Last van je schouders? Osteopathie!
Als je na een lange dag werken weer thuis komt, voel je pas hoe gespannen je lijf is. Je schouders zijn stijf en je kunt je nek nauwelijks draaien om naderend verkeer te zien aankomen. De spanning straalt uit naar je armen, nek en hoofd en een avondje ontspannen doet maar weinig om de klachten te verlichten. Je hebt een andere oplossing nodig.
Oorzaken schouderklachten
Schouderklachten zijn een veelvoorkomende kwaal. Je kunt last hebben van acute schouderklachten die ontstaan na een verkeerde beweging of val. Maar vaak zijn de klachten langdurig of komen ze snel en regelmatig terug, waardoor ze je kunnen beperken in je dagelijks leven. In dat geval spreken we van chronische schouderklachten. Ook kunnen de schouderklachten worden opgedeeld in specifieke en aspecifieke klachten. Bij specifieke klachten is de oorzaak duidelijk, bij aspecifieke klachten is dat het niet.
Kenmerken
Wanneer je last hebt van je schouders, dan ervaar je pijn in en rond het schoudergewricht, wat ook uitstralingspijn in de armen of nek kan veroorzaken. Doordat je de armen vaak stram beweegt om pijn te voorkomen, kan ook de schouder stijf worden, wat frozen shoulder tot gevolg kan hebben. De schouder bestaat uit meerdere gewrichten, diverse banden en spieren. Aan al deze spieren, pezen en gewrichten kunnen klachten ontstaan. Mede hierdoor is het vaak lastig te duiden wat de oorzaak van een schouderklacht nu precies is.
De focus van osteopathie ligt op de totale gezondheid van het lichaam
Tips
Vaak zijn nek- en schouderklachten typische voorbeelden van lichamelijke spanningsklachten. Zeer vaak ontstaat het wanneer je langdurig stress ervaart op je werk of in je privésfeer. Er is een aantal tips waaraan je kunt denken om klachten te verminderen of voorkomen.
- Ontlast de schouder en gebruik het op de juiste manier. Door ontlasting komt het gewricht tot rust. Maar let ook op dat je houding zowel in rust als in activiteit juist is om klachten te voorkomen.
- Blijf bewegen. Beweeg alleen binnen de pijngrens en op gecontroleerde wijze, om belasting te voorkomen. Beweging zorgt ervoor dat spieren soepel blijven.
- Rust uit. Genoeg slaap en rustmomenten overdag zorgen ervoor dat spanning in het lichaam vermindert.
Osteopathie
Mocht je last hebben van (langdurige) schouderklachten, dan is osteopathie een veilige en nuttige behandelmethode. De focus van osteopathie ligt namelijk op de totale gezondheid van het lichaam, waardoor de klacht bij de kern wordt behandeld en niet slechts het symptoom. Wanneer je klachten hebt, zoals pijn in de schouders, dan komt dat doordat het evenwicht in het lichaam verstoord is geraakt. Middels corrigerende handgrepen wordt deze verstoring aangepakt, zodat de lichamelijke balans herstelt. Dat maakt dat klachten verminderen of verdwijnen.
Leven is bewegen, bewegen is leven
Osteopathie is voor mij meer dan alleen patiënten behandelen. Wat ik erg mooi vind aan het vak osteopathie is dat we de belastbaarheid van mensen kunnen verbeteren. Zo zijn ze opgewassen tegen alle vormen van belasting, waaronder ook stress. Het is daardoor mogelijk om veel meer patiënten met uiteenlopende klachten te kunnen helpen. Naast kinderen kunnen ook baby’s en volwassenen bij mij terecht, voor uiteenlopende kwalen als:
- Rug- en nekklachten
- Buikklachten
- Hoofdpijn en migraine
- Vermoeidheid
- Duizeligheid
- Slecht slapen
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.
-
Midden in de nacht word je badend in het zweet wakker. Tijdens een vergadering probeer je achteloos de druppels van je voorhoofd te vegen, maar je weet dat dat slechts een tijdelijke oplossing is.
-
Het verhaal van Mirthe (54): ‘Toen ik relatief jong was, heb ik mijn moeder verloren. Met haar heb ik dan ook nooit kunnen praten over de overgang. Dat was echt een gemis, want ik had nooit verwacht dat het me zo moeilijk zou vallen.