patellofemoraal pijnsyndroom genoemd. Meestal komt dit doordat de knieschijf als het ware ontspoort vanwege een verkeerde stand van de voeten. Corrigerende podotherapeutische zolen kunnen de voeten weer in de juiste stand brengen, waarna de klachten meestal geheel verdwijnen. ‘In de meeste gevallen geven we ook oefeningen mee voor thuis om de spierbalans te bevorderen en kijken we hoe we de belastbaarheid in het trainingsschema weer kan worden opgebouwd’, aldus Ruud.
-
Na een intensieve training of een zware wedstrijd heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. Spierpijn, vermoeidheid en kleine blessures kunnen je prestaties belemmeren en je trainingstraject verstoren.
-
Ondergoed is niet meer alleen functioneel, het is uitgegroeid tot een fashion statement. Waar we vroeger simpelweg keken naar praktische oplossingen, zien we nu een duidelijke trend: comfort én stijl gaan hand in hand. De nieuwste collecties combineren zachte, ademende stoffen met trendy designs.
-
Heb je last van pijnklachten in je rug, nek of schouders, of ben je vaak vermoeid en/of misselijk? De oorzaak zou een gewrichtsblokkade kunnen zijn in je wervelkolom. Dit is met verschillende technieken goed te behandelen.
-
Hoofdpijn is een klacht die veel verschillende oorzaken kan hebben. Meestal trekt de pijn snel weer weg, maar in sommige gevallen blijft de pijn dagen, soms weken aanhouden. Dat is vaak erg belemmerend.
-
Voetreflextherapeut Krista: ‘Ik kreeg een telefoontje van Anna en zij vertelde me dat ze al tijden last van haar buik had. Een opgeblazen gevoel en daarbij pijn tot in haar onderrug. Naar het toilet gaan was lastig. Ze zat niet lekker in haar vel en wilde hiervan af.
-
Een bad nemen is een ontspannend moment voor je lichaam en geest. Daarnaast verbetert het ook je doorbloeding omdat je vaten door de warmte uitzetten.
-
Het nieuwe jaar staat voor deur en de goede voornemens worden weer uit de kast gehaald. In een wereld waarin fastfood en bewerkte producten de norm lijken te zijn, zijn bewuste keuzes in voeding belangrijker dan ooit. Wij helpen je daarom een eindje op weg met die goede voornemens over gezonder leven.
-
Heb je voetklachten, zoals pijn aan de bal van je voet of aan je hiel? Of heb je misschien te maken met een voetafwijking, zoals platvoeten, hielspoor, hallux valgus of holvoeten? Ook in het geval van diabetes of reuma kun je pijnlijke voeten krijgen.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.