Logopedie: ook ter ondersteuning bij gehoorproblemen!
Bij het ouder worden kan het gehoor flink achtergaan. De volumeknop van de tv gaat elke dag een stukje omhoog en ook de communicatie met anderen gaat steeds moeizamer. Maar ook bij kinderen kan slechthorendheid optreden. De logopedist kan je dan helpen om met gehoorverlies om te gaan. Zo kun je bij Jumelet Logopedie terecht voor begeleiding, advies en een cursus spraakafzien.
Slechthorendheid
Gehoorproblemen bij kinderen kunnen aangeboren zijn of optreden door een ongeluk, lawaaibeschadiging, hersenvliesontsteking of terugkerende middenoorontsteking. Dit kan leiden tot een achterstand in de taalontwikkeling. Niet alleen bij het leren spreken, maar ook bij het begrijpen van taal, leren lezen en op sociaal-emotioneel gebied. Deze achterstand kan blijven bestaan op volwassen leeftijd. Daarom richt logopedie zich op het verbeteren van taalvaardigheden en het aanleren van een goede uitspaak, aan de hand van specifieke hoortraining en het leren van Nederlands met Gebaren (NmG). Ook leren ouders hoe zij het beste kunnen communiceren.
Doofheid
De spraaktaalontwikkeling bij doofheid is afhankelijk van de leeftijd waarop iemand doof werd. Wanneer dit op vroege leeftijd gebeurt, is het belangrijk om te leren hoe je jezelf kunt uitdrukken. Anders kan dit voor ernstige communicatieproblemen zorgen. Daarom kan logopedie ook bij algehele doofheid ondersteunen, aan de hand van taal- en stemtraining en het leren van gebarentaal, liplezen en een goede articulatie.
Cochleair implantaat
Mensen met ernstige gehoorproblemen hebben vaak een probleem in het binnenoor. Zij kunnen geluiden en spraak hierdoor niet goed waarnemen. Een gewoon gehoortoestel maakt dit geluid luider, maar verbetert de verstaanbaarheid niet. In zo’n geval kan een cochleair implantaat (CI) een uitkomst zijn. Een CI zet geluiden om naar elektrische signalen en geeft ze rechtstreeks door aan de gehoorzenuw. Omdat het een andere manier van horen betreft, is er vaak intensieve training nodig om hiermee te leren omgaan. De logopedische behandeling begeleidt daarom bij het leren horen, spraakafzien, articuleren en communiceren met de omgeving.
Je kunt ongeveer een derde van wat iemand zegt aflezen van de lippen
Cursus spraakafzien
Je kunt ongeveer een derde van wat iemand zegt aflezen van de lippen. Daarom moet je niet alleen naar de lippen kijken, maar ook naar de gezichtsuitdrukking, lichaamstaal en context. Een cursus spraakafzien helpt je te zien wat iemand zegt. Je leert dan hoe klanken gemaakt woorden met de lippen en hoe emoties veranderen hoe iemand praat. Ook leer je hoe je kunt omgaan met mensen die snel praten of een dialect hebben en situaties waarbij sprake is van meerdere gesprekspartners, verschillende posities of slechte verlichting.
Tips voor de omgeving
Om optimaal te communiceren met iemand die slechthorend is, kun je het volgende doen:
- Zorg dat je mond goed zichtbaar is
- Praat één op één en houd oogcontact
- Praat niet door elkaar
- Praat op ongeveer 1,5 m afstand (coronaproof!)
- Spreek duidelijk, maar niet te traag en ga niet schreeuwen
- Gebruik natuurlijke gezichtsuitdrukkingen en gebaren
- Praat in een lichte omgeving zonder te veel afleidingen of achtergrondgeluid
Over Jumelet Logopedie
Bij Jumelet Logopedie kun je terecht voor begeleiding bij gehoorproblemen voor kinderen en volwassenen. Wij gaan graag samen met jou op zoek naar een passende behandeling om hiermee om te gaan. Zo kan de logopedist je leren welke technieken je kunt toepassen om beter te communiceren, samen met je oefenen en tips geven. Ook kunnen we doorverwijzen naar een arts of audiologisch centrum voor verder onderzoek, mocht dat nodig zijn.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.
-
Midden in de nacht word je badend in het zweet wakker. Tijdens een vergadering probeer je achteloos de druppels van je voorhoofd te vegen, maar je weet dat dat slechts een tijdelijke oplossing is.
-
Het verhaal van Mirthe (54): ‘Toen ik relatief jong was, heb ik mijn moeder verloren. Met haar heb ik dan ook nooit kunnen praten over de overgang. Dat was echt een gemis, want ik had nooit verwacht dat het me zo moeilijk zou vallen.